Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Božična darila – a pretiravamo s cenami?

Božična darila – a pretiravamo s cenami?

Meni se zdi, da pretiravamo! V decembru miklavž, božiček in pol še dedek mraz v službah…. Ma dej, povno rit vsega imajo otroc. Pa darilo doma, pa darilo pri dedkih in babicah, pa pri tetah in stricih… Ma dej no. Kam smo prišli? Otroke navajamo na materializem in nič ne bojo znal cenit.

Midva nisva nikoli dala več, kot 50 eur na otroka za darilo. Tudi midva se obdarujeva skromno… do 50 eur max! Pa še to običajno kupimo tisto kar kdo pač rabi in ne kar neki. Igrač doma ne kupujemo več, saj so stari vsi od 10, 12, 13. Poveva budget in se sami odličijo kaj in midva predsodiva, če je to ok.

Se ne gleda pretirano na ceno. V letu imamo 2 večji obdarovanji, to je rojstni dan in Božiček. Vem vnaprej, da sta to dneva, ko rad dam darilo in osrečim osebo in to je to. Jaz dam malo več, ostali malo manj, pač po sposobnostih. Dejstvo je, da 30 eur ni nič. Kaj pa lahko kupiš danes za 30 eur in, da je vsaj malo posebno, ne pa kr neki. Že en bogi set lego kock je takoj več. Pač tako je. Stari sebi kupijo vse neumnosti sveta, požrejo čikov in alkohola za xxx eur letno, potem je pa problem 1x ali 2x letno otroku kupit darilo za več kot 30 eur.

Odgovor na objavo uporabnika
SpelaMon, 19.12.2023 ob 12:39

Se ne gleda pretirano na ceno. V letu imamo 2 večji obdarovanji, to je rojstni dan in Božiček. Vem vnaprej, da sta to dneva, ko rad dam darilo in osrečim osebo in to je to. Jaz dam malo več, ostali malo manj, pač po sposobnostih. Dejstvo je, da 30 eur ni nič. Kaj pa lahko kupiš danes za 30 eur in, da je vsaj malo posebno, ne pa kr neki. Že en bogi set lego kock je takoj več. Pač tako je. Stari sebi kupijo vse neumnosti sveta, požrejo čikov in alkohola za xxx eur letno, potem je pa problem 1x ali 2x letno otroku kupit darilo za več kot 30 eur.

No, pri nas se obdarujemo v glavnem za rojstni dan in dedka maraza. Nikoli ne pretiravamo in tudi darilo se da kupit ceneje od 30eur, če so obdarovanci skromni in imaš vizijo, kaj jim sploh podariti. Mene je mož naprimer za rojstni dan vedno razveselil s šopkom, ki ga je sam nabral. Je bil več vreden, kot katerakoli stvar kupljena v trgovini. Vnukom pa že dolgo podariva kakšno čokolado in poleg kuverto, da si sami izberejo.

Cca 200eur, za mojo mamo in očeta, njegova starša, mojega brata in 2 naša otroka

Vse skupaj. Darila so praktična. Šal, buteljka, rokavice nogavice…pa ne take posebne ( kaksni jelenčki…), ampak da so vedno uporabne

Odvisno od tega, kako sta dogovorjena, kakšni so vajini/tvoji prihodki in kaj ti on podari za darilo. Če imaš ti višje prihodke od njega in ti on običajno podari darilo za 70€, potem mu jaz na tvojem mestu ne bi podarila darila za 30€. Če varčujete, bi se vnaprej z možem dogovorila za maksimalen budžet za vajina darila. Če si mu recimo letos kupila večje darilo za rojstni dan, ob kakšni drugi priložnosti ali kar tako, potem je tudi manjše darilo za božič v istem letu čisto ok. Če si mu vsako leto kupila večje darilo, letos pred božičem sta se nekaj sporekla in mu potem letos podariš nekaj občutno manjšega, to tudi pošilja neko širše sporočilo.

Težko rečemo, kaj je prav in kaj ne, ne da bi poznali okoliščine in kontekst. Kaj je prav, najbolje veš ti. Če se ti zdi premalo, čisto možno, da je res. Če si nagnjena k zapravljanju in te že mož opozarja, da za darila porabi manj denarja, potem pa ne poslušaj svojega notranjega glasu, ampak raje svojega moža in se z njim skupaj dogovorita za maksimalen budžet.

V grobem – vsaka situacija je različna, vsak par je različen in mi ti ne moremo povedati, kaj je prav in kaj ne za tvojo situacijo.

Težko je oceniti, kaj

zapravim samo za tista obdarovanja, v katera me nekako prislilijo, npr v kolektivu mora vsak prinesti darilo za 10 eur in potem žrebamo oz ti je nekdo določen z žrebom kot tvoj ‘skriti prijatelj’. ostalih daril ne kupujem (enako vsi domači) in sem vesel, da nisem del te bedarije oz. norije.

dina darila ki so, je miklavž. tam pa morajo biti domači piškoti, nekaj suhega sadja in neka uporabna malenkost za oblečt letnemu času primerno, npr volneni štumfi, rokavice, itd. to je naša tradicija, ne uvožena amerikanizacija in obsesija z darili pod smrekico.

