Borg ali bi

Živijo!
Borg, vidim da si/ ste domači na tem terenu in vas vprašam ali bi v Centru Lj. kupili 3 SS z ugodnimi kred. pogoji- Euribor pod 2%, brez pologa, z najemnino od stanovanja pa bi plačevali obrok kredita?
Mislite da se da v LJ- Center 3SS hitro oddati?
Hvala za nasvet/ odgovor.
Lep pozdrav,
Ljubljančanka

Jaz ne bi, razen če rada živiš nevarno.
brez pologa?! – ja pa ja de! Za nakup moraš imeti vsaj tretjino denarja, še bolj razumno je dve tretjini.

Vsako zadevo je potrebno posebej oceniti, medtem ko nisi podala niti enega relevantnega podatka o nakupu oziroma kreditu.
Mimogrede : seveda je danes euribor pod 2%, kaj pa ko zraste na 6 ?
najprej hvala za pohvalo in prizanje–v teh časih in tudi na tem forumu se človek navadi vse kaj drugega
Manjkajo osnovni podatki,ja. No, vseeeno malo zabave s številkami
S temi 3 s stanovanju tako, da imaš vsaj dve osnovni kategoriji.
Prva so luskuzna, ki se oddajajo poslovnežem in diplomatom zu cene tja do 2.500€. (ja grejo tudi čez, do 3.500, ampak redko, pa še kratkega roka, za nekaj let..potem je konec)
Če recimo tako stanovanje stane med 300 in 400.000 (recimo da je to ene 100 m2..), to pomeni obrok ca 1.800-2.500 €.
Če sedaj upoštevaš davke, pa razne stroške vzdrževanja, se ne izide. Razen seveda, če špekuliraš z realnim in nadpovprečnim dvigom cen.
Druga možnost so “ljudska” 3s stanovanja. Pri teh je po izkušnjah zelo težko doseči vsaj kolikor toliko sprejemljive najemnine, vse kar je dolgoročno nad 1000€ mesečno je uspeh. In spet, če je cen od 150-200.000, to pomeni meseči obrok na 30 let 900-1200€. Spet je podobno kot zgoraj, če upoštevaš davke in stroške, se ne izide.
Torej, vse je odvisno od nakušne cene. Če kupiš nadstandardno stanovanje po ugodni ceni (recimo pdo 3.000 €/m2) ali staro na vsaj približno sprejemljivi lokaciji za 2.000€/2m ali manj, bi bil osebno za.
Dokončno mnenje pa samo na kratko – ker se mi zdi da vseno nekaj veš (joj, kar tikam..) o financah :
Dejstvo je,da pri vsakem obroku plačaš tudi del glavnice (na začetku približno 1/3), ali drugače, cene stanovanja. Torej, najemnik ti vsak mesec kupi del stanovanja. Če se torej čez dve leti nekaj zalomi, in ob predpostavki, da cene ne bodo padle, vseeno profitiraš vsaj titsi del glavnice. In pri obroku 2.500€ je to v dveh letih vseeno ene 20.000€. In to praktično brez tveganja..
Torej, ja, go for it..
cena nasveta? Zastonj, za zdaj, hehe

Joj, fulll hvala za nasvet. Sem ga že cel dan čakala.
Ja, gre za eno fajn priložnost, kjer se bi res celoten kredit plačeval z najmenino. Stanovanje je staromeščansko, prenovljeno in delno opremljeno. Čisto v centru mesta. Dobrih 70 m2 za pod 200.000€.
In res, če se kdaj kaj zalomi, ga prodam ( v nekaj letih bodo cene ponovno narasle) in je to to.
Ali te je možno kaj vprašat tudi pod zasebno?
Res hvala za pomoč!
Lep dan

jaz imam tut eno tako stanovanje za prodat

A veš kaj so razmišlaji ljudje, ki bodo sedaj v kratkem v bankrotu? Razmišljai so, kupil bom stanovanje na kredit, najemniki mi bodo ta kredit odplačevali in če se kaj zalomi, bom stanovanje prodal. Mislim, da ne rabim dodatno razlagat, kaj je naprej.

Hočem poodariti, da ni dobro biti naiven.
V nekaj letih bodo cene ponosvno narasle, zato ker si ti tko rekla ?
EURIBOR bo skozi blizu 0 in bodo obroki zlo mejhni, ker je to pač kul ?
Najemniki za ceno višine kredita se bodo vedno našli, ker je slovenija bogata dežela ?
Pamet v roke, pamet.

Ves da je treba cim prej kupiti, lol.
Glej kaj se ti bo zgodilo:
– Najemnine, ki jo bos lahko iztrzila bo padla.
– Obrok kredita, ki ga bos dvignila, se ti bo bistveno povecal.
– Cena, za katero mislis, da bos stanovanje lahko prodala, pa bo padla bistveno pod to za katero ga bos kupila.
Ampak ti tega tako noces slisati, ker ti je na podstresju pac zazvonilo, da bi kupila in se ti zdi to fletna ideja.

Če si lahko privoščite obrok tudi če nekaj mesecev ne dobite najemnine oz. je ta manjša od trenutnih pričakovanj, sprejmete tveganje večjega padca cen nepremičnin se mi niti ne zdi slaba poteza. Dejstvo je, da bodo obrestne mere ob okrevanju gospodarstva začele naraščati in se vam bo obrok povečeval.
Seveda pa je tukaj tudi možnost obratnega scenarija, torej da boste od najemnine iztržili več, cene pa bodo čez nekaj let precej višje.

Kaj pa prodajate in na kateri lokaciji?

POZDRAV,
sporocite Vas mail ali kontakt, morda imam kupca, seveda odvisno od lokacije
LP

POZDRAV,
sporocite Vas mail ali kontakt, morda imam kupca, seveda odvisno od lokacije
LP[/quote]
sporočite mail ter vam pošljem podatke

imam podobno situacijo:
-morda bi kupil 2ss 51m2 okolica jesenic, cena praznega v slabem stanju 37000eur.
letnik 1960
razmisljam da bi kupil renoviral in dal v najem, najemnina bi bila cca 200-250eur.
–a kdo ve koliko casa ne smes prodat stanovanje, da ne plkačas davka na nepremicnino?
hvala za odgovor
2% davek na promet nepremičnin plačaš vedno
Davek na kapitalski dobiček je 20%, za 20 let, vsakih pet let se zniža za 5%. Ga ne plačaš, če pred prodajo v njej vsaj 3 leta živiš

Kot običajno borg piše malo po svoje :
Če kupiš nepremičnino kot podjetje, lahko plačaš DDV, ki si ga odbijaš kot vstopni davek.
Lahko živiš notri 100 let, pa ti ne bo nič pomagalo, če nimaš prijavljenega stalnega bivališča.

Nihče ni rekel, da je enostavno, napisal sem samo, da so tudi drugačne opcije od tistih, o katerih piše “vsevednež”.

Prodamo enosobno stanovanje na jesenicah 35m2 na novo renovirano vse vseljivo takoj vec informacij dobite na garavusa22@gmail.com lp
Forum je zaprt za komentiranje.