božičnica
Zanima me, ali mi je delodajalec dolžan izplačati božičnico, če sem dne 27.7.2004 nastopila porodniški dopust (vsi zaposleni so jo namreč dobili).
Hvala za odgovor. lp
Na začetku vam želim pbjasniti razliko med božičnico in trinajsto plačo in povedati nekaj o obveznosti izplačila le-teh.
Razlika med božičnico in trinajsto plačo:
Trinajsta plača je plačilo za uspešnost poslovanja podjetja in se izplačuje v odstotku od plače posameznega delavca. Božičnica je nagrada oziroma posebno darilo delodajalca (praviloma nižja kot 13. plača, namenjena nakupu daril pred prazniki) in se izplačuje v enotnih zneskih za vse zaposlene v določenem podjetju oziroma organizaciji. Od obeh se plača dohodnino in vse prispevke. Trinajsta plača gre v pokojninsko osnovo, ker je to del plače (plača za poslovno uspešnost), medtem ko božičnica ne gre v pokojninsko osnovo, ker je darilo in ne plača.
Obveza izplačevanja božičnice oziroma trinajste plače za podjetja:
Delodajalec ni obvezan izplačevati božičnice oziroma trinajste plače. V Splošni kolektivni pogodbi za gospodarske dejavnosti in v večini kolektivnih pogodb dejavnosti piše, da se o tem dogovorita delodajalec in reprezentativni sindikat pri delodajalcu. Praviloma se o možnostih te vrste izplačil ob sprejemu poslovnega načrta sklene poseben pisni dogovor.
Pomembno je, da veste kaj vam naj bi delodajalec dal (božičnico ali trinajsto plačo).
Kot sem že napisal, je božičnica nagrada, ki jo delodajalec lahko da svojim zaposlenim, če želi. Lahko bi se imenovala tudi drugače in izplačevala kadarkoli. Torej njeno izplačilo ni vezano na dolžino opravljenega dela v tekočem letu, ampak na to, da ste v času prejemanja božičnice zaposleni pri tem delodajalcu, ker je to nagrada njegovim trenutnim zaposlenim in ne bivšim ali bodočim.
Trinajsta plača je vezana na uspešnost poslovanja podjetja. Ker vi v zadnjem letu niste delali celo leto, vam zato ne pripada cela, ampak sorazmerno glede na opravljeni čas, ko ste v zadnjem letu delali. Obveza izplačevanja je pa pogojena s tem, če je bil ob sprejemu poslovnega načrta sklenjen poseben pisni dogovor za izplačilo trinajste plače.
Jure Snoj, univ. dipl. ekon.
Forum je zaprt za komentiranje.