brodet?
Za natančen recept moram povprašati fanta. Oglasita se, če vaju še zanima, da ne bom pisala v prazno. Vem, da ga dela na razne načine glede vrste rib, meni je bil najboljši iz skuš, ki ga je naredil enkrat na morju, ko so nama ribiči podarili celo “kašeto” rib, ki bi jih sicer na sobotni večer vrgli v morje.
Tinkara,
tule imaš za brodet kar nekaj receptov iz Dalmacije.
http://www.gastronaut.hr/recepti.asp
Naj ti tekne, Kaja
Evo, zdaj pa zares. A jaz imam le postopek, količina je odvisna od zaželjene količine jedi. Kot sem rekla, je bil konkretni brodet le iz skuš, baje naj bi bile v pravem brodetu 3 vrste kvalitetne ribe.
Čebuklo, narezano na kolobarje zastekleniš. Eno plast čebule naložiš v posodo, v kateri se bo kuhal brodet, na čebulo naložiš plast na kolobarje narezanega paradižnika, na vse to naložiš plast očiščene ribe. Nadaljuješ, kolikor imaš materiala po plasteh. Nato zmešaš 1/2 vode in1/2 vina (ali kisa) – tega naj bo toliko, da se vse plasti prekrijejo s tekočino. Še začimbe: lahko jih daš kar v to mešanico kisa in vode – sol, stisnjen česen, mediteranske začimbe, poper (vse po okusu). To nato pustiš da zavre in prav nalahno (kot naša domača goveja juha) vre eno uro. Serviraš in dober tek!
Če kaj ni jasno, vprašaj!
Nama zelenjava že “iz ušes gleda”, odkar sem vneta vrtičkarica. Zato tudi jaz iščem kake ideje za preprosto uporabo zelenjave na razne načine. Zdaj planiram pripravo musake, kot je opisano v eni od tem, s tem, da bom dodala plast bučk. V Grčiji jo delajo iz malancan, a na žalost je (edina) vrsta zelenjave, ki meni ne gre.
Ker izgleda da imaš rada morsko hrano, priporočam ribo na lešo. To je kuhana riba – očiščeno daš v lonec in doliješ toliko vode, da so ribe prekrite. Dodaš kak paradižnik, čebulo, peteršilj, začimbe in sol seveda in ko zavre, kuhaš da rahlo vre kakih 10 min (ko so oči bele, je riba kuhana). Ribe vzameš ven, vodo precediš in ribe zaliješ s to vodo. Dodaš olivno olje, strt česen in nasekljan peteršilj – v to namakaš bel kruh, ješ poleg slastno kuhano ribo in kak kozarec vina…..mnjam.
Lahko pa iz te vode, v kateri so se kuhale ribe, narediš juho. Ravno tako odcediš, lahko naribaš notri korenček, lahko zakuhaš riž ali kaj drugega…
Tudi hobotnica s krompirjem (ali muzgavci – cenejša varianta) se meni zdi primerna, sploh ker lahko ješ tudi ohlajeno. To pa pri nas naredimo tako: očiščeno hobotnico daš v lonec in priliješ le malo vode (ker hobotnica – vse velja tudi za muzgavce – spusti precej svoje vode). Tega ni potrebno soliti ali prav malo, ker se kuha praktično v morski vodi, dodaš pa mediternske začimbe. Kuha se približno uro, nato hobotnice vzameš ven in v tej vodi skuhaš na koščke narezan krompir. Hobotnice narežeš (ko se ohladi) in ko je krompir kuhan, vržeš hobotnice nazaj v lonec (če nisi dodala hobotnicam preveč vode, je tudi zdaj ne bo preveč). Spet dodaš nasekljan peteršilj, česen in seveda olivno olje. Če komu paše, lahko doda tudi kis – meni to ustreza, ko tole jem hladno. Premešaš in si naložiš na krožnik. Pa še to: nekateri hobotnice očistijo tako, da jim kuhanim vlečejo dol zgornjo plast – pri nas tega ne delamo, kako jo boš ti pripravila, se boš sama odločila, lahko pa to storiš preden jih narežeš (gre bolj za estetsko stvar).
