Branje
Če seveda berete…v teh časih, ko so skoraj vsi na telefonih, je že prav čudež videta nekoga s knjigo v roki! Aleluja!
…koliko berete recimo na dan, teden ali mesec? Po katerem žanru najraje posegate?
Jaz berem skoraj vsak dan, vsaj 2 urci, kak petek ali soboto pogledam kak film, če je kaj pametnega.. sicer sem mahnjena na romane, kako filozofijo, tudi poezijo.
Branje razvija možgane, gledanje v zaslone pa povzroča upadanje možganov.
No, 02.12.2024 ob 22:56
Kaj pa če beremo knjige na telefonu?
Tega pa jaz ne morem. Sem se nekaj silila, pa ni šlo. Sem še stare šole in moram imeti papir v rokah. So super bralniki, vidim, ker ga ima hčerka. Ko sva šli na morje, sem jaz vlekla s sabo pol potovalke knjig, ona pa eno tanko zadevo:). Ampak vseeno………pa tako fino mi je, ko imam pri vzglavju cel kup knjig. Najraje imam pa kriminalke, ZF, fantastiko, dobre romane, ne maram pa ljubičev in knjig, kjer mi nekdo govori, kaj moram narediti, da se mi bo življenje izboljšalo…..
Knjige dobrih avtorjev od katerih pridobim znanje, vpogled v človekovo naravo in resnico, ki nas obdaja.
Jim Marrs, Robert Kyosaki, Allen Gary, Alice Bailey, Bertrand Russel, David Icke, Helena Petrovna Blavatsky, Krishnamurti, Graham Hancock, Darren Brown, Dolores Cannon, Castenada, William Cooper, Agrippa, Aleister Crowley, Erich von Daniken, Richard Dolan, Aldous Huxley, Jordan Maxwell, G. Edward Griffin, L.A. Marzulli, Bertrand Russell, Larry Becker, Albert Pike, Zecharia Sitchin, Emile Zola…Tako na hitro iz glave. In še zgodovinske knjige, fokus na Rimskem Imperiju in srednjem veku.
Circa 5-10 na leto, odvisno od volje in časa.
Zelo razlicno, od 0 do pol ure na dan, ce me kaksna knjiga zelo pritegne, tudi po vec ur. Najraje imam medicinske trilerje, kaksne dobre neleposlovne knjige in vem, da bo zvenelo cudno, ampak berem knjige za otroke in najstnike v nemscini, da izpopolnjujem jezik. Knjige za odrasle so mi se malcek tezke. Za ljubezenske storije tudi meni ni. Tudi jaz prisegam na papir.
knjige, 03.12.2024 ob 00:56
Zelo razlicno, od 0 do pol ure na dan, ce me kaksna knjiga zelo pritegne, tudi po vec ur. Najraje imam medicinske trilerje, kaksne dobre neleposlovne knjige in vem, da bo zvenelo cudno, ampak berem knjige za otroke in najstnike v nemscini, da izpopolnjujem jezik. Knjige za odrasle so mi se malcek tezke. Za ljubezenske storije tudi meni ni. Tudi jaz prisegam na papir.
Js pa rada berem tut kaj mnj zahtevno, da se sprostim.. sicer pogosto kriminalke. Trenutno od kinga tujec.
Letos sem prebrala 25 knjig. Več mi ni uspelo. Zasvojena sem z internetom in to že od najstniških let. V 2021-2022 sem več brala, ker sem imela več prostega časa. Sedaj se mi zaradi dela ne ljubi. Lažje se mi je uleči in brskati po spletu. Lenoba sem. Trenutno imam knjigo Sabina od Tomaža Kosmača. Letos sem brala bolj kot ne kratke zgodbe. Všeč so mi kakšne knjige s področja psihologije, biologije. Veliko sem jih prebrala od založbe UMco. Letos pa sploh ne vem, če sem prebrala kakšno njihovo. Lažje mi je scrollat po tiktoku, gledat youtube ipd. V knjižnici so nove knjige vedno izposojene in je čakalna vrsta. In pol se mi ne da čakat 2 meseca na knjigo. Enkrat sem že razmišljala, da bi kupila 4 knjige na mesec in prebrala 4 knjige. Ker do teh novih v knjižnici res težko prideš v doglednem času. Odvisno, kako bom s financami, če bom res kupovala nove knjige za redno branje. Drug problem je pa prostor, ker nimam kam spravljat teh knjig. Prodaš jih pa itak lahko samo za kakšne 1/2 cene ali še manj, čeprav so samo enkrat prebrane.
