Božiček za en dan
Tudi meni ni do tega, na sploh mi gre na zivce, da so te akcije vedno za otroke in nikoli za starejse. Zal poznam tudi otroke, ki so kao ubogi, v resnici pa imajo polne r vsega. In znajo potem se manj spostovati stvari, ker se naucijo, da itak vse dobis. Ne, niso pa vsi primeri taki.
Botrstvo, tile bozicki. Ja, naj bodo, ampak zakaj pa ne bi bilo nekaj za starejse, ki bi se mogoce res iskreno razveselili ze vrece krompirja, kislega zelja ali malo mesa, morda novega pribora ali lepe posode ali krpe? To pa nikogar ne gane?
Draga meni ni, tvoja ideja je krasna, a mogoče moraš zbrati pogum in jo udejaniti…najprej v svojem kraju in potem se bo razširila. Tako je nastal tudi božicek za en dan. Žal pa je premalo takih, ki sd odločijo svoje ideje tudi izpeljati.
Teta fani, verjamem, da imaš tako izkušnjo, a ni potrebno dajati vse ljudi v isti koš. Tudi vera v to, da so ljudje pošteni nam daje moč in voljo, da pomagamo. Brez tega pa ne gre…
Srečno vsem
Letos prvic sodelujem. Gre za lepo gesto, upam, da bom nekoga osrecila. Kaj vec od tega se ne obremenjujem – dejstvo je da jih vedno vec svoj status izkorisca in samo upam lahko, da bo moje darilce res na nekoga, ki ga bo vesel.
Tudi ce dam brezdomcu nekaj drobiza, ne razmisljam o tem, ali ga bo zapravil za hrano ali za alkohol. Gre za gesto, da smo pomagali.
Me pa moti, ker je tako malo zbirnih mest po Ljubljani.
Pa saj to je logično, da vse to počnemo v prvi vrsti zaradi lastnega ega oz da se mi bolje počutimo.
Žal jaz nobeni instituciji pa tudi posameznikom več ne verjamem. Res, da ni kriv otrok, vendar da sem jaz po 20 ur v službi ena mama pa z dolgimi nohti vsak dan v bifeju na kavici in na socialki in zdaj naj jaz njenemu otroku igram božička ker ona ne zmore kupiti. Halo pa kdo je tu nor. Itak da jaz.
[/quote]
Tudi mene je minilo, ko sem parkrat izpadla bedak. Sicer še vedno pomagam, ampak sama ocenim, komu.
Pri 50+ delam v turnusih, tudi kdaj čez vikende, stresna služba, kjer po koncu ne moreš čisto odklopit, včasih gre tudi kaj na račun zdravja, in nisem več tako neumna, da bom špilala dobrotnico otrokom lenuhov, ki njih in njihove otroke že itak futramo skozi socialo, pa iskrice v očeh gor ali dol. Tudi moj otrok je imel kdaj malo bolj žalostne učke, ker sem morala delati za praznike.
Marsikatera mati bi otroku lahko več nudila, če bi se oprijela dela (govorim o takih, ki nikoli niso nič delale ali so delo pustile po mesecu ali dveh), si ne bi navlekle brezdelnega lenuha, opustile čike in kofetkanje po kafičih.
