boniteta-se šteje v porodniško osnovo
Lepo pozdravljeni!
Za parkiranje v službi mi je priznana boniteta – 8500,00 SIT bruto, neto pa to znese malo čez 4.000,00 SIT, kar se mi odšteje od plače. Me pa zanima, ali se mi ta boniteta (8.500,00 SIT bruto) šteje v porodniško osnovo – saj je na plačilnem listu le-ta tudi všteta v skupni bruto, od teh 8.500,00 pa so posebej obračunani tudi prispevki in davki.
Hvala za odgovor!
Od bonitete se plača samo dohodnina in ne tudi prispevki in davki. Boniteta se šteje v osnovo za plačilo dohodnine in ne v osnovo za plačilo prispevkov. Porodniška osnova se vzame od bruto plače za katero se plačajo prispevki. Torej se boniteta ne všteva v osnovo za porodniško. To je enak sistem kot pri regresu, kjer se plača samo dohodnina (do določene višine določene z uredbo) in se zato ta del regresa tudi ne všteva v osnovo za porodniško.
Jure Snoj, univ. dipl. ekon.
Meni so v letu 2004 bruto boniteto za parkirno mesto šteli v osnovo za porodniško… Vendar je bilo to še pred sprejemom novega zakona o dohodnini.
Sem si pa pogledala novo zakonodajo in bi moralo biti pri boniteti res tako kot pri regresu – obračunavala naj bi se le akontacija dohodnine. No, ravno danes pa sem dobila novo plačilno listo in imam obračunane tudi prispevke 22,1% od bonitete in ne samo dohodnino!! Ali nam potem napačno obračunavajo bonitete?? Gre za državno upravo.
Forum je zaprt za komentiranje.