Brokoli, kako se pripravi?
Narežeš po želji, lahko na cvetke in steblo na koščke. Ne kuhaš ga predolgo, poskusi zapičt vilico notri (vsaj jaz tako probam), še bolje pa je, če ga kuhaš v pari.
Potem pa ga lahko ješ v solati, zabeliš z drobtinicami ali pa naložiš v nepregorno posodo, posuješ s sirom in zapečeš v pečici, pa sigurno še kaj.
Kaj bi pa rada pripravila z brokolija? ČE ga pripravljaš kot prilogo, potem imaš pravi “recept”. Narežeš in kuhaš v slanem kropu cca 7-10 minut (vmes ga probaj z vilico, kdaj bo kuhan – mora bi še malenkost trd). Kuhane jaz potem prelije še s stoplenim maslom.
Drugače pa lahko iz njega skuhaš tudi kremno juho, rižoto, omako za testenine, solato,…….
Dober tek!
LpT
Za hitro kosilo:
Brokoli razrežeš na cvetke, steblo nasekljaš (jaz tudi olupim in celo sporoti mal pogrižljam:)
V kuhano vodo daš testenine, mal zatem tudi brokoli (odvisno od časa kuhanja testenin, pri fusilih dam skupaj)
Preden precediš, vzameš zajemalko/dve vode
Precediš, vrneš v posodo dodaš kislo smetano ali smetano za kuhao ali celo skuto+smetano, po potrebi in želji razečiš s prišparano vodo
Mal parmezana in dobar tek…
Lahko pa celo zadevo tudi zapečeš v pečici
brokoli pri nas je vsaj 3x tedensko na tapeti
samo kuhamo v kropu ga pa nikoli,
ko prilogo ga pripravim tako da na zlico becela narezem brokoli in cvetacko, morda se koruzo in grahek, lahko pa tudi sam brokoli in dodam cisto malo vode, ce imas zraven zmrzjeno koruzo, potem vode skoraj ne rabis, posolis in tako soparis, a ne dolgo kakih 10-15 minut, brokoli je prej kuhan kot cvetaca
druga varianta, je isto pripravis brokoli, zraven pa se sprargelne in por, na malsu, potem skuhas riz posebej in ko je vse to kuhano zmesas skupaj z 1 jajcem kuhanim in miskatnim oresckom, dodas malo smetane za kuhanje, lahko ze probas ce ti je dovolj slano,
potem pa razvaljas listnato testo in to v liniji not nadevas, , aha lahko se soncnina semena vmes posiipljes, potem zadevo zrolas in posipljes po vrhu s sezamom.
das pect v pecico da se testo spece, notri je itak ze vse kuhano.
in to je “savijaca sa borkolijem in sparogama” imam hrvasko knjigo
mi smo to vceraj jedlji,
zares slastno, zraven pa salata