Bolniška in nova pogodba o zaposlitvi
Pozdravljeni
Imam naslednjo situacijo: pri trenutnem delodajalcu mi preteče pogodba za d.č. 6.5.2014. Dne 24.3.2014 sem podpisala pogodbo z novim delodajalcem za obdobje enega leta od 7.5.2014 do 6.5.2015.
5.4.2014 sem kočala na urgenci kjer so ugotovili da sem noseča in do nadaljnega sem zaradi zapletov na bolniški.
Moje vprašanje je ali mi bolniška pri novem delodajalcu teče naprej oz. mi lahko novi delodajalec na kakršen koli način prekine že podpisano pogodbo glede na to da je prvi delovni dan bolniška.
Hvala za odgovor
Nina
Spoštovani,
V 28. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (v nadaljevanju ZZVZZ) so določeni upravičenci do nadomestila plače, pri čemer je v 29. členu ZZVZZ navedeno, za katero obdobje pripada zavarovancem nadomestilo plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Pravila natančneje določajo postopek in pogoje uveljavljanja navedene pravice. Tako je iz določb Pravil sklepati, da sta odločanje o bolniškem staležu in nadomestilo iz tega naslova, vezana le na zdravstveno stanje zavarovanca in delo, za katero se ocenjuje začasna nezmožnost za delo.
Tako je v drugem odstavku 231. člena Pravil določeno pravilo glede seštevanja dnevov zadržanosti od dela zaradi nezmožnosti za delo; vezana so na neprekinjeno zadržanost od dela in ne na delodajalca oziroma na izplačevalca nadomestila. Tudi pristojnost ugotavljanja prvega dne začasne zadržanosti za delo, ki je določena v 232. členu Pravil, je vezana le na zdravstveno stanje zavarovanca.
Upoštevaje zgoraj navedeno lahko ugotovimo, da se Pravila pri opredelitvi obdobja začasne nezmožnosti za delo in njegovega začetka naslanjajo na »zdravstveno stanje« zavarovanih oseb (diagnozo). Tako pomeni neko obdobje, ko oseba zaradi nekega zdravstvenega stanja ali zaradi več »neprekinjenih « medsebojno zaporednih zdravstvenih stanj ni zmožna za delo, neprekinjeno obdobje s točno določenim prvim dnem zadržanosti od dela. Prav tako je razvidno, da v primeru, da pride do prekinitve (kar dejansko pomeni, da je oseba določen dan za delo zmožna), nastopi novo obdobje začasne zadržanosti od dela z novim prvim dnem zadržanosti, kar posledično pomeni novih 30 delovnih dni, ko je izplačevanje nadomestila za čas nezmožnosti za delo v breme delodajalca.
Tako lahko zaključimo, da glede na določbe trenutno veljavnih Pravil situacija »zamenjave delodajalca« oziroma »nove zaposlitve« ne pomeni prekinitev začasne nezmožnosti za delo in posledično nov prvi dan začasne nezmožnosti za delo.
Zaradi navedenega zamenjava delodajalca v primeru, da je bila oseba že predhodno začasno nezmožna za delo, upoštevajo zgoraj navedeno, ne pomeni prekinitve in s tem nastop novega prvega dneva začasne zadržanosti od dela, ki bi posledično pomenila, da je ponovno prvih 30 delovnih dni obveznost plačila nadomestila plače v breme (novega) delodajalca.
Predlagamo pa, da novega delodajalca o tem obvestite.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.