bulica
Jest imam eno takšno pravtako v predelu pazduhe, vendar pomaknjeno nazaj proti hrbtu- težko takole opišem. Je velika za grahovo zrno in rahlo izbočena. Postane rdeče barve če jo otipam, sicer pa je kožne barve. Ko sem jo pokazala zdravnici, je dejala, da naj ne bi bilo nič nevarnega, vendar naj jo opazujem. Če bi rastla ali spreminjala barvo brez otipanja, naj se vrnem. Lahko je zamašena lojnica, podkožni mozolj, lahko pa tudi bezgavka- v mojem primeru ni bezgavka, ker je višje gor. Pojdita k zdravniku pokazat, čeprav ni nujno, da je kaj narobe.
Nekje po možnosti na čistem utrgaš list trpotca, ga opereš, stolčeš (npr. z nasprotno stranjo noža), in to na tisti strani, kjer so žile, na tej strani ga tudi namažeš s kakšno mastjo, npr. ognjičevo, eni namažejo tudi navadno svinjsko mast, in ga pritrdiš na oboleli del, lahko ga pritrdiš z obližem ali, da bo bolj čvrsto ,daš čez gazo in preko gaze povoj – čeprav je pod pazduho to malo težje, tako da sem ga jaz, kolikor se spomnim, kar z obližem pritrdila, pa vsake toliko malo pritisnila, da je bilo čim več časa v stiku s kožo oz. z vneto žlezo.
LP, Maja