Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Boste skrivali jajca?

Boste skrivali jajca?

Me zanima, ce bodo pri vas tudi otroci iskali cokoladna jajcka na vrtu?

Je prisla ta navada ze v Slovenijo?

kaj je to vrt?

Ne. So naše tradicionalne navade čisto dobre.

Ja. Jaz imam to navado že od nekdaj za svojo, ker sem to počela še kot otrok. Pri nas (S Primorska) je to že “stara” navada. V bistvu sem šele pred kratkim izvedela, da tega večina Slovencev ne pozna in da izhaja iz Amerike.

ne… nikoli nismo poznali te navade in je tudi ne bomo prakticirali

ne

Seveda. Sicer pa moramo še lanska najt.

Se mi ne zdi, da bi moral neke nove tuje stvari vpeljevat, ker so naše tradicionalne igre čist fajn.

A res? Kaksne pa so nase tradicionalne igre, mislim v zvezi z Veliko nocjo? Pri nas smo samo jajca barvali, potem smo jih nesli pozegnat. Kaj drugega pa mi ni ostalo v spominu.

Jaz sem tudi iz Primorske, vendar na našem koncu nismo padli nikoli pod italijanski vpliv. Italijani iščejo jajca po vrtu, ne pa mi, Slovenci. Mi imamo svoja jajca lepo v košarici na mizi.

Navada pri nas je, da se meče kovanec v kuhana jajca.

Seveda:-) Že jaz sem jih iskala, ko sem bila majhna, zdaj pa mi je ful v veselje jih skrivat po vrtu, da jih otroci iščejo.

Pri nas pravimo igri Pirhe sekat.
To izgleda tako, da postaviš pirh na tla, najbolje v travico na vrtu (da stabilno stoji), označimo s kakšne razdalje bomo sekali- približno 1 m, za boljše lahko tudi 1,5 m in začnemo. S kovancem probamo v čim manj poskusih zadeti pirh. Velja samo tisti met, ko ostane kovanec v pirhu!
Kdor da nekomu pirh sekat, pove tudi “ceno” vsakega meta kovanca. Pri nas je ta cena bolj simbolična.
Če tisti, ki seka pirh zadane v prvo, mu lastnik pirha plača vnaprej dogovorjen znesek- ta je malo višji, ker s prve zadeti ni kar tako;-)
Če pa tisti, ki seka, ne zadane v 3-eh ali 5-ih poskusih (kolikor poskusov pač določite), pa on plača lastniku pirha (pač kolikokrat je sekal x cena meta kovanca).

Pri nas ravno najmlajši najbolj uživajo pri tej igri in “izzivajo” starejše, kdo se upa sekat.

Upam, da sem napisala dovolj razumljivo in da vas je nova igra pritegnila, da poskusite.
Sploh, če bo sončna nedelja, prav paše vstat od mize in se malo pretegnit in posončit na sončku.

Lepe praznike želim.

Ja, sem jih iskala tudi jaz kot otrok.
Pravzaprav ne jajčka, ampak bolj čokolade, npr. razni čokoladni zajčki in podobne velikonočne zadevščine.

Čeprav otrokom namesto gore sladkarij raje skrijemo še kakšne barvice, nalepke, kaj za ustvarjati, sestavljanke,…

Seveda pa tudi kakšni čokoladni jajčki in zajčki ne manjkajo.:)))

New Report

Close