Podobno izkušnjo imam tudi sama. Letos sem tretje leto sodelovala v takšni akciji, prvo leto v akciji Božiček za en dan, zadnji dve leti pa v akciji Trije zimski botri. Darilo za otroke iz Božička za en dan sem po njihovih priporočilih sestavila sama in nimam pripomb. Pri Treh zimskih botrih pa prejmeš tri pisma z željami, od katerih izbereš enega. Tako lani kot letos so bile želje otrok kar velike (govorim o znesku od 50 do 100+ evrov). V navodilih sicer piše, da kupiš, kolikor pač zmoreš, ampak nikakor ne želim razočarati otrok, ki že tako živijo v pomanjkanju. Razumeti moramo, da majhni otroci ne razmišljajo o tem, da imajo lahko tudi pravljična bitja finančne težave. No, vsaj jaz kot otrok niti pomislila nisem na to, zato mi je Miklavž nekoč pustil pismo, v katerem je pisalo, da je žal njegovo darilo bolj skromno, ker mora obdariti ves svet. Od takrat naprej so bile tudi moje želje precej skromnejše, Miklavžu pa sem na krožniku vedno pustila nekaj dinarčkov, da noben otrok ne bi ostal brez darila. In mogoče se ravno v tem preprostem razmišljanju otroka skriva odgovor na vse dvome, ki jih imamo o takšnem načinu obdarovanja. Niso pomembne okoliščine, ni pomembno, zakaj je, kot je, kdo je kriv ipd., ni pomembno niti, kako drago in veliko je darilo, pomembni so samo nič krivi otroci, pomemben je dober namen ter veliko toplo srce.
Tudi mene je minilo, ko sem parkrat izpadla bedak. Sicer še vedno pomagam, ampak sama ocenim, komu.
Pri 50+ delam v turnusih, tudi kdaj čez vikende, stresna služba, kjer po koncu ne moreš čisto odklopit, včasih gre tudi kaj na račun zdravja, in nisem več tako neumna, da bom špilala dobrotnico otrokom lenuhov, ki njih in njihove otroke že itak futramo skozi socialo, pa iskrice v očeh gor ali dol. Tudi moj otrok je imel kdaj malo bolj žalostne učke, ker sem morala delati za praznike.
Marsikatera mati bi otroku lahko več nudila, če bi se oprijela dela (govorim o takih, ki nikoli niso nič delale ali so delo pustile po mesecu ali dveh), si ne bi navlekle brezdelnega lenuha, opustile čike in kofetkanje po kafičih.
[/quote]
Ta komentar pa zmaga.PODPIS!!!
Jaz sodelujem prvič pri treh Zimskih botrih, pa se malo sprašujem, če to RES gre takim, ki to rabijo, ali pa je bolj izkoriščanje možnosti, ki obstaja.
Darilo me je prišlo okoli 50 EUR. Ni toliko, ampak malo tudi ne, vsaj zame ne.
(Sem imela kot kaže še srečo, ker so baje želje pogosto zelo drage.)
Ve kdo kaj več o preverjanju teh otrok? Sicer piše, da sodelujejo z ZPM, ampak vseeno me zanima še iz kakega drugega vira.
Če si se odločila, da boš darovala, na tvojem mestu ne bi preveč razmišljala o tem.
Saj veš, kako je tudi sicer, kdor res potrebuje, raje potrpi, eni pa se naučijo jamrati in potem fino pridejo skozi. Vem, da niso vsi taki, ampak jaz enostavno nimam zaupanja v ljudi. Če bi poznala sama koga konkretno, sem za, takole na blef pa ne.
Pa ena v temi piše, da si je otrok zaželel hrčka. Me je kar zmrazilo, ubogi hrček, upam, da se ne najde bedak, ki bi res kupil kaj takega. Obstaja možnost, da bi nekdo res lepo skrbel za to žival, obstaja pa tudi možnost, da bo otroku kak teden za igračo, potem bo pa nekje umrl. Bojim se, da je druga možnost precej večja. To bi morali prej usmeriti otroke, pa naj si nekdo še tako želi “hrčka”. To je vendar živo bitje!
Meni je precej bližje ideja, da se daruje za živali, magari nakupiš koledarje za celo žlahto in jih podariš, pa šalčke, copate itd. Živalim s tem ZAGOTOVO pomagaš, obdarovanci bodo pa tudi veseli – dvojna korist.
Primer: http://www.dzzpomurja.si/?page_id=875
Moje izkušnje so žal take, da se marsikdaj nad stvarmi zmrdujejo prav otroci, od katerih bi to najmanj pričakoval. Podariš neko stvar, ki je še sebi ne bi privoščil, pa vidiš, da nima do tega nobenega odnosa. Morda pa ravno zato, ker so taki navajeni dobivati in da se za stvari ni treba truditi. Spet – niso vsi primeri taki.
