Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti brat me bo spravil ob živce

brat me bo spravil ob živce

Brat živi v svoji hiši, ki jo je že pred 35. leti zgradil s pomočjo najinih staršev. Jaz pa sem ostala doma – pri starših. Oba imava družino, otroci so že odseljeni. Ko je umrl oče, je šlo vso njegovo imetje na mamo, meni pa je bilo rečeno, da imam pravico bivati v polovici hiše do svoje smrti. Mama je takrat izrazila željo, da ne bi šla v dom in tako sva se z bratom obvezala, da bova zanjo skrbela kolikor se bo le dalo. V naslednjih 10. letih je bil brat na obisku pri mami mogoče 5x letno, jaz pa sem zanjo skrbela (pospravljala, kuhala, likala, nakupovala, jo vozila k zdravniku, zadnjih 5 let pa tudi umivala, oblačila…)
No, pa je mama dočakala res lepo starost v svoji hiši in nas nato tiho zapustila.
Sedaj smo imeli zapuščinsko razpravo in sva se z bratom zmenila, da si hišo razdeliva na pol, jaz imam pa itak pravico v moji polovici živeti do svoje smrti. Hišo z okolico so na grobo ocenili na vrednost 48 000€. Sedaj pa me brat vsak dan kliče in mi grozi, da bo v svojo polovico naselil mojega bivšega moža, ali pa naj ga izplačam 30 000€, saj je po njegovih ocenah hiša vredna 60 000€.
Bivši mož mi, odkar sva se razšla, grozi in me psihično maltretira, denarja za izplačilo nimam.
Imam sploh kakšne možnosti še odprte proti bratu???
Hvala za odgovor!

Glede na to, da sta z bratom postala solastnika hiše, lahko vsak izmed vaju stvar uporablja v razmerju s svojim solastniškim deležem, pri čemer ne smeta kršiti pravic drug grugega. Vsak solastnik lahko prosto razpolaga s svojim solastniškim deležem, ne da bi za to potreboval soglasje ostalih solastnikov. To pomeni, da lahko vaš brat svoj solastniški delež proda, odda v najem, zastavi ipd., ne da bi moral za to poprej pridobiti vaše dovoljenje. Ne more vas prisiliti, da ga izplačate, v primeru, da se odloči za prodajo pa imate kot predkupni upravičenec pravico, da njegov solastniški delež odkupite pod enakimi pogoji, kot jih je ponudil tretjemu.

V primeru, da postanejo odnosi med solastniki takšni, da onemogočajo skupno dogovarjanje glede stvari v solastnini pa daje zakon zgolj možnost v nepravdnem sodnem postopku zahtevati delitev stvari v solastnini, pri čemer bi pri vas prišla glede na okoliščine v poštev le civilna delitev (da bi se hiša prodala, vidva pa si bi razdelila kupnino) ali da bi hiša pripadla v celoti vam in bi sodišče določilo njeno prodajno ceno ter posledično višino zneska, ki ga morate v zameno izplačati bratu.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Od kdaj pa velja, da lahko solastnik brez soglasja ostalih solastnikov odda oziroma zastavi svoj solastniški delež. Kolikor je meni znano, je bilo še pred kratkim za oboje potrebno soglasje ostalih solastnikov.

Pozdravljeni,

vsak solastnik lahko v skladu z določili Stvarnopravnega zakonika prosto razpolaga s svojo pravico brez soglasja drugih solastnikov. Svoj idealni delež lahko obremeni tudi s hipoteko (spet brez soglasja ostalih solastnikov).
Res je, da oddaja celotne nepremičnine v najem spada med posle, ki presegajo redno upravljanje in za katere je potrebno soglasje vseh solastnikov, kar pa ne velja za oddajo idealnega deleža v najem. Obstaja pa tu predpostavka, da je sklenjen nek dogovor o uporabi nepremičnine med solastniki (torej da imajo solastniki razdeljeno posest na nepremičnini, tako da vsak uporablja določen del in ne vsi celotne nepremičnine), ker je v nasprotnem primeru oddaja dela nepremičnine v najem praktično neizvedljiva, prav tako pa tudi določitev rabe stvari spada med posle, ki presegajo okvir rednega upravljanja in je zanjo potrebno soglasje vseh solastnikov.
V zvezi s tem si lahko pogledate tudi 66., 67. in 139. člen Stvarnopravnega zakonika.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pozdravljeni,

Najlepše se vam zahvaljujem za izčrpen odgovor in za vso dobro delo, ki ga opravljate tukaj na forumu.

Ali ima tukaj pogodba, v kateri piše, da imam pravico bivanja v zgornji polovici hiše do svoje smrti (to je del hiše, katere lastnik je sedaj brat) sploh kakšno veljavo?

Hvala.

Spoštovani,

ta pogodba vam daje pravico bivanja v tej hiši.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close