brezglutenske mojstrovine
Barb, naredila sem bananin kruh in je bil res dober! Edino malce presuh je bil, ker sem dala preveč gostih sestavin. Nisem natančno merila, ker običajno delam po občutku. No, tu se nisem imela na kaj zanašat, zato bom ponovila vajo. Povej mi, prosim, kako gosta pride tebi masa za ta kruh?
Mlinček sem pa tudi kupila 🙂
Kiri, me veseli, da ti je vsec!!! :))))) Meni je res fenomenalen:))) Suh se mi pa res ni zdel, se celo tretji dan ne. Testo je bilo nekako gosto tekoce, malo gostejse kot za navaden biskvit. Imam eno 250ml merilno skodelico, ki sem jo dobila v dar od Staše in je najbolj uporabljan pripomoček v moji kuhinji:)) In s to skodelico mi vsi ti recepti na skodelice lepo uspejo. Tudi tisto merjenje z vodo, ki je nekje na sredini recepta je zelo uporaben podatek. Delala sem ga ze trikrat in vsakic porabim razlicno kolicino banan, toliko pac, da pride do oznacene crte, ki sem jo kar za stalno narisala na posodi, ker tale kruh pa res ne bo sel iz mojega repertoarja, tudi ce bomo lahko spet jedli psenico, mleko, jajca… Drugace sem se pa drzala recepta, no namesto tapiokine moke sem uporabila koruzni skrob, ker je pri nas tapiokina moka na negativni listi:))) Pa tisti guar dodatek sem kar preskocila.
Meni pa rizevo-koruzni kruh ne uspe dovolj dobro. Sveze pecen se gre, ze nekaj ur kasneje, mi je pa tako suh, da ga komaj spravim po grlu, ceprav se ne drobi. Eksperimentiram in eksperimentiram, pa mi nekako ne rata. Za ostali del druzine vcasih specem pirin ali polnozrnati psenicni kruh, da lahko vsaj v vonju malo uzivam:))))
LP Barb
Ja, se mi je zdelo, da bi moralo biti tekoče, ja… pri meni je bilo pa čisto gosto (kot kakšni korenčkovi mafini). Res pa je, da se potem ni nič več izsušil, ko je bil enkrat pečen. Merico pa – o jaz trapa! – bi lahko vzela od kruhomata (pa še dva imam, za navadni in brezglutenski kruh).
Jaz sem sicer prostovoljno na brezglutenski hrani (100%), zaradi sina, drugače ne bi nikoli znala okusno kuhat za njega, pa zgleda, da sem se tako dobro naučila, da je zdaj naraslo povpraševanje še od drugih članov družine, haha! Saj bomo še bankrotirali!
Če smem še nekaj dodat: odkar jem brezglutensko hrano, se ful dobro počutim, ker zgleda, da tisti gluten, ki kruh “vzhaja”, tudi v želodcu svoje naredi. Koruzni rezanci so prima (ko vsaj ne bi bili tako dragi). Pa bagetka od Scharja (tista, ki se dopeče), je tudi zelo dobra itd. Pa odkar je tale tema odprta mi tudi Scharjev kruh več ne dela težav, častna!
Če katero zanima super brezglutenska sacher torta, bom napisala recept, samo problem pri meni je, ker delam velikokrat na uč, pa lahko da bo kakšna sestavnina (predvsem moka!) malo narobe “stehtana”.
evo…
Bananin kruh od Barb:
2 Žlici (žl) zmletih lanenih semen
1/3 skodelice vode
1 1/3 skodelice nepražene ajdove kaše
1/2 skodelice bučnih ali drugih semen
2 žl koruzne moke
1/2 Čajne žličke (čž) soli
1/2 čž guar gum,* po želji (jaz sem to spustila)
1/2 čž muškatnega oreščka ali cimeta, po želji (jaz sem dala cimet)
2/3 skodelice nasekljanih orehov ali kakih drugih oreškov
1/4 skodelice orehovega ali drugega olja (jaz sem dala navadno rastlinsko olje)
2 skodelice Približno 4 srednje velike zmečkane banane
1/2 čž Kristalov vitamina C (???) (tega nisem dala, ker sploh ne vem, kaj naj bi to bilo)
2 čž sode bikarbone
2 žl. vrele vode
• Zgrej pečico na 200, v kozici zmešaj zmleta lanena semena in vodo, segrevaj do vretja in takoj odmakni z ognja. Pusti nekaj časa, da se lan napije vode.
