Brez stanega bivališča
Pozdravljeni!
Oče se me je pred leti zaradi družinskih nesogasij odrekel in odjavil stalno bivališče. V teh letih mi ni uspelo dobiti nikogar da bi me prijavil. .Šel sem na CSD, tam so mi pojasnili, da bi moral biti prejemnik denarne socialne pomoči, če bi si želel stalno bivaišče urediti na občini oz CSD.
Ampak ker nikoli nisem bil prejemnik denarne socialne pomoči in sem bil do pred kratkim zaposlen, mi ta možnost kot so mi pojasnili ne pripada.
Sedaj sem brez zaposlitve, brez dokumentov(saj so mi potekli), brez zdravstvenega zavarovanja. Malo sem obupal, ker si resnično nisem predtavljal, da bom ime v življenju toliko težav s tem ker nimam stalnega bivališča.
Ali mi lahko kdo svetuje kaj naj naredim oz. če je moznost kakorkoi urediti stalno bivališče.
Hvala za pomoč, Boštjan
Prebivališče si morate prijaviti tam, kjer dejansko bivate. Za prijavo potrebujete dokazilo, da imate pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavljate. Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna in podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta.
Če je problem v tem, da vam najemodajalec noče podpisati najemne pogodbe in tako nimate pravnega naslova za prijavo prebivališča, imate možnost, da vseeno oddate vlogo (pač brez dokazila o pravici bivanja in razložite situacijo). V tem primeru lahko pristojni organ odkloni prijavo stalnega prebivališča in vas na tem naslovu prijavi začasno, in sicer za čas, dokler ne preveri resničnosti podatkov prijave, vendar največ za 60 dni, oziroma dokler ne ugotovi ali posameznik dejansko stalno prebiva na tem naslovu. V ta namen se uvede postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča.
Hvala za odgovor!
Vendar sedaj živim pri enemu frendu kjer se ne morem prijaviti in ga tudi ne mislim izsiljevati, ker mi že tako pomaga!
A druge poti ni? Ali se na CSD, kljub temu da ne prijemam pomoči ne morem nikakor ne morem prijaviti? Tudi socialne pomoči ne morem dobiti, da bi se potem lahko prijavil? Eno brez drugega so mi rekli da ne gre.
Določitev naslova stalnega prebivališča na naslovu Centra za socialno delo je skrajni ukrep, ki se ga poslužuje upravna enota v primerih, ko posamezniki dejansko nimajo drugega naslova, kjer bi lahko prijavili stalno prebivališče.
Posameznik, ki se ga vpiše na naslov Centra za socialno delo, pa mora izpolnjevati naslednje tri pogoje:
-ne izpolnjuje pogojev za prijavo stalnega prebivališča, po Zakonu o prijavi prebivališča,
-od organizacije, kjer želi prijaviti naslov stalnega prebivališča prejema pomoč v denarni ali materialni obliki in
-na območju organa tudi dejansko prebiva.
Če teh pogojev ne izpolnjujete, stalnega prebivališča pri CSD žal ne morete vpisati. Edina preostala možnost je, da se prijavite tam, kjer prebivate. Kaj drugega vam ne morem svetovati.
DANILIDIJA
POZDRAVLJENI
ALI MI LAHKO KDO SVETUJE?
Z MAMO TRENUTNO BIVAVA NA NASLOVU KJER JE MAMA STALNO PRIJAVLJENA ŽE VEČ KOT 3O LET,VENDAR SO NAJU Z MAMO DELOŽIRALI.SODIŠČE JE ODLOČILO DA SE MORAVA Z MAMO IZSELITI IZ STANOVANJA V 15 -IH DNEH KJER TRENUTNO PREBIVAVA.15 DNEVNI ROK SE KONČA 18ega TEGA MESECA.IZSELITI SE MORAVA ZARADI POKOJNEGA OČETA,SAJ JE BIL PIJANEC IN NAS CELOLTNO DRUŽINO PRETEPAL IN SE ZADOLŽEVAL.
JAZ SEM STALNO PRIJAVLJEN NA CSD-MOSTE.
ALI SE MAMA LAHKO PRIJAVI ZA STALNO PREBIVALIŠČE NA CSD ALI ZPIZ ,ČEPRAV NE PREJEMA DSP,JE PA STALNO ZAPOSLENA ZA POLOVIČNI DELOVNI ČAS,ZA OSTALIH 4 URE PA PREJEMA RAZLIKO OD ZPIZ.
ALI LAHKO MAMA IZGUBI STALNI DELOVNI STALEŽ ČE NIMA UREJENEGA STALNEGA ALI ZAČASNEGA PREBIVALIŠČA?
PROSIM ZA ČIMPREJŠNJI ODGOVOR
HVALA
Spoštovani,
v vašem opisu razmer nismo zasledili podatka o tem, kje bosta z materjo živela – v kolikor CSD soglaša, lahko mati prijavi stalno prebivališče na naslovu CSD. Načeloma podatek o stalnem ali začasnem prebivališču ne bi smel privesti do kakršnihkoli postopkov pri delodajalcu, mora pa vaša mati delodajalca obvestiti o naslovu, kjer se dejansko nahaja in kamor bi sicer delodajalec lahko vročal poštne pošiljke.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni!
Mama prodaja stanovanje in takrat me bo odjavila z tega naslova kaj moram storiti potem da bom imel stalno prebivališče? Je res da se lahko stalno prijavim na CSD.Imam stalno službo in me skrbi da jo ne bom izgubil ker ne bom imel stalnega prebivališča. Kaj naj storim oz. kam se naj obrnem . Hvala za odgovor
Spoštovani,
obrnite se na najbližji CSD – niste zapisali, kje boste živeli po prodaji stanovanja (stalno prebivališče je običajno tam,kjer dejansko tudi živite).
Lep pozdrav!
Pozz.
Prosim za vaš odgovor za mojega prijatelja…..
In sicer,s partnerko ne živita več skupaj,ona je odšla na občino in dala predlog o poizvedbi prebivališča,ker je bila ona prejemnica dsp.za vso družino,(torej tudi za partnerja)…sedaj ne dobiva več še za njega zraven..pomoči
Na csd so ji rekli,da je partner že odjavljen iz prejšnega stalnega prebivališča,in ima sedaj urejeno prebivališče na csd…..pa me zanima kako lahko csd lahko sam uredi prebivališče za njega,če on ne želi recimo biti tam prijavljen?
lp
Spoštovani,
CSD ni mogel prijaviti stalnega prebivališča bivšega partnerja na svojem naslovu, v kolikor taisti partner za to ni zaprosil in vlogo utemeljil. V kolikor partner ne bi želel biti stalno prijavljen na CSD, bi na UE enostavno zamenjal naslov stalnega prebivališča.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.