bresti od kredita za nakup stanovanja-olajšava
Po novem se štejejo v davčno olajšavo tudi obresti od kredita za nakup stanovanja. Zanima me ali lahko izpisek v zvezi s tem dobiš na banki ali se moraš znajti sam? Ali gre glavnica tudi v davčno olajšavo?
Hvala in lep pozdrav
Tu je ena velika zanka. Pazi, da se ne ujameš.
Če boš vpisala obresti (to je oznaka B, prizna se 2%), ne moreš vpisati obresti in glavnice (oznaka C, kjer se prizna pa 4%), ker se to dvoje izključuje.
Banko zaprosi za potrdilo in znesek glavnice in obresti skupaj vpiši pod C2, pod B pa ne vpisuj ničesar, prav tako ne pod A4. To se namreč izključuje. Dobro si preberi navodila za izpolnjevanje na zadnji strani to piše.
LP
Meni pa ni najbolj jasno na kakšen način je možno razmejiti olajšavo za nakup stanovanja na obdobje 15 let.
Vzemimo en hipotetičen primer. Za nakup stanovanja v vrednosti 18 mio plačam 9 mio kupnine in vzamem kredit na 10 let v višini 9 mio. Razmejim kupnino na 15 let, kar pride 600 tisoč na leto in pišem pod C1? Ali razmejim 9 mio posojila na 15 let (čeprav je posojilo le na 10 let) in pišem 600 tisoč letno pod C2? Ker pri posojilu ne morem natančno vedeti koliko bo na leto naneslo zaradi spremenljive obrestne mere, pa še krajše je od 15 let.
Skratka, na kakšen način je najbolje razmejiti olajšavo čez čim daljše obdobje (15 let)?
Hvala 😉
Mislim, da v tem primeru lahko uveljavljaš olajšavo le 10 let, zato ker imaš kredit 10 let.
Napoved vedno oddamo za leto nazaj, takrat pa že imaš podatke, koliko si v prejšnjem letu plačala kredita.
Svoj vložek lahko uveljavljaš le v tistem letu, ko si ga porabila, kredit pa vsa leta, ko ga plačuješ, vendar ne več kot 15 let.
To je moja razlaga. Ker jaz imam isti primer. Leta 2003 smo kupili hišo za 18 mio, od tega imamo 6 mio kredita na 10 let. Zdaj bom dokler ne izplačam kredita uveljavljala samo olajšavo za znesek glavnice in obresti, ki jih bom plačala v tistem letu in to do leta 2013.
Ko bo kredit izplačan, pa ne več. Razen, če gremo po nov kredit :)))
Jaz si pa iz navodil razlagam drugače in sicer navodila pravijo:
pod C1 > Vpišete znesek lastnih sredstev, porabljenih v letu 2005 za rešitev stanovanjskega problema.Zmanjšanje letne davčne osnove za porabljena lastna sredstva v letu 2005 se lahko uveljavlja 15 let, tako da se vsako leto uveljavlja del porabljenih sredstev.Vpišete znesek glavnice in obresti, ki ste jih v letu 2005 odplačali v zvezi s posojilom, pridobljenim za rešitev stanovanjskega problema.
Mislim, da imaš ti bolj prav, kot jaz. Zdaj sem še enkrat prebrala.
Saj če logično razmisliš, prej ni bilo fer, da si z nakupom stanovanja lahko samo tisto leto dal olajšavo. To bi bilo dobro še na davčno vprašat. Jaz zdaj ne rabim tega pod C1, bo mi pa prišlo prav, ko bom kredit odplačala. Takrat bom pa še vedno lahko 5 let uveljavljala olajšavo pod C1.
Pipi+
Forum je zaprt za komentiranje.