• V mlinčku zmelji ajdovo kašo v moko.
• Naolji in malo pomokaj pekač (cca 20 x 10 cm, jaz sem pekla naprimer v ovalni jenski posodi, ker je bila takrat pri roki)
• Zmešaj bučna semena, koruzno moko, sol in začimbe. Praži cca 1 minuto, nato stresi mešanico v ajdovo moko in pretresi (namig: odmeri 2 1/4 skodelici vode in jo zlij v posodo. Označi, do kod sega, in zlij vodo proč.
• V posodi, kjer si prej označila nivo vode, dodajaj na koščke zrezano banano in segrevaj. Koščke banan dodajaj toliko časa, da dosežeš označeni nivo (zato piše »približno 4 banane«) Dodaj c – vitamin in mešanico vode in zmletih lanenih semen.
• Tekočo mešanico prelij preko suhih sestavin in dobro premešaj. Sodo bikarbono razpusti v vreli vodi. Dodaj jo med mešanico (ne pretiravaj z mešanjem). Maso takoj zlij v pripravljen pekač in daj v vročo pečico.
• Temperaturo pečice takoj zmanjšaj na 160 stopinj C. Peci 70 minut oziroma toliko časa, dokler zobotrebec, s katerim preizkušaš pceivo, ni suh. Vzami iz pečice in pusti v pekaču 10 minut. Prevrni na rešetko in pred rezanjem ohladi.
• Namesto banan lahko uporabiš tudi pire iz svežega ananasa, jabolčni sok, hruške, grozdje.
Format ni najlepši, ker sem kopirala iz worda (tja pa prej C+P s spletne strani), upam pa, da bo uporaben.
Dober tek! Jaz grem tudi kar k delu!
No, Kiri se je ze lepo potrudila. Samo dodajam par stvari:
* kristali vitamina C, jaz sem to kupila v lekarni. Sem prosila za C vitamin za posipat, ker sem ga zelela otrokom v sok malo dodajat, ko sta en cas zelo malo sadja jedla, zdaj mi pa pri tem receptu prav pride. Gor pise AmosVitat vitamin C pulver.
* bucna semena zmesana s koruznim skrobom, soljo in zacimbami se meljejo, ne prazijo. Lahko bi se miksalo samo bucna semena, a jih je lazje skupaj s koruznim skrobom, ker spustijo malo olja ob mletju v kavnem mlincku.
* uporabila sem koruzni skrob in ne koruzno moko – torej Gustin. V receptu je tapiokina moka. Lahko se uporabi tudi krompirjev skrob ali rizeva moka.
* laneno seme v vodi mora stati tako dolgo, da je precej sluzasto. To namrec nadomesca jajca.
* V Kirinem stavku, kjer dodaja banano, se to miksa in ne segreva.
Ostalo sem delala enako kot je opisala Kiri. Jaz sem tudi kupila dva šopa banan, da bi ga ponoci spekla za s seboj na pot, pa sem se zaspala. No ja, saj pravijo: Spanc je bolj kot žganc! :)))
LP Barb
No, mi smo z morja. Tam je bilo v nedezevnih trenutkih prav toplo, smo se celo kopali:)
Kiri, kje pa pobiksala, nekaj novega dodala, izboljšala – tako bi se jaz izrazila. Jaz bom gotovo probala tvojo varianto s segrevanjem, gotovo da eno svojevrstno močnejšo aromo banane.