Gledam bolj na uporabnost daril kot ceno.

Pri nas obdarujemo otroke z darili med 30 in 40 eur. Odrasli pa samo malenkosti. Prvič, imamo precej veliko družino za obdaritev, drugič, vsi že imamo, kar potrebujemo in nam več pomeni, da smo skupaj za Božič, kot pa draga darila.

mislim da bi morala kupiti bolj pametna darila. ki pa bodo dražja ja.  hčerkama, skupi računalniški tečaj.  to bo stalo cca 1000 evrov  za  obe za 4 tečaje. osnovne.  ja drago je ja.  mož bo nabolj srečen  če boš razumela. da je najboljši nakit za žensko, majn špeha več mišic na zgornjem delu telesa.  v posli bodi kurba, v uhni kuharca in z puncami mamica. to bo najbol srečen.  kaj pa boš ti sebi kupila?  kaj pa tebi kupijo?  kaj  pa mož tebi kupi??  kaj pa hčerki tebi podarita.  lahko bi ti kakega fanta pripelajali. laho bi ti pomagali doma vse. naj  ti pomagata doma.  vse morata znat. da boš lahko trenirala.  da boš sexy. da se bođ lahko družla z možem. ne vem koliko sta stari ampak to morata vse delat doma. ne da sta sužnja, sam morata pomagat.  hčerkama raje kupi tečaj za računalnik pa še tebe naj doma  naučita. če to znate, naj greta  trenirat plavanje.  darila so že super.  vsak rad dobi darilo.  cene so hude.  če bi vas poznal biti lažje svetoval.  TI SI PA MORAŠ TUDI SAMA KAJ  SEBI KUPIT.  saj tebe še tudi rabijo živo.

Sabi868, 06.12.2023 ob 11:53

Premalo. Izprsi se, zdaj je čas za bahanje in igranje odnosov. Januarja pa spet en drugemu tujci v lastni hiši.

“Stanislav462”, kje je čas skromnosti in pristnega veselja, se tudi jaz sprašujem? Noro je postalo!

Podpis! Na bruhanje mi gre to kupovanje tone daril, samo kložjanje, nečimrnost  in materializem. Nič lepega. Ne grem se več. Z dragim sva si enotna, hb. Deca pa tak imajo vsega preveč.

DoKoncaPresrano, 19.12.2023 ob 12:12

Meni se zdi, da pretiravamo! V decembru miklavž, božiček in pol še dedek mraz v službah…. Ma dej, povno rit vsega imajo otroc. Pa darilo doma, pa darilo pri dedkih in babicah, pa pri tetah in stricih… Ma dej no. Kam smo prišli? Otroke navajamo na materializem in nič ne bojo znal cenit.

Midva nisva nikoli dala več, kot 50 eur na otroka za darilo. Tudi midva se obdarujeva skromno… do 50 eur max! Pa še to običajno kupimo tisto kar kdo pač rabi in ne kar neki. Igrač doma ne kupujemo več, saj so stari vsi od 10, 12, 13. Poveva budget in se sami odličijo kaj in midva predsodiva, če je to ok.

Podpis in kapo dol! Ko sem bla majhna, sem dobila darilo samo od staršev, danes pa kar vsepovprek. To ni več normalno.

Za cel december za darila sem dal 0€; ne praznujemo, kupimo ko rabimo in zelimo, ne kot nek dobri moz verskih fanatikov ‘pride’…

Odvisno, kar si kdo želi in lahko privošči. Letos je slo cca. 2k za 4 darila, lani pa okoli 500€z

Božično darilo? Desetletje, odkar živim v tujini, ga prejmem le od kolegice Slovanke.

Čisto odvisno, 19.12.2023 ob 15:58

Odvisno od tega, kako sta dogovorjena, kakšni so vajini/tvoji prihodki in kaj ti on podari za darilo. Če imaš ti višje prihodke od njega in ti on običajno podari darilo za 70€, potem mu jaz na tvojem mestu ne bi podarila darila za 30€. Če varčujete, bi se vnaprej z možem dogovorila za maksimalen budžet za vajina darila. Če si mu recimo letos kupila večje darilo za rojstni dan, ob kakšni drugi priložnosti ali kar tako, potem je tudi manjše darilo za božič v istem letu čisto ok. Če si mu vsako leto kupila večje darilo, letos pred božičem sta se nekaj sporekla in mu potem letos podariš nekaj občutno manjšega, to tudi pošilja neko širše sporočilo.

