Borze vs Menjalnice kriptovalut
To ni čist jasno. Bitstamp so v Luxemburgu registrirani, kot menjalnica in so podvrženi vsem finančnim regulativam, ki veljajo za menjalnice. Uradno, kot je meni znano niso borza. Imajo pa tudi podjetja v Londonu in New Yorku: https://www.bitstamp.net/about_us/
Kljub temu se da menjavati in trgovati kripto valute ena v drugo (BTC, LTC, XRP, BCH in ETH).
V osnovi je tako, da, če je možno kripto valuto zamenjati v FIAT je poleg borze tudi menjalnica. Kako je uradno registrirana in v kateri državi je pa odvisno od predpisov posamezne države.
po mojih izkušnjah so firme tipa Bitstamp menjalnice.
Za moje nakazane evre mi dajo vaučer v € in me “porinejo” v kripto svet (mi dajo Kripto račun).
V tem kripto svetu pa špekuliram z menjavo vaučer € v kripte, med kriptami … torej je ta Kripto svet Borza. Tukaj menjalnice nimajo nič ne z mano ne s kriptami … kripte samo prikazujejo, ko letijo skozi njihove platforme.
Ko se odločim, da bom imel € na svoji banki na TRR dam nalog Menjalnici, da mi Vaučer € zamenja za prave € in jih pošlje na moj TRR
ojej … če greš na dopust preko agencije, ti agencija da vaučer za x spanj v hotelu – denar ima pa agencija.
Ti v hotelu namesto denarja daš vaučer. Kako se zmenita agencija in hotel ti niti vidiš niti veš.
Enako je v Menjalnicah – Menjalnica ti za tvoje nakazane € da vaučer€ za vstop v kripto svet.
Če hočeš dobiti prave € na svoj TRR – ti Menjalnica zamenja vaučer€ in na TRR nakaže prave €.
Ok, da vidim, če prav razumem:
Jaz imam na SKB banki račun. Prinesem na okence 200€ in jih položim na račun. Ti moji evri se isti trenutek spremenijo v 200 vaučerjev po 1€, ki so razvidni na moji strani skb.net kjer plačujem položnice in podobno. Te položnice v resnici ne plačam z Evri ampak z Vaučerji po 1€.
Ko grem zopet na okence dvignit Evre, mi ženska Vavčerje spremeni v Evre in mi da prave Evre v roke.
Sem razumel prav?
Zdaj sem pa zgubila rdečo nit 🙂
Jaz osebno razumem kot Menjalnica tisto borzo katera ponuja menjavo Eur vs. Usd v kriptovaluto.
Tam kjer pa lahko kupujem različne kriptovalute z BTC ali ETH, pa je po mojem razumevanju BORZA….
Ne vem…. saj lahko da so uradno registrirani kot Borza, samo če delajo tudi menjavo Eur/Usd v kriptovaluto je to potem tudi menjalnica…
Menjava iz ene kriptovalute v drugo pa po mojem razumevanju je le Borza…
Na kratko so to klasične valute EUR, USD, GBP, JEN, …
[/quote]
Fiat rečemo, ko prestaviš v realno valuto, eur, usd, ali pa bosansko marko.
Z eno besedo, FIAT, torej valute s katerimi plačuješ v realnem svetu.
primož
Če koga zanima decentrilizirana borza z največjo izbiro ICO imate tukaj link: Vaš link