Booniska in detektiv
Pred kratkim sem bila na bolniski zaradi viroze, bolniska je zakljucena, zdaj pa me klice zdravnik, da ga bo jutri obiskal detektiv glede moje bolniske odsotnosti. Jaz sicer doma nisem imela nobene kontrole niti nobenega obvestila, sem pa zagotvo sla vsaj 2 x v trgovino in 2 x v lekarno, kjer bi me morda lahko zasledoval, slikal … (zal sama zivim in jest moram). Ima kdo podobne izkusnje, ker sem cist presrana.
Ropar, 08.04.2025 ob 09:27
Ja res lezimo med bolnisko temu je namenjena. Lahko mi posljejo 10 detektivov pa me ne skrbi teba pa ja, le zakaj?
Sem trenutno na bolniski, viroza, danes mi je ze bolhe, sem pa 3 dni lezala in preden bom sla nazaj v sluzbo, bom sigurno en dan prej sla ven na zrak, da se malo razgibam in nadiham.
Mene po nekaj dneh postelje, ko grem prvic ven, kar malo zadaneta zrak in gibanje in sem omoticena, ne morem direkt iz postelje v sluzbo taka matasta.
Pika1971, 07.04.2025 ob 18:59
Pred kratkim sem bila na bolniski zaradi viroze, bolniska je zakljucena, zdaj pa me klice zdravnik, da ga bo jutri obiskal detektiv glede moje bolniske odsotnosti. Jaz sicer doma nisem imela nobene kontrole niti nobenega obvestila, sem pa zagotvo sla vsaj 2 x v trgovino in 2 x v lekarno, kjer bi me morda lahko zasledoval, slikal … (zal sama zivim in jest moram). Ima kdo podobne izkusnje, ker sem cist presrana.
In kaj hudiča ima detektiv OBISKOVATI tvojega zdravnika glede tvoje bolniške? Ne nakladaj! Da bi se moji zdravnici napovedal nek detektiv, ga ona enostavno ne bi sprejela. Zakaj bi ga? Kaj naj mu pa pove? Da ti je bolniško dala upravičeno? Ali pa, da sploh nudi bila bolna, ampak ti je ona kar tako, za brez veze, odobrila bolniško?? Ga niti slučajno ni dolžna sprejeti in odgovarjati na kakršnakoli vprašanja!
Zasebni detektiv nima kaj hodit spraševat doktorjev o tvoji bolniški!!
Zahod dovoljuje med bolniško obisk trgovin, lekarn, spitje kave v baru, celo obisk kina, s če ni nalezljivo, sprehode. Socialni kontakti s prijatelji so zaželjeni, kar vodi do hitrejše ozdravitve.
Stvar, ki se je ne sme je obisk fitnesa.
Tolerirajo do 30 dni bolniške letno. Še tu mnogi načevljajo delavce prej.
En pravnik, 08.04.2025 ob 09:54
In kaj hudiča ima detektiv OBISKOVATI tvojega zdravnika glede tvoje bolniške? Ne nakladaj! Da bi se moji zdravnici napovedal nek detektiv, ga ona enostavno ne bi sprejela. Zakaj bi ga? Kaj naj mu pa pove? Da ti je bolniško dala upravičeno? Ali pa, da sploh nudi bila bolna, ampak ti je ona kar tako, za brez veze, odobrila bolniško?? Ga niti slučajno ni dolžna sprejeti in odgovarjati na kakršnakoli vprašanja!
Zasebni detektiv nima kaj hodit spraševat doktorjev o tvoji bolniški!!
Seveda ima, ima pravico povprašati, kak režim med bolniško je dovoljen.
So dovoljeni izhodi, kam so dovoljeni, koliko izhodov – vse to se lahko počne med bolniško, pod pogojem, da je zdravnik to vpisal v kartoteko!
In še za avtorico – tako prehlajena si, da si morala v bolniško, hkrati pa tako prehlajena v trgovino in veselo širiš virus okrog. Kot da si ne bi mogla naročiti robe iz trgovine na dom. Če ne prej, med korono smo se tega vsi navadili.
fak ste eni pokvarjeni s temi moralci. Vsak bolan lahko gre v trgovino po nujni živež, lekarno, tudi če se vsem ustavi na kavo ni nič narobe. Važno da ne opravljaš katerokoli drugo delo vmes in pa da ne športaš in potuješ.