Bom vesela, če boš sporočila, kako ji te uspelo in kakšni so bili odzivi!
Hay Tasa!
Hvala za tvoja izcrpna navodila. Ce neves vec kam z zelenjavo in jo imas ze dovolj ti predlagam dva recepta, ki sta se pri nama obnesla, pa se obcutka nimas da jes samo zelenjavo:
1. lazanja: srednjo plast testa nadomesti z dobro pecenimi buskami na cesnu in olivnem olju.Uporabi spinacno testo. Ce delas zelenjavno daj se paradiznik in ce zelis se kaj bolj konkretnega in nimas mletega mesa, pa daj rezino sunke.
2. Nadevane paprike: to ni tisto kar prepoznamo pod filane paprike.
Jaz paprike prerezem na pol in jih ocistim. Posebaj sprazim cesen, cebulo, paradiznik, gobe, bucke, malo sunke na olivnem olju. Ko je sprazeno dodam skuto, sol, poper in se ostale zacinbe, lahko tudi zlico kisle smetane. Polozim na papriko in pecem v pecici na 180 st. cca 1/2 ure, potresem z parmezanom in ……..postrezem.
Ce bos poskusila porocaj.
lp
Hojla Sandra!
Hvala ti za recepte, vsekakor jih bom preiskusila, saj ravno čakam na obilen pridelek paprik (sem se že ustrašila, da so filane paprike – s tem je ful dela). Ali mi lahko poveš koliko naj bi bilo skute, glede na ostalo maso?
Ali mi lahko malo več poveš o tem, kako pripraviš lazanje? Sicer sem našla na Kulinarični Sloveniji dva recepta za lazanje, ampak tam je veliko plasti. Ali uporabiš tudi bešamel, ga morda s čim nadomestiš?
LP
Zivjo!
Priporocam se en poletni recept, ki sem ga preizkusil pred dnevi in je naravnost bozanski. Predvsem pa jew zelo hitro pripravljen
Gratinirane bucke ali malancani
Neolupljene bucke ali malancane narezes na kolobarje, posujes z vegeto, pustis toliko casa, da bucke spustijo vodo (da se razgrenijo) in na hitro (na vsaki strani prib. 2-3 minute) opeces na olivnem olju. Pecene bucke ozir. malancane nalozis v pomascen pekac (samo ena plas), na vsako rezino polozis rezino kmeckega sira (v trgovini so to vakumsko pakirani hlebcki, ki so posuti z papriko, poprom ali je dodan cel poper ipd.) ter das v pecico za 5 minut na 140 C oziroma toliko, da se sir stopi. Pred serviranjem potreses se z nasekljano svezo baziliko in sesekljanim cesnom.
Zraven lahko ponudis zelenjavni riz ali v kosckih kuhan krompir.
Dober tek!
čisto po receptu – samo skuše – naslednjič pa bom malo eksperimentirala z večimi vrstami. Po možnosti že v nedeljo, odvisno, kaj se bo obesilo na trnek…
Blagor tebi, da imaš takega kuharja! Če pozna še kakšen skriven recept za morske jedi se oba s fantom zelo močno priporočava, ker sva zadnje čase čisto nora na vse, kar diši po morju.
Hay Tasa!!
malo je trajalo, sedaj sem zopet tu.
Lazanje: ne uporabljam bešamela, temveč zmešam jajce in žlico kisle smetane. Naredim dve plasti. Najprej testo, meso, zelenjavo( gobe, paradiznik, ..)polivka s smetano in namesto testa pečene bučke . Potem pa spet meso, … in na koncu testo, ki ga prelijem s polivko na kaetero dam se sit.