Zvečer prepišem še recept za čokoladni biskvit iz čičerike, primeren tudi kot tortna osnova. Naslov je: NE MOREM VERJETI, DA NI ČOKOLADA:))) Eh, bom kar zdajle, zvečer me večinoma tako zmanjka:
ČOKOLADNA TORTA BREZ MOKE
Sestavine:
500g pločevinka čičerike, odcejena (če imam prav v spominu pomeni to približno 250g kuhane čičerike)
1/3 swkodelice pomarančnega soka (lahko limona)
4 velika jajca, sobne temperature
1 skodelica rjavega sladkorja (lahko zmeljemo, ni nujno)
2/3 skodelice kakava
2 čž pecilnega praška
1 čž sode bikarbone
Metoda:
Čičeriko in pomarančni sok zmiksamo v mikserju ali z ročnim mikserjem. Dodamo jajca eno po eno in stepamo. Dodamo še ostale sestavine in miksamo dokler ni dobro premešano. Včasih se zgodi, da ostane kakšen večji kos čičerikine lupinice, se splača odstranit. Pečemo na 150 st C 50 min. Serviramo toplo ali hladno, lahko tudi kot biskvitne kocke. Oblijemo s čokolado, okrasimo s stepeno smetano, kakšno doma narejeno malinovo ali jagodno omakco. Preprosto, hranljivo in okusno:)
Za res čokoladen okus bi pa šlo najbrž tole:
http://www.cacaoweb.net/flourlesschocolatecake.html
Tega zadnjega še nisem probala. Meni zaenkrat oboje odpade, ker imamo jajca na negativni listi. Imam pa že idejo, kako bi lahko uspelo brez njih. Poročam, če mi uspe:))
LP Barb
Barb, poročam!
Torej, naredila sem “ne morem verjeti da ni čokolada” in je fenomenalna. Ker sem spekla pred dvema urcama, sem ugrabila en mali (no…) košček, potem pa sem dobro zapakirala, da me ne bi prsti srbeli.
Sicer sem spet malo pofušala, ker nečesa nisem imela, za nekaj nisem bila sigurna… itd. Skratka: namesto pomarančnega soka sem dala kar mareličnega, ker ga pač vedno imam, medtem ko nisem imela niti ene pomarančne limone ali kakega kislega soka (no, jabolčni lanski ni ravno sladek, ampak se nisem mogla prepričat). POtem pri kakavu nisem vedela, kakšen kakav: pravi (nekam veliko?) ali ponarejeni ala Nesquik (ne smemo mleka, deklaracije na ponaredku pa se razlikujejo glede na to ali gre za mehko ali trdo embalažo – pomeni: ne uporabljamo). No, dala sem domačo mešanico iz pravega kakava in mletega sladkorja (50:50). Aja, še ni konec, ker tudi rjavega sladkorja nisem imela, sem dala polovico belega, namesto druge polovice pa javorjev sirup.
Po mojem je okus še vedno zelo blizu originala, še zlasti, ker sem vzela “navadno” kuhano čičeriko (ne iz konzerve), ki ima mnogo bolj intenziven okus.
Ma, tole je za znoret dobro. Ker sem tvoja redna odjemalka, boš še kakega napopala sem gor, ane?
Za tisto čokoladno varianto imam pa jaz tudi en hud recept (zelo podoben gornjemu), ampak je tudi z jajci 🙁 mogoče komu drugemu pride prav:
6 jajc
100g rjavega sladkorja
250 ml sladke smetane
80ml Cointreaua ali pomarančnega soka.
Tudi s sojino smetano pride zelo v redu.
Barb, ko boš poskusila kaj od teh velejajčnih receptov brez jajc (predvidevam da z lanom oz. laneno sluzjo), pa se priporočam, jaz sem zaenkrat še vajenka v brezglutenskih in brezmlečnih zadevah, tako da imam še tu dosti dela.
lp!
Berem za nazaj, pa vidim, Avena, da sem se ti pozabila zahvalit, pa bom zdaj: hvala! Sem se poslužila tvoje ideje o solatkah, zdaj ga moram samo še prepričat, da vilice s sabo nosi 😉
Čičerikini ala polpeti so zelo priljubljeni. Zanima me, če ima kdo kako idejo, s čim bi šle skupaj ne-sladke ajdove palačinke, da bi se lahko hladne pojedle (se pravi, nič gob)?
Ojla kiri!
V ajdove palačinke lahko zaviješ karkoli. Meni so zelo všeč s skuto in špinačo, mogoče kakšen tunin namaz ali pa karkoli zelenjavnega. Jaz pri teh zadevah nič ne kompliciram in vzamem to, kar najdem v hladilniku.