Sem sodelovala, pa ne sodelujem vec.
Ko sem izvedela kam so sle kaksne skatle imajo ravno toliko kot jaz, imeli bi pa se veliko vec, ce bi poprijeli za delo. Tako, da ne sodelujem vec, dam tistemu, za katerega vem,
da potrebuje. Vecina zensk ne dela, so doma, otroci v vrtcu po najnizji ceni, vsi mozni aocialni transferji in ima na koncu vec, kot nekdo, ki cel mesec dela.
Mi je pa prislo na misel kako ob vseh trh akcijah veste kdo kaj dobi. Konec koncev lahko dobijo otroci darila od treh prijaznih darovalcev. Vsaj oni bi morali med seboj uskladiti sezname.
Odkar sem delala kot javna delavka na CSD v kraju, kjer se bolj kot ne vsi med seboj poznamo, ste lahko prepričani, da od mene dobi darilo le otrok, katerega starše oz. družino poznam osebno…
Mislim, da sem povedala vse. Sicer pa:
sem brezposelna, nisem prejemnica dsp, ker kar ok shajamo z eno (moževo) plačo, nič ne služim na črno, moji 3 otroci bodo prejeli malenkosti za Miklavža in za Dedka Mraza oz. Božička. Verjetno precej manj, kot kao revčki.
Ja sodelujem, letos tretje leto. Itak imam sama sebe za naivno in si predstavljam, da bo deklica iz Prekmurja vesela sladkarij in kozmetike ter kape in nogavic, ki sem jih izbrala zanjo. Da bo vesela, ker bo dobila vazelin za ustnice ki je rahlo rožnat in diši po jagodah, ker ga sicer preprosto ne bi imela. Da bo vesela pisanih glitter lepil za ustvarjanje in paketka smešnih radirk.. Da ji bo nalivno pero prišlo prav ter da ji bodo platnice zvezka všeč. Da ima rada čokoladne bombone, pa jih je le redko ali nikoli.. Da bo nahrbtniček z emoticoni dovolj kul za sošolke..
Vse to si domišljam, ko zavijam škatlo in se pri tem dobro počutim. In vesela sem bila, ko sem na FB strani Božička videla tudi pakete za starejše s kavico, čaji, nogavicami…Morda bo drugo leto kdo od starejših na vrsti pri nas. In vsi odrasli, ki niso starejši (zgoraj nekdo omenja osebe nad 35 let) so odrasli s posebnimi potrebami, ki se verjetno ne obmetavajo ravno z darili.
Zgodbe o treh decembrskih možeh ne poznam, mi je pa koncept otroških pisem malo mimo, še posebej, ker prevelike želje ustvarijo občutek, da boš nekoga razočaral, če ne boš kupil ravno PSP ja ali gradu za Barbie.
Res si naivna. Btw: nimate pojma, koliko daril sploh ni bilo prevzetih.
A ni tako, da je darilo tudi topel nasmeh in objem, ni ravno treba, da je materialno. Ampak pri “Božičku za en dan” je pa kar določeno. Cccccc…
Od mene bodo v domu ostarelih dobili prijazne pozdrave, morda doma pečeno pecivo in stiske rok.
tudi božiček za en dan za starejše je bil. letos so vse s seznama obdarili
http://www.bozicekzaendan.si/2011/12/07/bozicek-za-starejse/
In kaj naj otrok počne s tvojimi prijaznimi pozdravi, doma pečenim pecivom na katerega je mogoče alergičen ali ga ne mara in stiskom rok? Lepo te prosim no. Špilaj dobrotnico rastlinam.
Seznam obveznih stvari je z namenom – drugače bi folk pakiral same bedaste plišaste igrače. So luštna zadeva za pocartat a je še kup drugih uporabnih stvari. Zato je seznam obveznih stvari.