Dejte bit mal ljudje. Sami iz sebe delate sužnje, potem pa krivite državo, vlado, janšo, pahorja…..
računovodkinja, 08.04.2025 ob 10:04
Seveda ima, ima pravico povprašati, kak režim med bolniško je dovoljen.
So dovoljeni izhodi, kam so dovoljeni, koliko izhodov – vse to se lahko počne med bolniško, pod pogojem, da je zdravnik to vpisal v kartoteko!
In še za avtorico – tako prehlajena si, da si morala v bolniško, hkrati pa tako prehlajena v trgovino in veselo širiš virus okrog. Kot da si ne bi mogla naročiti robe iz trgovine na dom. Če ne prej, med korono smo se tega vsi navadili.
Detektiv nima nobene pravice ali pooblastila do občutljivih osebnih podatkov. Zzzs ima svoje kontrolorje, lahko tudi detektive. Če je bila bolniška v breme delodajalca potem lahko on angažira detektiva, vendar ne za nazaj in ne za zbiranje in vpogled v dokumentacijo, ki se ga ne tiče. Če bi delodajalec rad prišel do tvoje kartoteke te na svoje sttoške pošlje na medicino dela in bo tam zdravnik zanj zbral, kar ga zanima. Se je za vprašati, zakaj in kaj ga zanima?
hecno, 08.04.2025 ob 10:15
Nimamo vsi mamice da bi nam nosila hrano in zdravila in nam ritko brisala, medtem ko mi lahko en teden ležimo brez da poskrbimo zase ali za svoje otroke. Nekateri nismo otročki ostali.
točno tako. tudi če so otroci po šolah, partner v službi recimo, valda si greš sam po hrano, pa da se malo nadihaš zraka. Jasno da tisti dan ko ti je najhuje ne moreš nikamor, kasneje ko pa še vedno okrevaš je valda zdravo it na zrak.
GDPR, 08.04.2025 ob 10:09
Detektiv nima nobene pravice ali pooblastila do občutljivih osebnih podatkov. Zzzs ima svoje kontrolorje, lahko tudi detektive. Če je bila bolniška v breme delodajalca potem lahko on angažira detektiva, vendar ne za nazaj in ne za zbiranje in vpogled v dokumentacijo, ki se ga ne tiče. Če bi delodajalec rad prišel do tvoje kartoteke te na svoje sttoške pošlje na medicino dela in bo tam zdravnik zanj zbral, kar ga zanima. Se je za vprašati, zakaj in kaj ga zanima?
Detektiv nima pravice do vpogleda v diagnoze, terapije in ostalo, ima pa pravico do dostopa režima med bolniško.
Izvoli
računovodkinja, 08.04.2025 ob 10:22
Detektiv nima pravice do vpogleda v diagnoze, terapije in ostalo, ima pa pravico do dostopa režima med bolniško.
Izvoli
Hvala detektivček, bolj poznam zakonodajo, kot ti.
GDPR, 08.04.2025 ob 10:25
Hvala detektivček, bolj poznam zakonodajo, kot ti.
Očitno ne poznaš zakonodaje dovolj
Tudi po mnenju Informacijskega pooblaščenca št. 07120-1/2023/500 z dne 21. 11. 2023 ima delodajalec pravno podlago za pridobivanje osebnih podatkov od delavcev v zvezi z njihovo bolniško odsotnostjo za namen obračuna nadomestila plače, organizacije dela, kontrole bolniškega staleža ter uresničevanja drugih pravic in obveznosti iz delovnega razmerja v 36. in 48. členu ZDR-1, tudi v zvezi s 233. členom Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zato je delodajalec praviloma upravičen do obdelave podatkov o režimu gibanja in navodilih zdravnika o ravnanju v času bolniškega staleža, o izbranem osebnem zdravniku, o kontrolnih pregledih (če so določeni), o predvidenem trajanju začasne zadržanost od dela ter o lokaciji zdravljenja, če so ob tem spoštovana vsa načela varstva osebnih podatkov.
