Boranja – Buranja

Zdravo!
Jaz imam zelo rada buranjo. Zmeraj mi jo je pripravljala mama(z mesom – piščančjim), sedaj si jo kuham sama, a brez mesa, ker sem vegeterijanka. Naredim pa jo takole (od oka): na žlički olja popražim čebulo, ko porjavi ji dodam na drobno narezano papriko (2 manjši papriki) in 1 paradižnik ter vse skupaj pustim, da se malce duši v lastnem soku. Nato dodam opran stročji zeleni ali rumeni in na kolobarje narezano korenje (jaz dan kar 4 korene, saj ga imam zelo rada) ter le toliko vode, da se lahko duši. Vode ne smeš dati takoj preveč, saj se potem fižol kuha in dobiš juho. Tako pač vodo po potrebi dolivaš in seveda po okusu soliš. Ko se fižol zmehča, je buranja gotova.
Naj ti tekne – DOBER TEK
Irena

Seveda je pravo, le da smo si jo vsak po svoje malo prikrojili.
Jaz jo delam iz svinjine, ker jo ima mož najraje, tako on dobi več mesa, meni pa ostane več fižola, ki mi za meso ni preveč. Za hčeri in mene pa je najbolše brez mesa.
Jaz poleg vsega zgoraj naštetega dodam na koncu še strt česen in narezan peteršilj, tudi drobnjak.
Če mi kdo prinese še kakšne lisičke-gobe, jih tudi vtaknem notri.
Poleg je meni najblj všeč pire krompir.
Pa dober tek!
lp

Mi pa boranjo delamo takole:
na olju prepražim drobno sesekljano čebulo in ko zarumeni, dodam meso. To dušim, dokler ni meso napol kuhano. Temu dodam opran stročji fižol in dušim še nekaj časa. Toliko da se fižol kar precej zmehča. Nato pa dodam paradižnikovo mezgo, papriko v prahu, poper, sol,….Malo posipam z moko in zalijem z vročo vodo. Na koncu dodam še česen in to je to.
Dober tek.

Dekleta, včeraj ko sem si razbijala glavo kaj skuhati za večerjo sem naletela tudi na ta recept. In sem buranjo tudi pripravila. Malo po moje sicer (gov.meso, pol zelenega pol belega fižola,…. na koncu dodala še balzamični kis) tako, da sedaj obstaja še peti, šesti recept za pripravo jedi. Božanska.
Hotela sem povedati nekaj drugega še: ko sem postregla z jedjo se je mojemu možu kar milo storilo in od ginjenosti je kar solzica pritekla. Namreč buranjo je jedel zadnjič u lala let nazaj v času “suknjic in sabljic” . Sva preživela lep večer tudi po vaši zaslugi zato hvala.

Jaz jo delam še po starem.
Prepražim 1 veliko čebulo, pol glave stisnjenega česna in 4 manjše ali 3 velike
olupljene sveže paradižnike. Nato narežem 20 dag svinjskega mesa in še to
dodam in prepražim, dodam malo sladke rdeče paprike v prahu in eno žličko
vegete, malo popražim, zalijem z vodo in naprej dušim.
Čez pol ure dodam posebej skuhan stročji rumeni fižol.
Zabelim in gotovo.
Dober tek!!!!!!