Najdi forum

branje

Pozdravljeni!

Imam hčerko staro 10 let, ki noče in noče brati. Nobena knjiga ji ni zanimiva.
Imate kakšen nasvet, kako jo navdušit za branje knjig?

Špela

Mi smo našega enajstletnika navdušili z zbirko Pet prijateljev, za kaj več pa tudi on nima interesa – poleg stripov seveda.

Kaj pa Harry Potter, ste poskusili? Ji tudi ni všeč? Ali pa knjige s kakega področja, ki jo zanima – kaj pa jo zanima?

Naj prebere 4prijateljice in ene hlače-Ann Brashares, Še ena Amy-Marilyn Kaye, Zvezdica-Jerry Spinelli, Artemis Fowl-Eoin Colfer in knjige od Janje Vidmar…

Zbirka pet prijateljev je zastarela, s tem je sigurno ne boste pritegnili, poleg tega non stop jejo in knjiga je sesksisticna! mogoce kaj bolj sodobnega, kot je predlagal pan:)

Hvala bogu, da jejo, vsaj se nekdo, ki se je v tem kvazi sodobnem svetu. Seksistična je pa knjiga verjetno zato, ker je notri tudi punca, ki je bolj fantovska? Naj uganem, če to berejo dekleta, potem podzavestno dobijo vtis, da so punce manjvredne? Ne vem, jaz sem čisto okej preživela.

Pa še nekaj sem se spomnila, kar je nam bilo zelo všeč v mladosti – Jadran Krt!!!

Jaz priporočam Roalda Dahla.

Draga Špela!

Ne vem zakaj ne bi svoji 10-letni hčerki ponudila knjig, ki so jih kot nalašč za toliko stare otroke napisali naši čudoviti pisatelji. Prepričana sem, da bi ji bila všeč dela Franceta Bevka npr.: Tatič, Pesterna, Lukec in njegov škorec, Lukec išče očeta, Pastirci, Grivarjevi otroci, Peter Klepec itd.
Med naše najboljše mladinske pisatelje sodi Franc Saleški Finžgar. Spomine na prvo šolo, v kateri ni uspel, je zapisal v črticah Študent naj bo. Svoja doživetja na oddihu v planinski koči in zvestobo psa, ki ga je spremljal na njegovih potih je opisal v povesti Gospod Hudournik. Na ljudske pripovedke se je oprl v Makalonci. Otroška leta je živo opisal v knjigi spominov Iz mladih dni. Vsa njegova dela se odlikujejo s klenim in sočnim jezikom. Ali pa njegov zgodovinski roman Pod svobodnim soncem? Verjemi, da bo tvoja hčerka z branjem takih knjig ogromno pridobila. – Ni potrebno, da segamo samo po tujih avtorjih, ko pa imamo doma tako literarno bogastvo! Poskusi, ne bo žal ne tebi in ne hčerki! Lep pozdrav!

Hja, res je, da imamo doma lepo literarno bogastvo za otroke in meni je zelo žal, toda če bi mi pri 10-ih letih dali v roke Finžgarja, ga še jaz ne bi brala ravno z veseljem, pa sem drugače rada brala. Tu pa govorimo o otroku, ki ga je treba šele navdušiti za branje in po mojem mnenju bi bila za to veliko bolj pripravna kakšna Matilda, kot pa Pesterna.

Iri, pri desetih letih bi moral biti otrok že kar precej navdušen bralec, kaj misliš?
Če se je v družini veliko in rado bralo, se otrok navzame tega veselja in mu je knjiga vse življenje najljubša zabava in vir znanja.- Bevkova Pesterna se mi zdi za 10-letno deklico prav primerna povest, Finžgarjeve zgodbe so pa pravi biseri, ki se te globoko dotaknejo in te spremljajo vse življenje. In imajo tudi lepo, vzgojno moč.
LP

Tudi moja punca je stara 10 let. Na žalost vse slovenske knjige, ki jih ji poskušam “podtakniti” ostanejo neprebrane vrnene nazaj v knjižnico. Za Harryja Potterja pa ni problema – vse 4 knjige je prebrala že najmanj po 3x – pa nisem prepričana, da jih tudi razume. Všeč ji je še Pika Nogavička, Bratec in Kljukec na strehi, Jadran Krt tudi (od teh ji “Jadran Krt pije kapučino” nisem dovolila vzeti v knjižnici, naj ga odkrije malo kasneje, sem ga pa prebrala sama). Sedaj pa je, na mojo žalost, odkrila še stripe). Kar imajo v šoli za obvezno branje ni problema. Tudi bralno značko kar mirno prebere.

Hvala vsem za nasvet – bom upoštevala / koliko bo učinkovito – se slišimo!
Lep dan! Špela

Tole je men kolegica knjiznicarka napisala:
Lahko si pomagas s seznamom za bralno značko – dobis ga na strani bralne značke, ko jo je pripravila knjiznica Otona Zupančiča. Glede na to, kaj radi
berejo otroci pri nas, pa bi ti morda priporočala knjige o Anici, ki
jih je napisala Desa Muck, otroci radi poslusajo tudi zgodbe o Petru
Nosu (Primoz Suhodolčan) – to so kratke hecne zgobice ter njegove
Zivalske novice. Radi imajo knjige iz zbirke Berem sam (Kres),
slikanice zalozbe Epta …
Glede motivacije za branje ti priporočam knjigi:
Kropp: Vzgajanje bralca (Učila) in
Dolinsek Bubnič Margareta: Beri mi in se pogovarjaj z mano (Epta)

in lahko vam povem, da na Anico resnično padajo. Ponavadi je bolje začeti s kakimi knjigami za malo manjše. Lahko ima probleme z branjem, slaba osvetljava, slab bralec. Potem priporočam izmenično branje, malo vi, malo otrok. Pa nikakršnega popravljanja. Saj želite, da bi otrok rad bral, ne? To naj delajo učiteljice. Vi mu morate pa tudi z gzeldom pokazati, da je branje uredu. Če te kulture ni doma, se nikar ne sprenevedajte.
P Nina