Bolniška odsotnost – zloraba in kontrola
Preverjanje zaposlenega v času bolniški odsotnosti je pravica delodajalca. S tem se zavaruje pred morebitnimi primeri nepoštenega izkoriščanja bolniške. V sumljivih okoliščinah lahko delodajalec nadzor izvaja sam ali pa za to najame detektiva, a to le v prvih dvajsetih dneh trajanja odsotnosti. Detektiv lahko od osebnega zdravnika zaposlenega pridobi podatke o navodilih in dovoljenjih, ne pa tudi o sami diagnozi in postopku zdravljenja. Ko je delavec bolniško odsoten več kot 20 dni, delodajalec ne more več izvajati nadzora. To vlogo prevzame Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V tem primeru lahko na vrata potrka laični nadzornik ZZZS, ki ugotavlja, ali oseba upošteva navodila osebnega zdravnika.
računovodkinja, 08.04.2025 ob 10:29
Očitno ne poznaš zakonodaje dovolj
Tudi po mnenju Informacijskega pooblaščenca št. 07120-1/2023/500 z dne 21. 11. 2023 ima delodajalec pravno podlago za pridobivanje osebnih podatkov od delavcev v zvezi z njihovo bolniško odsotnostjo za namen obračuna nadomestila plače, organizacije dela, kontrole bolniškega staleža ter uresničevanja drugih pravic in obveznosti iz delovnega razmerja v 36. in 48. členu ZDR-1, tudi v zvezi s 233. členom Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zato je delodajalec praviloma upravičen do obdelave podatkov o režimu gibanja in navodilih zdravnika o ravnanju v času bolniškega staleža, o izbranem osebnem zdravniku, o kontrolnih pregledih (če so določeni), o predvidenem trajanju začasne zadržanost od dela ter o lokaciji zdravljenja, če so ob tem spoštovana vsa načela varstva osebnih podatkov.
Bolniška odsotnost – zloraba in kontrola
Preverjanje zaposlenega v času bolniški odsotnosti je pravica delodajalca. S tem se zavaruje pred morebitnimi primeri nepoštenega izkoriščanja bolniške. V sumljivih okoliščinah lahko delodajalec nadzor izvaja sam ali pa za to najame detektiva, a to le v prvih dvajsetih dneh trajanja odsotnosti. Detektiv lahko od osebnega zdravnika zaposlenega pridobi podatke o navodilih in dovoljenjih, ne pa tudi o sami diagnozi in postopku zdravljenja. Ko je delavec bolniško odsoten več kot 20 dni, delodajalec ne more več izvajati nadzora. To vlogo prevzame Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V tem primeru lahko na vrata potrka laični nadzornik ZZZS, ki ugotavlja, ali oseba upošteva navodila osebnega zdravnika.
Ne vem kaj ste tako posrani. Saj če je uveden postopek, bo nek zagovor. Če se te želijo losat bodo to storili tako ali tako.
Zdravnik vedno da neke napotke. Pošlje te v lekarno, v trgovino pa itak moraš, če nimaš nobenega. Če imaš čisto vez je to to. Poveš v obraz tako kot je. Samo manipulatorji bodo to izkoristili pa naj zakon pravi kar če.
To vprašanje je načrtno zavajujoče, gre se zato, da bi se posamezniki okoristili na način, ki je nezakonit.
Odgovor je, da delodajalec dobi podatke za obračun na bolniškem listu. Mnenje IP vsebuje besede praviloma, lahko, kar je logičen odgovor na splošno in zavajujoče vprašanje.
Varstvo osebnih podatkov in občutljivi osebni podatki so zelo natančno opredeljeni, je pa notorno dejstvo, da detektivi radi izigravajo zakone in vršijo pritisk na prava neuke osebe, kot so npr zdravniki.
Počasni so vsi samooklicani strokovnjaki že utrujajoči, sploh ker s svojimi nebuloze mi samo izkazujejo nepoznavanje področja.
Če s tem ne ogrožaš svojega okrevanja oz. celo pripomoreš k hitrejšemu okrevanju: lekarna, sprehod. To bo razumno presojano na vsakem sodišču tebi v prid. Vprašanje pa je ALI ŽELIŠ DELAT v tako primitivnem podjetju? Tole zalezovanje je v bistvu šikaniranje. A ne znajo normalno rečt, da pa mogoče ne bi več sodelovali? Je treba tako primitivno? Katero podjetje je to??
GDPR, 07.04.2025 ob 21:28
Detektiv nima dostopa do tvoje kartoteke in občutljivih osebnih podatkov! Ne dovoli tega!
Saj detektiv ne zahteva vpogleda v karton.
Lahko pa zahteva, da zdravnik pove, ali je šlo za bolezen, pri kateri mora človek počivati in mirovati, in mu zato predpisal bolniško. Takih bolezni, zaradi katerih mora človek biti doma je 98%