bolniška odsotnost-pomoč!!
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč!!! Kako je potrebno sporočiti bolniško odsotnost, če si nekdo, ki je po 16 dnih dopusta, prvi delovni dan po mailu sporčil da je do nadaljnega na bolniški, ter ga sedaj že 4 teden ni v službo. Nič ne vemo kaj se z njim dogaja, niti je prišel s kom v kontakt od takrat. Čakamo konec meseca, zaradi bolniškega lista iz katerega bomo razbrali stanje.
Ali je tako ravnanje v skladu z zakonom?
Hvala za pomoč.
lp

Sicer odpovedana kolektivna pogodba za gospodarstvo govori samo, da imate pravico zadržati nadomestilo za čas bolniške, če delavec neupravičeno ne javi v roku dveh dni, da je zbolel, ni pa predviden način javljanja.
Ni pa vas dolžan obveščat, kaj mu je, tudi z bolniškega lista tega ne boste razbrali.
Poglejte še, kaj točno govori vaša panožna kolektivna pogodba.
SIcer pa, če ga ni že 4.teden, od tega pa 16 dni dopusta – torej je v bolnoški šele par dni..?
Pozdravjena,
po pristopu mislim, da vas sploh ne skrbi kaj je z njim, temveč le, kdaj se bo kot delovna sila vrnil. Mogoče ima resne težave in mu je že reševanje teh dovolj velik problem. Glede na vaš pristop do situacije, me ne čudi, da vam je to preko e-mail sporočil. Vas ne skrbi kaj je z njim?
To vprašanje bi bilo primerno po več kot mesečni bolniški odstotnosti in vrnitvijo v službo, brez ustrezne dokumentacije dokazovanja bolniškega staleža.
Zaposleni ni dolžan razlagati zakaj je v bolniškem staležu, mogoče le sporočiti koliko časa je predvidena odsotnos, v primeru, da se to da predvideti, kar v dostih primerih ni predvidljivo.
Sama sem bila celo življenje deloholik, ni mi bilo problem delati po 10 ur in več, čeprav nam nadur naše podjetje ne isplačuje niti ne upošteva za koriščenje prostih ur. Prizadeta in razočarana pa bila, ko sem nastopila bolniški stalež, zaradi resnih težav, hospitalizacije zaradi suma pljučne embolije. Šef je pristopil na način podoben vašemu, kar zaboli, saj ob tem se zavemo, da smo le molzni objekt delodajalca, kateremu je malo mar za nas.
lp
am
Sem sodelavka in ne šefica, glede na to, da imamo v službi med sabo striktno službene odnose bi izpadlo da vohunim in tudi ni moj namen vohuniti za nekom ki je bolan, upam lahko samo da ni kaj resnega. Problem je v delu. Glede na to, da je bila 16 dni na dopustu, zdaj pa je že več kot mesec na bolniški, njeno delo in stiki pa so sedaj moji, se mi zdi če ne drugega vsaj fer sporočiti do kdaj bo temu tako. Ampak očitno tega nihče ne more izvedeti, če ona sama ne namerava povedati in bom morala opravljati vse njene zadolžitve dokler ne pride. Če nič drugega tako ravnanje ni profesionalno, sploh če delaš vsakodnevno z zunanjimi partnerji, pa jim tudi pribljižno ne znam povedati, a pride ta mesec ali naslednjega, ali….
Hvala za odgovore.
lp
ella
Pozdravljena,
ne jemlji kot kritiko, temveč le kot dobronameren nasvet. Vprašanje zakaj je odsotna, često so razlogi, o katerih nekateri ljudje nočejo diskutirati, odvisno od razloga. Ne anuliram, v današnjih časih je tudi precej simulantov, a dokler ne veš, bolje, da ne razmišljaš negativno in obsojaš, ker tebi osebno ne bo prijetno, če je v biti kaj zelo resnega.
kar se pa tiče obsega del, je v tem primeru nadrejeni tisti, kateri mora to organizirati.
sama ko sem bila v težavah, nisem mogla točno napovedati, kdaj bom zaključila bolniško, saj vsi vemo, da so čakalne dobe dolge in traje že sama diagnostika, kateri sledi še terapija.Na začetku sem okvirno povedala datum, kdaj naj bi prišla v službo, sedaj nikoli več. Sklicevali so se na datum, katerega sem dala kot mogoči datum vrnitve, a s tem dosegla le že v tako slabi, težki situaciji dodatno obremenitev. Ne glej tako, če je slaba organizacija dela pri vas, mogoče jutri to doleti tebe, in te bodo bolno silili v službo, ali izsiljevali datume, katere ne boš mogla dati.
Pozdrav.
Situacija pri nas je nekoliko drugačna, ampak vas ne bom obremenjevala s tem. Informacije sem želela pridobiti iz čisto dobronamernih razlogov, kar pa zdaj ne bo več potrebno, saj je sodelavka prišla v službo seveda vsa razkurjena ker si je nekdo v njeni odsotnosti njeno najbližjo sodelavko upal vprašati ali je kaj resnega z njo…. ampak te so že pregloboke za sem. Aja pa še to, tudi jaz sem bila že bolana in na bolniški, najbrž bom v tem svetu polnem stresa še kdaj zbolela in ostala doma, vedno pa se najde primeren način reševanja take problematike in ta ki ga je moja sodelavka izbrala je skrajno neprimeren in egoističen.
lp
ella
Forum je zaprt za komentiranje.