BREZ REGRESA
Letošnje leto še nisem dobil regresa, sedaj mi je delodajalec (s.p.) prekinil delovno razmerje z 15.11.2004. Zanima me, kaj naj storim sedaj? Je sploh kakšna rešitev?
Hvala za odgovor.
Predvsem najprej zahtevajte od bivšega delodajalca, da vam regres izplača. Če to ne bo zadostovalo, se boste pa morali odločiti, ali boste zadevo zaostrili ali ne. Lahko se obrnete na inšpekcijo za delo, možna pa je tudi tožba na sodišču.
Lep pozdrav,
Katarina
Spoštovani!
Ker ste mi zadnjič odgovorili, da je delodajalec dolžan izplačati regres, sem se danes obrnil tudi na njega (tajnico in računovodkinjo). Dejala je, da če podjetnik ne deluje likvidno (ozr. nekaj v tem smislu), mi delodajalec ni dolžan izplačati regresa. Zanima me, kaj naj storim zdaj?
lp, Miha
To ne drži. Zakon določa le možnost, da se za primer nelikvidnosti delodajalca s panožno kolektivno pogodbo lahko določi kasnejši rok izplačila, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega leta.
Regres mora torej biti vedno izplačan, le v določenih primerih je to lahko malo kasneje. Tajnici pokažite 131. člen Zakona o delovnih razmerjih:
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega
dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini
minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija
tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru
nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa,
vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela
letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.