Bolniška=Odpust?
Spoštovani!
V računovodskem servisu d.o.o. sem se zaposlila po pogodbi za določen čas, dne 02.12.2003 do 02.12.2004. Po izteku pogodbe kljub opozorilom nisem dobila nove pogodbe (čeprav mi je bilo obljubljeno podaljšanje za še vsaj 6 mesecev). Tako sem delo nadaljevala do 04.02.2005. Na ta dan sem si zlomila gleženj in bila hospitalizirana po operaciji v Kliničnem centru.
V času hospitalizacije sem prvi delovni dan o tem obvestila direktorico in po odpustu iz bolnišnice 12.02.2005, 15.02.2005 prejela priporočeno pošto s pogodbo v podpis za čas od 03.12.2004 do 28.02.2005 iz česar je razvidno, da sem v času od 03.12.2004, do nastopa bolniškega staleža 07.02.2005 opravljala delo brez pogodbe, torej nezakonito?
Obrazložitev za tako kratko podaljšanje slednje pogodbe pa je bila neustrezno opravljanje nalog, ki pa so očitno bile zadovoljive v času opravljanja dela brez podaljšanja pogodbe o delovnem razmerju.
Sprašujem Vas, ali so taki ukrepi zakoniti (podpisovanje pogodbe za 2 meseca nazaj) in če ne, kako lahko ukrepam?!?
Za Vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in Vas prav lepo pozdravljam!
Po določbi 54. člena Zakona o delovnih razmerjih se v primeru, da delavec ostane na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.
Glede na to zakonsko presumpcijo ste vi že od 3.12.2004 v delovnem razmerju za nedoločen čas in imate od svojega delodajalca tudi pravico zahtevati, da vam izroči predlog take pogodbe. Te nove pogodbe za določen čas vam torej ni treba podpisati, ampak zahtevajte, da vam dajo pogodbo za nedoločen čas.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.