In vsi se žal ne držijo seznama. In potem moramo dopolnjevati pakete. Kar dajo sponzorji in kar sami organizatorji kupijo iz lastnega denarja.
Namen je dober.
In kaj naj otrok počne s tvojimi prijaznimi pozdravi, doma pečenim pecivom na katerega je mogoče alergičen ali ga ne mara in stiskom rok? Lepo te prosim no. Špilaj dobrotnico rastlinam.
Seznam obveznih stvari je z namenom – drugače bi folk pakiral same bedaste plišaste igrače. So luštna zadeva za pocartat a je še kup drugih uporabnih stvari. Zato je seznam obveznih stvari.
In vsi se žal ne držijo seznama. In potem moramo dopolnjevati pakete. Kar dajo sponzorji in kar sami organizatorji kupijo iz lastnega denarja.
Namen je dober.
[/quote]
No, no, mal se umiri, a si zadela poanto mojega zapisa? Očitno ne.
Torej, molči.
Moj namen je tudi dober, samo nematerialen, kar seveda za nekatere razvajene otroke ne pomeni nič. Iz izkušenj. Ne obešaj se na vsako besedo, beri med vrsticami.
Če pa bi točno vedela, za koga (ki si res zasluži) je, bi se pa sama hrani odrekla, da bi mu lahko kupila. Kapiš? In sem to tudi že naredila, da ne boš preveč v luft skakala.
Imaš tudi takšne žal. Imajo podobno kot Božiček za en dan, sem se tam nasrala, ko je bilo rečeno, da bo tista ženska to dala naprej in poslušajte to, me je povabila k sebi domov in vse to vidim, ker vem akj sem dala, da je to ostalo pri njej doma spravljeno v omari, ko bi zdavnaj že moralo iti naprej, krepko čez rok za oddajo daril za Božička za en dan in me je tak šok zadel, ko sem to videla, res prisežem. Od takrat dalje jim ne verjamem več, tem osebam, ki kao same nekaj organizirajo, če jih od prej dobro ne poznam. Ne verjamem ne res ne več. Samo še sodelujem takole, da vem, da tisti otrok res dobi darilce in vem, kako mu bom s tem polepšala dan. Ne nasedajte takim kao kot so preko fb in se skos nekaj hvalijo gor in dol. Eni tudi veliko pomagamo in se ne hvalimo preko fb in ne vem česa vsega javno kaj delamo drugim dobro, pa prosim lepo no. Najraje bi jih za ušesa. Je že moglo priti do tega, da se je zasrala ženska. Ne nasedajte vsem tem ljudem, ko to organizirajo, res ne.
No, no, mal se umiri, a si zadela poanto mojega zapisa? Očitno ne.
Torej, molči.
Moj namen je tudi dober, samo nematerialen, kar seveda za nekatere razvajene otroke ne pomeni nič. Iz izkušenj. Ne obešaj se na vsako besedo, beri med vrsticami.
Če pa bi točno vedela, za koga (ki si res zasluži) je, bi se pa sama hrani odrekla, da bi mu lahko kupila. Kapiš? In sem to tudi že naredila, da ne boš preveč v luft skakala.
[/quote]
Berem kar si napisala. Kaj se zdaj ven vlečeš z “beri med vrsticami”? Si pač kakršna si.
Za koga je kaj? Tvoj stisk roke? Objem? 1x letno? Kar tolaži se.
Božiček za en dan je zelo dobra akcija, ki ima dober namen. Ne moreš enemu otroku dat objem in mu zaželet vesel božič, drugi bo pa paket dobil. In seveeeda bosta oba enako vesela.
Zato je seznam z namenom, da dobijo približno enake stvari. Potrošniška družba gor ali dol. Takšno pač je stanje – deal with it. Če sodeluješ, sodeluj po pravilih.
Nihče te pa v nič ne sili.
PS:
Beri kot je napisano. Nič ni povedano “med vrsticami”