Brezplačna služnostna pravica
Pozdravljeni,
prosim za mnenje.
Oče je pred leti name napisal brezplačno služnostno pravico, ki je vpisana v zemljiško knjigo.
kasneje je zahteval najemnino, ki sem jo zavrnila iz razloga: on ni želel podpisati najemne pogodbe in plačati dohodnine.
Oče je lansko leto umrl in sestra preko tožbe zahteva “najemnino” za ta čas ko sem bivala v stanovanju.
Kot sem slišala je to možno.
Sem zmedena: brezplačno pomeni, da brez plačila. Zakaj je takšno poimenovanje, če dejansko niti ni. Podpisano pri notarju ni dovolj dobra pravna podlaga, da brezplačno tudi pomeni brezplačno.
Nobena od naju s sestro nima stanovanjskih težav niti finančnih. V zapuščini je še ena nepremičnina in denar. Lahko bi premoženje razdelili, vendar ona želi več kot 1/2. Pridobila bi jo preko tovrstnih tožb. Skrb za očeta sem imela jaz, ona jo je zavrnila.
Koliko je lahko sestra uspešna v tej svoji tožbi?
Hvala
Pozdravljena,
iz vašega vprašanja domnevam, da pišete o neodplačni služnostni pravici stanovanja. Če je bila ta dogovorjena do vaše smrti, potem niste bila dolžna plačevati za uporabo stanovanja.
Iz vašega vprašanja ni razvidno, kaj piše v pogodbi, na podlagi katere je bila v zemljiški knjigi v vašo korist vknjižena navedena služnost.
V zvezi s tožbo, ki jo omenjate, imam absolutno premalo podatkov, da bi vam lahko kaj odgovoril.
Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.
Odvetnik Pavel Zajc
Forum je zaprt za komentiranje.