bolniška in dopust
Pozdravljeni!!!
Imam vprašanje in ne vem na koga naj se obrnem. Sem nosečnica v bolniškem staležu od septembra 2010. (rizična nosečnost + služba ki ni primerna trenutnemu mojemu stanju). Zanima me ker mi je od leta 2010 ostalo še 25 dni letnega dopusta, hkrati pa dobim še dopust za leto 2011 (43dni).
Trenutno sem še na bolniškem staležu, pa vendar mi je G svetovala (da če mi komisija ne bo več odobrila bolniške) naj vzamem še letni dopust (saj moje delo ni primerno….delam v zdravstvu, izpostavljena infekcijam, sevanju…). Ko sem v službi omenila da če mi ne bojo podajlšali B da bi pokoristila dopust iz preteklega leta (2010) in nekaj dopusta iz prihodnjega leta (2011), potem pa bi nastopila porodniško (april), so mi dejali da to ni možno-da iz bolniške ne morem na dopust!!!!
Ne vem na koga naj se obrnem za nasvet!!!!
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni,
zakonskih ovir za izrabo dopusta neposredno po koncu bolniškega staleža sicer ni, je pa res, da delavec dopust izrablja po dogovoru z delodajalcem, upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. Če vam bo delodajalec odrekel izrabo letnega dopusta v želenem terminu, hkrati pa vam tudi komisija ne bo odobrila podaljšanja bolniškega dopusta, vam preostane le še sklicevanje na 189. čl. Zakona o delovnih razmerjih, ki določa, da delavka v času nosečnosti ne sme opravljati del, ki bi lahko ogrozila njeno zdravje in zdravje otroka. V ta namen mora delodajalec začasno prilagoditi pogoje vašega dela in vaš delovni čas oziroma vam, če to ni mogoče, zagotoviti drugo primerno delo ali plačano odsotnost z dela. Ali ste glede na vaše delo izpostavljeni takšnim dejavnikom tveganja, preverite v spodaj pripetem pravilniku in v oceni tveganja, izdani s strani vašega delodajalca.
Forum je zaprt za komentiranje.