Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Breskve – vlaganje

Breskve – vlaganje

Obožujemo breskve in bi radi čas, ko jih jemo podaljšali v zimo. A je sedaj pravi čas za vlaganje breskev? Kako vem katere breskve so ok za vlaganje? Po kakšnem receptu jih vlagate? Hvala!!

Išči v googlu. Vpiši “vložene breskve recept” ali “recept breskov kompot”. Dobiš ogromno rezultatov. Nekaj boste že scomprali.

Breskve malo omehčane, kupiš pri Najdboljšemu sosedu ali pa na tržnici.
Ta teden sem kupila nektarine 0,6 €/kg, ob pogoju, da potrošiš ob tem nakupu 5€. Sem kupila sladkor in vanilij skadkorje.
Jaz naredim takole…..
Breskve ali nektarine natančno operem. V velike lonce nalijem vodo do polovice ali malo čez in vanj položim breskve, pokrijem in počakam, da zavre. Po tem dam takoj na manj in pustim max. 10 min. Po tem breskve poberem ven in dam na krožnike po eno plast, da se čimprej ohladijo, vodo v kateri seo se kuhale, prihranim.
ko je breskev hladna, olupim- kar z roko- ker gre koža dol in dam peško ven. Včasih sem dajala polovice, sedaj prerežem polovico, da dobim 4 krhlje, oz. po potrbi, kot ti je všeč.
Po tem v to vodo dam 2 žlici sladkorja in 3 zavitke vanilij skadkorja. Zavrem vodo, notri dam očiščene krhlje breskve in pustim da zavre. Po tem dam na manj in ”kuham” na malem ognju 10 min.
V čiste kozarce polagam krhlje breskev in vodo, ter vroče zapiram. Kozarce po tem pokrijem z dvea dekama, da se počasi shladijo- kake 2 dni. Ko so hladni zložim na polico kleti v temo.

Pri nas ne maramo presladkih kompotov, ali kakih drugih dodatkov. Koliko sladiš, je odvisno od okusa, vodo poskusi in boš vedela, če je treba še sladkorja dodat. Odvisno je od sladkosti breskev, včasih malo manj, včasih več.
Aja, še to…… breskev ali nektarina ne sme biti kupljena trda, ker drugače gre koža bolj slabo dol. Tudi če kupješ na tržnici…..ne govori, da so to breskve za kompot, ker te so drugačne vrste. Bolje je kupiti breskve za ”marmelado”, so druge vrste in gre koža lažje dol.
Glede na to, da avti z GO registracijo nakupujejo v Mervcatorju in po tem peljejo prodati v Sadje Zelenjavaq kot prave goriške breskve, se mi to fržmaga, in tudi pri meni odloča cena…..tako da ne dam veliko na to, da kupim ”goriške”, ki so sigurno parkrat dražje, kot breskve pri najboljšem sosedu.

Dobro skuhaj,

D

Vsaj hvala ji napiši, tejle pred mano, ker se je res potrudila in ti vse natančno napisala!!!!!!!!!!!!!!

Breskve sorte veteran so krasne za vlagat.
Jih operemo s cunjico zbrišemo dol dlake. Mi vedno vlagamo trde breskve, ker take radi jemo. Mehkee so za marmelado.

Tudi jaz sem jih vlagala včeraj, po mnooogo manj zakompliciranem receptu. Vlagam domače iz travnika pred hišo, vložila sem nekje 70 kozarcev.
– Breskve operem, izkošičim in narežem na 4 dele.
– Kozarce operem v pomivalnem stroju.
– Še v tople (in suhe!) kozarce nadevam krhlje breskev.
– Po vrhu kozarca nasujem 1-2 žlici sladkorja in takoj zalijem z vrelo vodo in zaprem.
– Pečico ogrejem na 200 stopinj, vanjo naložim kozarce in pečico ugasnem. Kozarce naslednje jutro pospravim v klet.

To je tak enostaven postopek brez prekuhavanja itd. po enakem vlagam tudi češnje in hruške. Tako je delala moja stara mama, le da jih je namesto v pečico dala zvečer na toplo peč in pokrila z volneno odejo.

hehehehe.
to pričakuješ od mone?

aja, očitno si nova tlele gor:-)))

Me ni bilo doma – naj hvala za nasvete!!!

Pridelujemo breskve in tudi zame so za vse predelave(marmelada, sok, kompot) najboljše veteran. Mi vlagamo bolj trde, jih skoraj nič ne kuhamo, ker nam niso take všeč.
Olupim, zrežem na krhlje, dam v mrzel opran kozarec, 2 žlici sladkorja, vodo izpod pipe in v lonec z vodo, da zavre. Ko voda v loncu vre, enako vre v kozarcu. Par minut vre, izklopim, pustim v vodi da se ohladi pokrito pod deko.
Kar se pa tiče Vipavskih breskev in registracije GO se mi pa zdi žaljivo kar povprek obtoževanje kje breskve kupimo in jih potem prodajamo za naše, domače. Res ne verjamem, da to sploh kdo počne!

New Report

Close