Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev bolniška sp.

bolniška sp.

Pozdravljeni!

Potrebovala bi mnenje glede bolniške – sem sp, ki ga imam odpetega od konca oktobra 2010. Dobro leto po odprtju sem šla v bolniško (november 2011), ki se bo maja 2012 podaljšala v porodniško.

V letu 2010 sem bila brezposelna in prve 3m prejemala nadomestilo za min. plačo, potem bila pa do odprtja sp. brezposelna brez prihodkov.

Od odprtja sp. si plačujem 3 stolpec prispevkov (tj. nekaj čez 530eur).

Prvih 30dni sem bila na svojih stroških, zdaj pa prešla na stroške ZZZS. Dobila sem prvo izplačilo nadomestila 511eur, odločbe za izplačilo še nobene.

Zanima me, ali je res le ta opcija, da mi gledajo leto 2010 in ne 2011, čeprav sem prvo izplačilo dobila v letu 2012 in da je bistvena razlika v mojem statusu v le2010 in 2011? Zlasti zato, ker sem celo leto pred nastopom bolniške delala, pa se mi to sploh ne upošteva – v tem primeru bi dobila bistveno višjo bolniško.

Sprašujem tudi zato, ker vem, da izjeme so. Ko sem dajala vlogo za vrtec, so vsem gledali l.2010, meni pa niso hoteli – ravno zaradi spremembe statusa in so mi gledali l. 2011.

Po zakoniku, ki sem ga gledala piše, da se gleda preteklo koledarsko leto, če so prihodki. Pri meni so bili a le nekaj mesecev in ne celo leto. Istočasno piše, če prihodkov ni, da se gleda 12m pred nastopom bolniške, ta čas pa sem vse mesece delala…

Torej zanima me, če imam šanse, da spremenim to, da mi gledajo l. 2010?

Hvala!

Če te prav razumem, si šla v bolniško novembra 2011 in si od takrat naprej neprekinjeno v bolniški.

Bolniška na stroške ZZZS se začne po 30 delovnih dneh (ne koledarskih), osnova za bolniško se vzame iz leta pred nastopom bolniške, torej v tvojem primeru iz 2010.
Je pa še dodatna omejitev; bolniška ne more bit višja, kot pa če bi delala. Torej če bi imela v letu 2010 visoko urno postavko, zdaj pa nižjo, bi se ti glede omejitve bolniške upoštevala tudi zdajšnja urna postavka, ki se ne sme preseči.

PS – Kake posebne odločbe glede ZZZS nadomestila ni, pošljejo le obračun refundacije.

Hvala za hiter odgovor! Glede bolniške vem, da mi pripada po 30 delovnih dnevih in sem je za celotni januar že upravičena (in par dni v decembru).

Gre za to, da sem si od odprtja sp (tj. nekaj dni okt, celotni nov. in dec. 2010) do bolniške plačevala prispevke za bruto plačo nekaj čez 1.300 eur. Pred tem pa nisem imela plače, ker sem bila na borzi. Sem pa prejemala nadomestilo jan, feb in marec 2010, ki pa je bilo za min. plačo. Glede na to, da sem za jan prejela 511 eur, mi ni jasno, kaj sploh vzamejo? Celo leto 2010? Sicer se mi zdi, da je ta znesek malo nizek , (ce jemljejo 3m minimalke in 2.5m 1.300bruto)!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close