boranja
Jaz delam brez mesa.
Na olju popražim čebulo, svoje začimbe + česen, na večje kolobarje narezano korenje, pražim da lepo zadiši. Čez stisnem velik sočen paradižnik in spet čakam da voda povre, dodam stročji fižol, fino premešam, zalijem z vrelo vodo in pokuham. Na koncu potresem še sveža zelišča.
Če delam bolj na juho, pa včasih dodam še krompir.
https://www.kulinarika.net/recepti/16276/enoloncnice/domaca-boranija/
jaz jo delam takole in nam je dobra. Prilagam link do recepta, ki sem ga objavila na kulinarika.
Sem pa enkrat dobila za to nagrado. (noter so navedene sestavine iz Hoferja, ker je bil pogoj za nagradno igro), jaz ne uporabljam vedno sestavine iz Hoferja, ampak karkoli je pri roki.
Nardila par dni nazaj polhn lonc in vsa je šla
Prepražm čebulo, svinjsko meso na koščke narezan, korenje na kolobarje, mleto rdečo papriko, pelate ali zmiksan paradižnik. Potem dam notr stročji fižol, zalijem z vodo tolk da je vse pokrit in kuham. V lončku zmešam za zgostit moko z vodo in to zlijem notr. Aja pa še česen naseckam notr, pa seveda sol in popr dam notr. Pa ko je že kuhan, ko se mal ohladi, zmešam notr 1 žlico kisle smetane al si jo pa vsak da ssm na krožnik.
Jaz dam v boranjo vse omenjeno in moj mož pravi, da bi to lahko jedel vsak dan:)))
Skupaj sva pa 30 let, tako da:)))
Aah, kje pa. Svinina mora biti, pa malo na rjavo popražena, da je bolj okusna.
Pa korenje notri? Pa kje ste to videli. Bazilika??? Fak, saj ni čudno, da vam desci bežijo ali pa se pritožujejo nad skuhanim.
[/quote]
Prepražm čebulo, svinjsko meso na koščke narezan, korenje na kolobarje, mleto rdečo papriko, pelate ali zmiksan paradižnik. Potem dam notr stročji fižol, zalijem z vodo tolk da je vse pokrit in kuham. V lončku zmešam za zgostit moko z vodo in to zlijem notr. Aja pa še česen naseckam notr, pa seveda sol in popr dam notr. Pa ko je že kuhan, ko se mal ohladi, zmešam notr 1 žlico kisle smetane al si jo pa vsak da ssm na krožnik.
[/quote]
Kdo danes za zgostitev še uporablja moko? A ni to že zdavnaj pase? Za zgostit narediš tako, kot piše ena zgoraj. Bolj zdravo in veliko bolj okusno. Probaj enkrat, moke nikdar več ne boš rabila.
[/quote]
Točno tako se danes kuha pri nas.
V boranijo gre pujs, čebula, paradajz , stročji fižol, sol in poper. Nič drugega. Svinjino vržeš na vročo maščobo in zapečeš na eni strani, brez mešanja. Potem dodaš čebulo in dušiš dokler se čebula ne razpusti. Dodaš str.fižol in malo vode. Dušiš dokler ni fižol na pol kuhan, nato dodaš paradajz in kuhaš do konca.
Kdo danes za zgostitev še uporablja moko? A ni to že zdavnaj pase? Za zgostit narediš tako, kot piše ena zgoraj. Bolj zdravo in veliko bolj okusno. Probaj enkrat, moke nikdar več ne boš rabila.
[/quote]
Pase gor dol, tko so me naučil, tko delam in tko mi je dobr. Glih se pa pozna ja tista žlička moke ki jo dam notr.
Aah, kje pa. Svinina mora biti, pa malo na rjavo popražena, da je bolj okusna.
Pa korenje notri? Pa kje ste to videli. Bazilika??? Fak, saj ni čudno, da vam desci bežijo ali pa se pritožujejo nad skuhanim.
[/quote]
No, zdaj veste, zakaj gredo ljudje narazen. Dobrodošli v devetnajstem stoletju s popolnimi gospodinjami, katerih naloga je skrb za moža in otroke.