Bordanje VS Smučanje
Verjetno že nekajkrat obdelana tema. Vendar vseeno. Letos se družinsko odločamo, da bi začeli smučati ali bordati. Do sedaj v življenju za to ni bilo financ ali pa enostavno časa. Zanima me kaj bolj svetujete za začetek? Bolj se nagibamo h bordanju, vsaj jaz in otroka. Kaj je hitreje za naučit? Kaj je bolj adrenalinsko in za uživat na snegu? Kaj je bolj nevarno. Smo pa redno športno aktivni na drugih zadevah.
Hvala.
vsak naj se odloči po svojih željah, sej ste vsak oseba zase.
pri nas otroka bordata, midva z možem smučava … glede na to da že celo življenje smučam, bi se pri 40tih težko navadila obe nogi na eni dili pa tudi neke želje nimam, ker meni je pri smučanju najbolj kul brzina, ki je pri bordu največkrat ne razviješ. pri bordu je najpomembnejši filing za drsenje in da pri tem uživaš.
moja otroka sta najprej smučala, pa ju je bord bolj potegnil. Oba smo dali tako za smučanje kot bord v individualni, 4 urni tečaj.
to da vidiš bordarje sedeti ob robu smučišča je pač posledica mnogih dejavnikov, ne samo padcev in neznanja.
Zase se odločite sami – in to vsak sam.
Lahko ti pa povem moje izkušnje; najprej (kot otrok) sem smučal in tudi tekmoval, v študentskih časih sem se naučil bordat, zdaj sem nazaj na smučkah.
Bordanje bolj “svobodno” gibanje, freestyle board je boljši za cel sneg, predvsem za bolj zvožen. Je pa tako, da po bordanju bolj bolijo kolena (sploh pri alpinskem boardu), veliko težje je stati pri miru in zoprno je, kjer je treba iti malo peš ali se poganjati, ker si moraš odpenjati eno nogo. Enako velja tudi za vlečnice.
Smučanje je pa bolj praktično in uporabno (npr. lažje loviš otroke) in (vsaj meni) omogoča nekaj več varnosti v zahtevnih situacijah.