Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti BOLNIŠKA!

BOLNIŠKA!

Pozdravljeni!

Zanima me če mi lahko pomagate pri mojem vprašanju in sicer po dolgem času staleža sem dobila odločbo poskusiti delati 4 ure,ker pa delam v podjetju kjer imam 6 dni delovni teden me zanima koliko ur sem jaz sedaj dejansko dolžna oddelati?
Recimo da je to od ponedeljka do petka 7 ur na dan in sobota ali nedelja 5 ur.A sem dolžna oddelat potem samo razliko do 7 ur in do 5 ur ali lahko delam 5 dni po 4 ure.

A mi potem pri takšnem delu pripada celo plačilo malice in potnih stroškov s strani delodajalca in dopust,regres kot pri polnem delovnem času?

Za odgovor bom zelo hvaležna.

Spoštovani,

Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti, ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas, če ni z zakonom drugače določeno.
To pomeni, da vam v celoti vam pripada letni dopust in regres, prav tako tudi povračilo malice. Pravico do odmora med delom imate sorazmerno času, prebitemu na delu (v primeru polovičnega delovnega časa to pomeni odmor v trajanju 15 minut). Pravice iz socialnega zavarovanja imate, kot če bi delali polni delovni čas.
Delodajalec ne sme naložiti dela preko polnega delovnega časa delavcu, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali drugimi predpisi.
Če je z odločbo ustreznega zavoda določeno, da delavec lahko dela največ štiri ure dnevno, to pomeni, da več oz. dlje ne sme delati. Takšnemu delavcu tudi ni mogoče neenakomerno razporediti oz. začasno prerazporediti delovnega časa. Iz navedenega pa ne izhaja, da delavec ne bi smel delati sobote ali nedelje. To pomeni le, da vaša tedenska delovna obveznost ne sme preseči 20 ur.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Če si dobila odločbo, da več kot 4 ure ne smeš delati, lahko delaš samo 4 ure. Če določa pogodba urnik xy ur na mesec, še vedno ostanejo 4 ure, ki si jih dolžna delati, kar je viška, ti delodajalec ne sme presežka naložiti.

Gospod odvetnik je to tudi povedal, in če ni z zakonom drugače določeno, ki bi vam dalo kakšen “pribitek”, si preberite tudi vse interne akte delodajalca, ki veljajo v skladu podlage.
Če je 20 ur, te bo pač delodajalec moral izpustiti kakšen dan, če je delovnik 20 ur na mesec – 4*5=20; 4*6=24, 4*7=28.

Dolžna si oddelati na teden 20 ur, v sklopu z delodajelcem je možen dogoovr tudi, da delaš manj kot 4 ure. Vendar ti takrat ne bo pripadalo nadomestilo za vožnjo, malico. Zato je najbolje, glede na tvoj status, da uveljavljaš tedenski delovnik in ti bo pripadala tudi malica in vožnja. In skratka koristiš le pet delovnih dni.

Lahko se pa celo zgodi, da ti bo rekel delodajalec, da delaj 4 x po 3 ure, dvakrat pa po 4, boš zadostila 20 uram, plačana boš pa samo za dva dni po 4 ure, ker sprašuješ za malico in vožnjo.

Glej, da ne presežeš 20 ur, če imaš odločbo, ki o tem govori.

Pozdravljeni!

Zanima me če me lahko delodajalec v 4 urnem bolniškem staležu prisili v podpis odpovedi stare pogodbe in če mi lahko ponudi novo pogodbo za delo,vendar me pošilja na novo delovno mesto in sicer na drugo lokacijo katera mi je oddaljena od doma 80km in na katero moram z tremi avtobusi in seznanjen je da nimam šoferskega izpita.Ta pot v službo mi namreč vzame več časa kot dejansko moram delati in zvečer tega prevoza sploh nimam saj delovni čas traja dlje kot pa vozi avtobus.
So kakšne možnosti zaščite delavca,ker namreč je tako da sem sedaj kljub temu da nisem zdrava ostala brez nadomestila na zavodu za zaposlovanje,takšne pogodbe pa ne morem sprejeti.Moje zdravstveno stanje pa tudi ne dopušča da se tako daleč vozim.

Za odgovor vam bom zelo hvaležna

LP, Tudi jaz imam po odločbi komisije določeno ,da delam po štiri ure na dan, kar zame pomeni 6 dni v tednu po štiri ure, tako so mi povedali v moji kadrovski službi.Ker imam pogodbo za trgovino 6 delovnih dni v tednu ,to pomeni 6 dni po štiri ure in nič drugače. Če imam delovno nedeljo imam en dan v naslednjem tednu prosto.Na to temo sem veliko prebrala ,je potrebno 5 ali 6 dni delat,vendar v kadrovski pravijo ,da 6 dni po 4 ure.Pri obračunu mi plačajo 24 ur na teden delovnih, plus prevoz plus malica, ostalo imam bolniško do polnih ur. Je pa malo čudno ,vse sobote delovne po 4 ure , po pogodbi imam pa soboto pet urno, tako da je v sobotah ura bolniške….. tako je pri nas

Spoštovani,

V tem primeru vam mora ponuditi ustrezno zaposlitev. Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in raven izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katero je imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca.

Kolikor pogodbe ne boste sklenili, se bo štelo, da vam je delovno razmerje prenehalo.

V primeru, ko delavec sprejme neustrezno novo zaposlitev, ima pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, ki jo dogovori z delodajalcem. Če ne sprejmete neustrezne zaposlitve, ohranite pravico do odpravnine in pravico pred sodiščem zahtevati ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Lp. Dobila sem odlocbo za skrajsani delovni cas. Delam 4 ure ter 4 ure bolniske. Zanima me ce moram delati sobote glede nato da sem 4 ure v bolniski. Sem vprasala v sluzbi pa so mi rekli da kar naj pridem.

Spoštovani!

Delavec, ki dela krajši delovni čas od polnega ima enake pravice in obveznosti kot delavec, ki dela polni delovni čas in jih uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje. V vašem primeru ni nobene ovire, da ne bi smeli delati ob sobotah.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close