Bolniška nad 30 dni – prosim za nasvet
Tudi vam za bolniško nad 30 dni izplača bolniško Zavod za zdravstveno zavarovanje in sicer 90% za bolezen 100% za primer poklicne bolezni.
Delovni dnevi se vam štejejo 5 dni, se pravi da je 30 delovnih dni cca 6 tednov.
Zanima me, ali je res, če si tri mesce odsoten iz dela (bolniška), da ti pripada določena odškodnina?
Hvala za odgovor.
tomaž
V gospodarstvu kaj takega pripada, če ima vaše podjetje to napisano v pravilniku.
Tako pa recimo piše v kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja:
č) Solidarnostne pomoči
102. člen
Delavcu oziroma njegovi družini se odobri enkratna solidarnostna pomoč najmanj v višini ene povprečne čiste mesečne plače v gospodarstvu Republike Slovenije v preteklih 3 mesecih:
– za smrt delavca ali ožjega družinskega člana
– za težjo invalidnost delavca ali vzdrževanega ožjega družinskega člana
– za daljšo bolezen
– v primeru elementarne nesreče ali požara Mnenje o dodelitvi solidarnostne pomoči poda sindikat zavoda.
Svetujem vam, da najprej preverite vašo KP.
Lp, K.
Pozdravljeni!
Mene pa zanima ali očeta pripada povprečna republiška plača, ki se dobiva po 90 dneh bolniškega staleža. Sam pa je bil v 100% bolniškem staležu kar 4 mesece. Ali se ta plača prejme, če si v 100% bolniški ali ne? Za odgovor se zahvaljujem naprej.
Lep pozdrav!
Mene pa zanima osnova ure za refundacijo za bolniško nad 30 dni.
Če vzamem iz preteklega leta podatke je urna postavka 10 eur. Če pa bi letos redno delala je osnova 8 eur.
Ker je poškodba izven dela, je refundacija 70%. Ne vem, ali lahko vpišem v obrazec za povračilo 10 eur za uro in dobim povrnjeno / eur (10 * 70%).
Tako ne presegam tistih 8 eur, kot če bi delala redno.
Ali pa mislijo limit,da bi mogla vpisat uro 8 eur in bi dobila povrnjeno 5, 60 eur.
Res ne vem, kaj pomeni: “nadomestilo plače ne more biti višje od plače, ki bi jo delavec dobil, če bi delal”
Katera osova je torej pravilna : 10 ali 8 eur?
Najlepša hvala za odgovor
Forum je zaprt za komentiranje.