Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Boniteta?

Boniteta?

Že včeraj sem vam zastavila vprašanje, vendar sem videla, da še ni odgovora in se bojim, da ga morda nisem pravilno poslala. Zato vam moje vprašanje ponovno zastavljam, tokrat malo obširneje:

Sem izredna študentka – ob delu in se šolam v lastnem interesu.

Vem, da mi zakon omogoča, da zaprosim za izredni dopust (pač odločitev delodajalca je, ali ti omogoči plačan ali neplačan dopust). V podjetju kjer sem zaposlena imamo v kolektivni pogodbi opredeljeno možnost do neplačanega dopusta, če se šolaš v lastnem interesu. Seveda se moraš pred koriščenjem dogovoriti z vodjem, ki ti te vrste dopust tudi odobri. Torej se delodajalec strinja z neplačanim dopustom. Vem tudi, da ti je delodajalec dolžan v primeru, da se strinja s to vrsto dopusta odvesti nekaj prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za ostale prispevke pa ni natančno opredeljeno.

Zanima me, kako je v resnici z obračunom teh prispevkov-kateri so in koliko procentualno znašajo, ter kdo jih mora plačati?

Prav tako mi je delodajalec rekel, da mi mora obračunati boniteto, ker mi omogoča izobraževanje, ki ni v interesu podjetja.
Zanima me, na kakšen način mi lahko delodajalec obračuna boniteto, če mi ne plačuje šolnine in ne omogoči plačanega dopusta?
Prav tako pa me zanima, ali se morda ne izključuje boniteta s tem, da mi delodajalec dovoljuje (torej se strinja) z neplačano odsotnostjo, torej ve, da je za ta neplačan dopust po zakonu obvezan plačati nekatere prispevke?

Ne vidim namreč smiselnosti, da bi morala za nekaj, kar mi ne plačajo (na plačilni listi imam torej minus znesek neplačanega dopusta), biti obračunana boniteta (saj vendar to ni zame ugodnost ampak pravica, ki mi jo omogoči Zakon o delovnih razmerjih in se delodajalec strinja z njo).

Hvala za vaš odgovor!!

Nekatere prispevke je dolžan plačati delavec (iz svoje plače), nekatere pa neodvisno od tega delodajalec. Očitno ste prve prispevke plačali sami (zato imate prikazane kot minus na plačilni listi) in ti prispevki seveda ne morejo biti boniteta, poleg tega pa je moral določene prispevke plačati tudi delodajalec (ne iz vaše plače). Ti prispevki in davek na plačino listo, ki jih mora plačati delodajalec, pa smo predmet bonitete, ker to niso odhodki in stroški, nujni pri poslovanju podjetja.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Spoštovani!

Moram pokomentirati vaš odgovor.

Vi navajate kot boniteto prispevke, ki jih je dolžan plačati delodajalec. Mene pa zanima, kakšna je zakonska podlaga za obračun takšne bonitete (kje to piše?)? Saj delodajalec se s tem, ko mi odobri neplačan dopust tudi zaveda, da mora odvesti nekatere prispevke…. Še vedno sem mnenja, da to ne more biti boniteta….

Namreč, prebrala sem si Zakon o delovnih razmerjih, pa Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, Zakon o dohodnini…, vprašala sem na Davčno upravo (kjer so mi rekli, da v tem primeru ne more biti obračunana biniteta) in nikjer ni to natančno dorečeno, da so ti prispevki boniteta. Torej nič ni črno na belem.

Ali ne gre v tem primeru zgolj za nedorečenost zakonov in tolmačenje le-teh v principu:”Vsak razume in tolmači zakone po svoje”?!?

Upam, da Vas preveč ne nadlegujem s svojimi vprašanji in hvala za vse vaše odgovore in nasvete.

Žal vam konkretneje ne bom mogla odgovoriti, ker se na to področje ne spoznam dovolj. Moj prejšnji odgovor sem poiskala v naši računovodski službi. Poskusite se pozanimati še pri kakšnem računovodskem servisu ali na

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close