Zadnja leta več knjig odposlušam kot preberem, audiobooks, naročen na Audible, sicer imam pa tudi jaz rajš papir, sploh trdo vezavo. 90% v angleščini, ponavadi več knjig hkrati, mix fiction in non-fiction.
Trenutno:
Thomas S Kuhn, The Structure of Scientific Revolutions
Henrik Fexeus, The Art of Social Excellence
Frans de Waal, Our Inner Ape
Rudyard Kipling, Kim.
Anonimno 2190, 03.12.2024 ob 17:15
Trenutno berem Kritiko čistega uma in Let za zmajem. Prvo zjutraj, drugo pred spanjem. Tv ne gledam že 20 let. Edino ne morem se odvadit od interneta…
Tek za zmajem, The Kite Runner, Khaled Hosseini, zmaji letijo in vam je bila to asociacija.
Oxfordova beseda leta je gnitje možganov, brainrot, v digitalni dobi.
Casper Grathwohl, predsednik Oxford Languages, je povedal: “‘Gnitje možganov’ izpostavlja eno od zaznanih nevarnosti virtualnega življenja in to, kako uporabljamo svoj prosti čas. Zdi se, da ta izraz predstavlja naslednje poglavje v kulturni razpravi o človeštvu in tehnologiji. Ni presenetljivo, da je toliko ljudi podprlo ta izraz in ga izbralo za našo letošnjo izbiro.”
Navajo, 03.12.2024 ob 00:50
Knjige dobrih avtorjev od katerih pridobim znanje, vpogled v človekovo naravo in resnico, ki nas obdaja.
Jim Marrs, Robert Kyosaki, Allen Gary, Alice Bailey, Bertrand Russel, David Icke, Helena Petrovna Blavatsky, Krishnamurti, Graham Hancock, Darren Brown, Dolores Cannon, Castenada, William Cooper, Agrippa, Aleister Crowley, Erich von Daniken, Richard Dolan, Aldous Huxley, Jordan Maxwell, G. Edward Griffin, L.A. Marzulli, Bertrand Russell, Larry Becker, Albert Pike, Zecharia Sitchin, Emile Zola…Tako na hitro iz glave. In še zgodovinske knjige, fokus na Rimskem Imperiju in srednjem veku.
Circa 5-10 na leto, odvisno od volje in časa.
Blawatsky in Crowley sta bila okultista, Alister zelo čudaški, meji na satanista…težko njihova znanja ali izkušnje spraviš v eno smiselno in normalno celoto.
Spravljamo se brat Biblijo.
do leta 2022 sem brala vsakodnevno, zvečer obvezno.. berem pa že od 5 leta.. raznorazne žanre, tako zahtevne knjige kot lahkotne zavabne in vse vmes.. po letu 22 zaradi vsega koronskega pritiska, ki sem ga bila deležna, pa sem rabila čiliranje od vsega in je tako tudi branje knjig šlo na oddih.. sedaj se počasi vračam nazaj svoji ljubezni.. že to da sem se obkrožila s knjigami mi daje veselje in počasi se prebijam.. a prej sem v enem obdobju ravno tako brala več knjig, v knjičnici sem jih ponavadi vzela po šest, kaj več se mi ni dalo nosit..
Berem knjige na telefonu. Saj sem si pred leti omislila bralnik (e-ink), a ko so na Biblosu zamenjali kodiranje, mi ni več delal (no, delal je še, samo ni potegnil dol z Biblosa). Ampak zdaj še Biblosa ni več, novih aplikacij si pa nisem še naštimala za pobirat dol s Cobisa. Tako da že nekaj časa berem klasiko izpred 70 let, kar je pač prosto dostopno na netu – še vedno na telefonu seveda.
Meni so bralnik in telefon super, ker imam lahko več knjig gor in ker me ne boli roka po 2 urah branja.