briškula
Ja, briškula je res primorska. Jo znam od cca 10 leta, ko me jo je naučil nono. Pa tudi tršet, setebel. Evo, ne znam pa taroka.
Imeti moraš italijanske karte. Vsakemu igralcu daš tri, eno podložiš pod ostali talon in ta je vodilna karta v igri-vzame druge barve.
Največje št. točk, 12 ima as, nato trojka-10 puntov, kralj-4, kaval-3 in fant 1 punt. Ostalo so liše (brez točk). Vsak vrže eno karto in tisti, ki je vrgel najmočnejšo pobere vse štiri. Tisti, ki je pobral potem vzame prvo karto iz talona ter nato še ostali trije po vrsti. In tako nadaljujejo do konca. Zadni vzame karto, ki je odprta na mizi pod talonom.
Toliko na hitro. Upam, da sem prav napisala, ker je že precej časa nisem igrala. Aja, igra se v štirih, nasproti sedeča igralca igrata skupaj.
Hehe!
Ce ne znas briskule, nisi pravi Primorec, bi kdo rekel:)
Navodila so v redu; se to – nasproti si sedeca igralca si z dolocenimi znamenji dajeta tudi informacije. Zelo pomombno, le nasprotnik tega na sme videti:)
Tudi dovolj glasnih komentarjev in kaksna kletvica mora pasti zraven.
Zanimivo je v ostariji opzovati kaksna stiri omizja igrajocih. In liter refoska mora biti na mizi. Ce kdo udari s pestjo, kozarci tudi zazvenkecejo.
Folklora in pol:)))
Lep pozdrav
Hehe, hvala obema. Smo nenapovedano “uvozili” k nam domov enega Primorca ravno danes in ko sta z možem končala sestanek, sem ga prosila, da malo razloži. Evo, pred 10 minutami je odšel, in v tem času sem pozabila, kako je rekel dvema znakoma. Eni so denarji, eni so kope, kaj pa druga dva?
Karte smo kupili pa na morju, so se čudežno znašle v rokah najmlajše in sem škatlico opazila šele v vrsti pred blagajno. Nimam pojma, kje jih je pobrala. Ko smo odprli škatlico smo samo debelo gledali, kaj za ene karte so to :-))))))) Potem sem se spomnila na Mlakarjevo besedilo ene pesmi, ko so “igrali briškulo” in sem bila 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} da imam ravno te karte v rokah.
So slikce na kartah vasi najmlajsi verjetno zelooo vsec:)
denarji, kope, spade ( meci), bastoni(palice) – locis po slikci
Pia je pozabila se “punco” :)))
Karte, ki stejejo:
as, trojka, kralj, punca, kaval, fant
Obicajno se pri pravih kvartopircih briskola zakljuci s tresete, kar pomeni tri sedmice. “Setebel” pa ne poznam.
Joj, smo tega preigali. Zdaj pa najraje kanasto v stirih.
Poker, tarok – ne obvladam:(
Mlakar je pa zakon:))) Lep vecer Babi
…..ooooo, kakšna igra……gledaš sočota kero “moto” ti bo nakazal, škiliš na una dva pajaca ki ti špilata kontra, kaj se onadva spakujeta:)))…..vrži lišo…..dej primi…. naloži….
in pol ko rata divje se začne……..mona ma kej mečeš, si šou u qurac???ma kam gledaš?? nisi vidu mote??
an potem…….dej še en liter terana…..
Cilj je seveda pobrati čimveč puntov (kart s točkami). Karta, ki je odprta pod kupom, je pomembna zaradi barve. Karte, ki so iste barve kot ta, so “kariki”, ta barva pobere vse ostale. Tako lahko npr.tudi z dvojko poberes asa, če je dvojka iste barve kot odprta, as pa ne. Briškula je zabavna, moraš pa imeti posebne karte štirih barv (kopa, bašton, špada in srce ).
Karta, ki je odprta pod kupom za “brat”, določi, katera barva “prijema”, to so ADUTI.
KARIG (g je seveda primorski gh) je karta s punti, torej asi in trojke (11 in 10 puntov).
Barve so dnar, špada (sablja), kopa (čaša) ali bašton (palica). Adut vedno pobere vse, ni važno kdaj pade.
Pri metanju ni potrebno “barvat” (metat isto barvo kot prvi v štihu, tako kot pri taroku). Moraš pa metat isto barvo (samo višjo karto) kot prvi v štihu, če hočeš “primit” štih tj. pobrat štih. Razen seveda, če pade adut, ta pobere vse.
Pri nas je bila navada igrat tri igre briškula-taršet-briškula. Vsake toliko pa še ki-fa-meno (kdo pobere manj = malo spominja na berača pri taroku).
Jaz sicer briškule nisem prav dosti igrala, smo bili bolj obsedeni s tarokom. E, to pa se je igralo, tudi 5-6 ur neprekinjeno. Ampak imam občutek, da smo tarok igrali bolj primorci in štajerci.
Baba je, v eni ould skul briškoli, ki jo je imel deda, v Kamniku…karte od asa do 14!
Fant je bil 11, kaval 12, baba 13, kralj 14.
In mi je blo čudno, ker smo mi igrali s kartami 1-7, in fant 11, kaval 12, kralj 13.
Izgled kart isti – grafično, tudi založnik, Modiano, Triestine al kaj je že, tko da sem 100posto.
Grem zdle za hec na net,kaj je bila to ena fora. Mogoče so z leti opustili določene karte, zaradi hitrejšega igranja..
Mi smo igrali tudi ta hitro briškolo, samo polne karte, tj. 1, 3, 11, 12, 13.
Pa briškulon- ni aduta, ostalo isto.
Mau mau= enka; as je stop, 2jka nabavi 2, 12ka menjaj barvo, na koncu vpil zadnja karta.