Moji otroci so stari 4 in 6 let, že kar nekaj časa hodimo v knjižnico in si sami izbirajo knjige, zvečer pred spanjem jih preberemo. Jaz mislim, da je potrebno otroke že kar zgodaj navajat na knjige in knjižnice. Seveda pa je tudi pomebno ali doma obstaja kultura branja. Se mi zdi, da veliko staršev (kje imam pa čas čitat!) kar pozabi na knjige in začno biti plat zvona, ko se začejo domača branja, njihov pa kar naenkrat noče čitat!

Jakec in stric hladilnik.

same naslove si dobila, celo Pod svobodnim soncem, in če otrok ne bere rad, mi ni jasno, zakaj bi mu dal tako knjigo na mizo. Dober nasvet ti je dala Nina. Podobno sem jaz ukrepala. zgodbice sem pripovedovala. Pozneje sem brala. Potem prebereš tričetrt kake krajše pravljice, zabavne, in ko je ravno fajn, potisneš otroku knjigo v roke in rečeš, joj, moram na stranišče, glej, tu si.
Pravljice, Medved Pu.
LP

Moja prva knjiga ki sem jo z uzitkom prebrala je bila Ronja, razbojniska hci- A. Lindgren. No naslednja je bila ze Viktoria Holt, od tu naprej sem pa knjige kar pozirala.

Veliko se razpravlja o bralni kulturi v družini, ampak sem prepričana, da tudi, če v družini drugi berejo, ni nujno, da otrok razvije ljubezen do branja. Pri nas sem jaz knjige kar požirala, bratu so morali ogromno pomagati, brati z njim itd. in nikoli ni postal strastni bralec. Mislim, da je za začetek bolje nekaj lahkega, krajšega (!), pa skupna obnova, kaj se je dogajalo. Priporočam novejše in tudi modne knjige, ker se na ta način otrok lahko pogovarja z vrstniki o tem, kar je bral. Na ta način bo dobil od njih pozitivno informacijo o branju in bo “v stiku”. V knjižnici izberita knjigo po vaši presoji in eno po njeni izbiri. Veliko je odvisno tudi od vzdušja, knjižnice znajo biti moreče, učiteljice preveč pritiskajo in otroci so obupani, sami sebe imajo za slabe bralce in nesposobneže. Dvignite ji samozavest, pohvalite jo, skupaj skušajta uživati v knjigah! Potem pa bo kmalu tudi sama.

Jaz sem zelo rada imela Vike Vikinga (knijga o mladem vikingu, ki se je pretihotapil na očetovo ladjo in potem Vikinge pri njihovem pohodu reševal iz raznih zagat), detektivski mojster Blonkvist in vse od Erika Kesnerja. Pod svobodnim soncem smo brali v šoli, mislim da v šestem razredu, pa je bila čisto prezahtevna. Razni Bevki in drugi pa so za otroke zastareli in ne pritegnejo njihove pozornosti.

lp
Petra

Petra,

si imela pa isti okus kot sem ga imel jaz ko sem bil majhen (Vike viking, Blomquist). Pod Erikom Kesnerjem si pa verjetno mislila Ericha Kästnerja ?

lp

Jest

Harry Potter, knjige Astrid Lindgren, Ericha Kastnerja
pa morda še Tom Sawyer, Tajno društvo PGC, Skavt Peter

Zdravo,

Slučajno sem naletela na forum. Špela, zaradi takšnih težav sem na koncu pristala pri tem, da sem začela pisati knjige kar sama. No, moj sin, ki ima zdaj 13 let, zdaj ogromno prebere, pa hčerka, ki ima tudi 10 let, rada posega po knjigah. Mislim, da je problem v tem, da je ogromno knjig prezahtevnih za mlade bralce ali pa so vse preveč domišljijske. Priporočam Deso Muck zbirko Anica, ki jo moja hčerka res obožuje. Za desetletnike je res bolje, da so knjige nekoliko krajše, da ne izgubijo volje. No lahko pa vzamete tudi mojo knjigo, naslov je Kje je Jure. Mislim, da je v redu, napisana prav za tak primer nebralcev, le da je malo daljša 130 strani, vendar je zabavna.
Lep pozdrav,
Mojca

Delam v šolski knjižnici in lahko povem, da tudi naše deklice, stare okrog 10 let,
zelo rade berejo knjige o Anici (Desa Muck) in knjige o mali čarovnici Lili (Knister).
Sicer pa 10 let stari otroci še vedno zelo radi berejo različne slikanice, raje preberejo več tankih slikanic kot pa debelejšo knjig. Z branjem stripov ni nič narobe, nekatere pritegnejo prav stripi, npr. Asterix.

ODGOVORI NA VPRAŠANJE LUKEC IN NJEGOV ŠKOREC

New Report

Close