Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Bolniška – solidarnostna pomoč

Bolniška – solidarnostna pomoč

Pozdravljene!

Zaposlena sem v javnem podjetju (Komunala). A katera ve, kako je s solidarnostno pomočjo za bolniško nad 3 mesece v teh primerih? Poiskala sem Kolektivno pogodbo za gospodarske javne službe…. in našla naslednje:

51. člen

Solidarnostne pomoči

(1) V primeru smrti delavca pripada družini delavca solidarnostna pomoč v višini 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} povprečne plače v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece.
(2) Delavcu pripada solidarnostna pomoč v višini 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} povprečne plače v Republike Slovenije za pretekle tri mesece in sicer v naslednjih primerih:
– smrt ožjega družinskega člana (zakonec, izvenzakonski partner, otroci – zakonski in izvenzakonski in posvojenci),
– elementarne nesreče ali požar,
– zaradi invalidnosti (II. ali III. kategorija),
– odsotnost zaradi bolezni nepretrgano nad 90 dni.
(3) Solidarnostno pomoč, ki pripada delavcu zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni v nepretrganem trajanju nad 90 koledarskih dni, predlaga reprezentativen sindikat v organizaciji oziroma pri delodajalcu, po vnaprej določenih pravilih, ki se opredelijo v podjetniški kolektivni pogodbi ali drugem pisnem dogovoru med reprezentativnim sindikatom in delodajalcem. Ta solidarnostna pomoč pripada delavcu največ enkrat letno.

Pod točko 3 je naveden sindikat. Jaz nisem članica sindikata. Kaj torej, a mi pripada pomoč ali ne? Kdo mi lahko pomaga? Kam se moram obrniti?

Hvala in LP

Ponekod se obrneš na sindikat, ponekod pa v kadrovsko službo.
Znesek je okrog 110.000, 00 SIT.

Torej ni potrebno, da sem član sindikata?

Solidarnostni pomoči sta dve. Ena ti po kolektivni pogodbi pripada od podjetja, če pa imate tudi sindikat, pa tudi sindikat daje solidarnostno pomoč, vendar lahko ima drugačna merila (recimo glede dohodka).
V glavnem, obrni se na kadrovsko službo vašega podjetja, z vlogo za solidarnostno pomoč. Pripada ti enkrat letno.
V našem podjetju zaposleni dobi navedeno solidarnostno pomoč le če je njegov osebni dohodek v času bolniške nižji od povprečne plače v RS.

Jaz sem v sindikatu in sem jo dobila.
Mož pa ni, pa jo je tudi. Oba sva v javnih službah.
Skratka, odvisno je kje si zaposlena. Če nisi v sindikatu, pa vprašaj kaj in kako v kadrovsko službo.

Moj mož je dobil lani takšno pomoč in sicer na predlog šefa. Zaposlen je v javni upravi, je član sindikata, ampak to nima pri tem nobene veze.

New Report

Close