Zdaj, ko se začenja sezona jajčevce, bučk, paprike in ostale poletne zelenjave je kombinacij z dušeno zelenjavo kar nekaj.
Tale čičerikina torta bo pa sigurno na vrsti enkrat ta teden. Sliši se res okusno!
Kiri, vidiš jaz se pa od tebe učim. Všeč mi je, da se ne bojiš poimprovizirati:))
Danes sem hotela sprobati tale biskvit brez jajc, čičeriko imam že kuhano, pa sem prestavila na jutri. Včeraj sem namreč poskusila narediti vegetarjansko izpeljanko domačega Marshmallow-a in namesto želatine uporabila agar-agar. Ni mi uspelo in sem morala vse pač sama pojesti – no, ni bilo ravno treba, a se mi je luštalo sladkega. Danes sem drago plačala za to. Pojedla sem namreč preveč agarja in šele danes, ko sem končala na stranišču, v knjigi prebrala, da je to baje zelo uspešen laxativ?! NIČ BAJE, kar sigurno!!!!!!!!!
No ja, originalen recept ni odvajalen, zelo sladek, je pa res da vsebuje želatino.
DOMAČI MARSHMALLOW
1’5 skodelic mletega (lahko rjavega) sladkorja
0.5 skodelice vode
5 čž mlete želatine
0.5 skodelice vode
par kapljic barvila (jaz uporabim kar par kapljic soka rdeče pese)
lahko tudi malo sredice vanilijevega stroka (mi ne smemo)
Sladkor in vodo miksate 3 minute. Želatino raztopite v vodni kopeli v pol skodelice vode in dodate k sladkorju. Spet miksate 10 minut, da dobite čvrsto belo peno. ( Jaz prvič nisem verjela svojim očem, da zadeva res tako naraste:)))Dodate par kapljic barvila (ali pesinega soka), po želji tudi vanilijo (samo sredico – pikice) in miksate, da se enakomerno premeša. Posodo malce naoljite in vlijete notri dobljeno maso. Pustite čez noč na sobni temperaturi, da se do konca strdi. Razrežete na kocke, ki jih povaljate v kokosovi moki ali mletem sladkorju ali mešanici mletega sladkorja in koruznega škroba – po želji. Je pa zelo lepljiva zadeva in je treba nož vmes večkrat umivat v vroči vodi. In ultra sladko je, res za tiste grozne napade želje po sladkem:))) Po moje bi se pa dala ta pena vlit na tisti čičerikin biskvit in naslednje jutri preliti z dovoljeno staljeno čokolado? Morda.
Kiri, mešanica kakava in sladkorja je bila čisto v redu ideja, jaz sem uporabila samo kakav – ta pravi grenki kakav.
No, jutri pa poročam, če bo uspela brezjajčna verzija!
Lepe sanje vsem:))
Barb
No, Barb, je uspelo?
Maršmelou je pa presladka zadeva zame :-(, upam, da te to ne bo odvrnilo od tega, da bi nam zaupala še kak recept 🙂
Prosim, povej mi, kje kupiš agar agar? Že vse (sinovo) življenje iščem nekaj, kar bi ga “pognalo” – zato je tudi pristal na brezglutenski in brezmlečni dieti (pomaga!). Agar agar sem iskala zato, ker imam nekak odpor do želatine (čisti predsodek), ampak ne vem, kam naj ga grem kupit?
Daj, napiši kak receptek za čez vikend…Mogoče kaj iz testa in zelenjave? jaz bom čez vikend poskušala narediti nekaj, kar upam, da bo vsaj približno podobno piti zeljarici, čeprav vem, da se vlečenega testa ne da delati iz brezglutenske moke, bom štartala na okus po zelju in škrobu.
Hvala za pohvalo o ekspirementiranju 🙂 Slaba stran je, da se ne držim “znanstvenega” pristopa, kar pomeni, da ne merim in ne zapisujem, tako da drugič ne morem ponoviti poskusa, če mi kaj še posebej uspe, hm.