Težko rečemo, kaj je prav in kaj ne, ne da bi poznali okoliščine in kontekst. Kaj je prav, najbolje veš ti. Če se ti zdi premalo, čisto možno, da je res. Če si nagnjena k zapravljanju in te že mož opozarja, da za darila porabi manj denarja, potem pa ne poslušaj svojega notranjega glasu, ampak raje svojega moža in se z njim skupaj dogovorita za maksimalen budžet.

V grobem – vsaka situacija je različna, vsak par je različen in mi ti ne moremo povedati, kaj je prav in kaj ne za tvojo situacijo.

Težko je oceniti, kaj

Kva je pa s tabo? Al si tehtnica al pa en mlahavcek k sploh ne ve, kaj bi.. tak “nasvet” cloveku prou nc ne pomaga

“Odvisno od tega, kako sta dogovorjena”, “Kaj je prav, najbolje veš ti. Če se ti zdi premalo, čisto možno, da je res. Če si nagnjena k zapravljanju in te že mož opozarja, da za darila porabi manj denarja, potem pa ne poslušaj svojega notranjega glasu, ampak raje svojega moža”.. Torej je odvisno, naj sebe poslusa, ampak mogoce naj pa raje moza, zakljucimo pa s tem, da ji ne moremo svetovati.. ma kaj je to, zakva sploh startas s kometarjem k je na koncu se vecji shit? 

Odvisno od leta, včasih vse skupaj 50 Eur, včasih pa tudi nekaj tisoč Eur. Ni nekega pravila. Držimo se zmožnosti in trenutnega navdiha.

Imas prstan zanjo.., 21.12.2023 ob 15:14

Kva je pa s tabo? Al si tehtnica al pa en mlahavcek k sploh ne ve, kaj bi.. tak “nasvet” cloveku prou nc ne pomaga

“Odvisno od tega, kako sta dogovorjena”, “Kaj je prav, najbolje veš ti. Če se ti zdi premalo, čisto možno, da je res. Če si nagnjena k zapravljanju in te že mož opozarja, da za darila porabi manj denarja, potem pa ne poslušaj svojega notranjega glasu, ampak raje svojega moža”.. Torej je odvisno, naj sebe poslusa, ampak mogoce naj pa raje moza, zakljucimo pa s tem, da ji ne moremo svetovati.. ma kaj je to, zakva sploh startas s kometarjem k je na koncu se vecji shit? 

A ti misliš, da lahko sodiš, kakšno je darilo prave vrednosti, ne da bi vedel, kakšne so njihove navade, budžet, prihodki?

Avtorica ni dala dovolj podatkov. To je bistvo mojega zapisa.

Mi si ne kupujemo daril. Saj nič ne potrebujemo.

Darila si damo samo za rojstni dan. Vsak si sam kupi tisto, kar si želi oz. kar potrebuje.

Zbegana ga. Božiček, 06.12.2023 ob 10:15

Pozdravljeni. Koliko po navadi zapravite za božična darila? V družini smo štirje – jaz, mož in dve hčerki. Za vsako izmed njiju dama z možem 75EUR, torej 150 EUR za darila za vsako. Tukaj pa sta še njegova starša, ki za vsako izmed njiju data 50EUR. Včasih kupim možu darilo, ki je vredno samo 30 ali 50 EUR. Ali se vam zdi da bi mu morala kupiti kaj dražjega?

Ma koga brigajo darila, to je za otroke. Pelji ga nekam.

Ni vse  v denarju, važno da je darilo  od srca

Očitno ne razumete pomena božiča in praznikov. Ni fora v €.

vzkipljivka, 21.12.2023 ob 18:31

Mi si ne kupujemo daril. Saj nič ne potrebujemo.

Darila si damo samo za rojstni dan. Vsak si sam kupi tisto, kar si želi oz. kar potrebuje.

@Vzkipljivka: enako je pri nas. Kupovanje na silo pred prazniki je postalo mučno, pa smo se dogovorili, da s tem nehamo. Če kdo kaj potrebuje, dobi med letom ali ta RD. Ob božični večerji čaka vsakega ob krožniku čokolada in to je to.

Pri nas enako.

tudi mi, 25.12.2023 ob 09:13

@Vzkipljivka: enako je pri nas. Kupovanje na silo pred prazniki je postalo mučno, pa smo se dogovorili, da s tem nehamo. Če kdo kaj potrebuje, dobi med letom ali ta RD. Ob božični večerji čaka vsakega ob krožniku čokolada in to je to.

Ko bi le več ljudi spregledalo in naredilo enako. Pa ne rečem darilca za otroke, ampak to vsesplošno obdarovanje med odraslimi je čisti komercializem.

Jaz ne dam nič za darila, ker je vse to eno navadno preseravanje. Vprašajte se raje, ali ste toliko vredni v sebi s svojim poštenjem, delavnostjo, zdravo pametjo ? Pa ravno tako preživimo mi brez vse te nesnage za zemljo. Ampak bolana družba mora imeti budžet za darila vsaj 500 EUR ? Ob tem, da ima folk že itak preveč vsega. Res ste bolniki nekateri !!

New Report

Close