Poskus ni bil ravno za desetko:))) Premokro in presladko, nisem ravno dobro nadomestila jajca, ker sem jih bolj na uč. Bom prisiljena uporabit bolj znanstven pristop:)))) Čičeriko sem spet namočila in jutri štartam s poskusom št.2. Je pa moja mami izumila ohrovtov narastek zame brez kisle smetane in jajc, pa s koruzno moko, ker ga noro obožujem. Ni sicer v listnatem testu, je pa enostavno in res dobro. In če se gre samo za gluten, se v originalnem receptu zamenja samo drobtine s koruzno moko. Bom mami kasneje poklicala in napisala gor. Ohrovta nimam preveč rada in ga jem samo v tej obliki:))
Zdajle bom poskusila pa ajdov kruh s segrevanjem banan!
LP Barb
Seveda Strehca-Kiri:))
Evo, recept za ohrovtov narastek imam v roki, s podrobnimi navodili (moja mami je zelo natančna), prepišem zvečer, ker še šibam naprej. Tile sončni dnevi so zelo naporni:))) Oglašam se na hitro, ker sem se spomnila, da sem pozabila napisati kje se dobi agar: Biotop Celje, Kalček Ljubljana in najbrž tudi vse druge trgovine z biohrano. Pa še en receptek lepim na hitro, ki sem ga že nekje drugje objavila.
Eni hitri piškotki (recept vzet iz neke alergijske knjige):
50g rizeve moke
50-80g koruzne moke (odvisno od velikosti in socnosti jabolka)
25g Vitaquell Sojagen margarine za kuhanje
40g surovega trsnega sladkorja
1 srednje veliko jabolko (nastrgano, ne naribano)
pol cajne zlicke vinskega kamna (ni nujno)
Iz vseh sestavin se zamesi voljno testo. Jaz dodam najprej samo 50g koruzne moke in potem se cisto po malem dodajam dokler se testo ne da lepo oblikovat (cim manj seveda, ker so potem bolj rahli). Piskotke oblikujem po zelji, priblizno pol centimetra debele in pecem pri 200stC 12-15 min.
LP Barb
Prepišem še OHROVTOV NARASTEK:
ORIGINAL (DIETNA VARIANTA)
400g faširanega mesa
1 srednje velika glava ohrovta
3 žlice drobtin (koruznega zdroba)
3 jajca (odvisno od diete, zame jih je mami kar spustila)
100g riža
sol po okusu
1 žlica vegete (se lahko mirno izpusti)
1 lonček kisle smetane (riževo mleko – čisto malo)
maščoba za pekač
poper (lahko brez)
1/2 pecilnega praška (lahko brez)
Zunanje liste ohrovta odrežemo in operemo posebej. Operemo tudi notranji del ohrovta in ga razrežemo na četrtine. Damo vse skupaj v vrelo vodo in kratko pokuhamo, da je ohrovt še malo čvrst. Kuhanega odcedimo in narežemo na prst široke rezance in te še počez, da dobimo kvadrate. Vsujemo v skledo. Istočasno skuhamo tudi riž do “al dente” stanja in ohlajenega dodamo k ohrovtu. Meso rahlo popečemo in ohlajenega dodamo rižu in ohrovtu. Premešamo in začinimo s soljo in poprom ter če boste uporabili tudi z vegeto. Dodamo kislo smetano (malo riževega mleka), rumenjake (pri dietni različici izpustimo) in drobtine (koruzni zdrob), ki maso nekoliko povežejo. Če je prevlažna, dodamo še malce drobtin (koruznega zdroba), da poberejo odvečno tekočino. Na koncu dodamo še sneg treh beljakov in pecilni prašek (pri dietni varianti to pač izpustimo). Pekač namastimo in posujemo z drobtinami (koruznim zdrobom). Pečemo približno 30-35 minut na 180-200 stopinjah C.
To je to. Nikoli ga nisem delala sama, je pa od nekdaj ena mojih najljubših jedi in mami mi ga z veseljem speče, zdaj je pa še dietno raličico pogruntala zame. Ni toliko sočen, precej se drobi, je pa še vedno njamsi:)
LP Barb
Tale ohrovtov narastek se pa tako dobro bere! Moram poskusiti!
Da še jaz natrosim svoje zadnje izkušnje.
1. Spekla sem bananin kruh, pa mi ni bil preveč všeč. Res sem ga zelo oskubila, nisem dodala nobenih semen (razen lanenih), ker jih moji punci ne marata. Verjetno sem ga tudi premalo časa pekla (precej manj kot piše…), ker je bil še malo pacast. Malo smo ga pojedle (je mlajša vprašala, če je čokolada noter, sem naložila, da je in je jedla, sicer verjetno ne bi), ostalo sem zamrznila, da bo za prvo pomoč.
2. Odlično mi je uspela jagodna rolada po receptu od sestre Vendeline, prirejen na brezglutensko moko. Namesto pšenične moke dam 80 % predpisane količine Dr. Schaer moke za pecivo (presejem skupaj s pecilnim praškom). Biskvit je bil res odličen, elastičen in pri zvijanju ni počil. Recepta zdaj nimam v glavi, ga bom pa objavila na straneh Društva, lahko tudi tu.
3. Lahko se pohvalim, da so mi zelo lepo uspele vse 3 torte za RD starejše hčere (verjetno je bila tudi luna taprava te dni). Pomotoma sem izpustila 1 dcl vode iz siceršnjega recepta (tam je 20 dag moke, 20 dag sladkorja) …
Torej moj recept za BISKVIT ZA TORTO (28 cm):
4 jajca, ločimo beljake in rumenjake
15 dag sladkorja, 1 vanilij sladkor
beljake stepemo z malo soli, polovico sladkorja in vanilijevim sladkorjem,
rumenjake stepemo z drugo polovico sladkorja, vmešamo skoraj 1 dcl olja in to zmes na kratko vmešamo v stepene beljake
15 dag Dr. Schaer moke za peciva in slabo polovico pecilnega praška presejemo v jajčno zmes in zmešamo.
Vlijem v 28 cm pekač obložen s peki papirjem in pečem na sredinski rešetki na 175 stopinj z vključeno ventilacijo 20 minut, preverim z zobotrebcem, nato pustim še 5 minut v pečici z rahlo priprtimi vratci pečice.
Vzamem iz oboda, dam na servet na ohlajeno rešetko iz pečice in ga zavijem. Tako delam, da se ne izsuši.
Čez slabo uro je že ohlajeno in 2x prerežem. Poljubno navlažim, namažem, dokončam. Postavim čez noč v hladilnik, potem pa njamsi.
Merilo, ali je torta res dobra je, da otroci hočejo še en kos. Ta stari pohvalimo tudi iz prijaznosti do kuharice, ne?
Natassa
Biskvit, rolada, mmm kar pogresam jajca. Pri peki je marsikaj lazje z njimi:))
No, čičerikin biskvit uspe tudi brez jajc. Namesto štirih jajc sem zavrela skodelico (2,5dcl) vode in štiri zvrhane žlice lanenih semen (upoštevala sem Yulijin nasvet) in pustila, da je ratalo sluzasto. In vzela sem kar 500g kuhane čičerike. Očitno sem si to narobe ohranila v spominu koliko pride neto teža čičerike glede na pločevinko. Ta biskvit pride res malce pocast, kot tiste ameriške čokoladne kocke brownies. Ampak bananin kruh Natassa pa ne bi smel priti pocast. Semena so pa zmleta. In okus orehov jih nadvlada, ker jih ni veliko. Je pa res, da je zelo rahlo sladek, ker pride sladkoba samo od banan.
Vidim, da pri vas jajca in mleko nista problem, zato v receptu samo krušne drobtine zamenjajte za koruzni zdrob – al pa če si naredite lastne drobtine iz svojega kruha, ki ga pečete doma. Z jajci in kislo smetano je narastek veliko bolj sočen in dober. Če pač ne smeš, je pa tud dietna varianta OK:))
LP Barb
041 446 986 ali 040 623 202.
Ravno pred dnevi sem prvič naročila pri njem in čakam na paketek te dni.
Do sedaj sem pekla kruh iz Schaerove, sedaj bom pa malo zamenjala.
Moji punci sta na igrah dobili Finax moko. Sem takoj pekla :-)) in bila prijetno presenečena nad aromo kruha. Prvič mi kruh ni uspel, pa sem pekla po navodilih na škatli. Naslednjič sem povečala količino kvasa in je bilo super.
Natassa