BUREK SIRNI MESNI


Samo slovenci imate sirni burek!!!
Pa pizza burek, jabolčni burek, piščančji kebab burek, mehiški…
Pa kaj še???
Burek je samo MESNI.
Obstajajo pa pite, zavitki, sirnica…
Dokler so mojstri, ki ti spečejo vrhunski burek ga kupui pri njih, ne pa da ob tebi še vsi ostali trpijo in s stisnjenimi zobni hvalijo “dober je samo malo premalo slan”.
Sem v živilstvu že 25 let pa se ne lotim bureka ali pa sirnice, ker vem da ga ne morem pripraviti kot mojstri, ki ga delajo vsak dan.
Lahko pa kupiš pečjakovega …

Nism Bosanka, pa tud extra kuharca ne, ampak pita s sirom, ki sm jo nardila na morju mi je tako dobr ratala, da so prste lizal, zato sm jo nardila mislm da 4x
Čist nič kompliciranja: kupljene kore (te v Kauflandu so bile ful dobre in ful pocen, drugač jih pa kupujem sam v Hoferju), zmešala sm sveži mastni sir, lahk skuto, mal smetane, jajca in sol. S tem nafilaš liste. Ker sm imela na morju sam okrogel pekač, sm jih zvijala, drugač sam zlagam gor. Z oljem in še z rumenjakom sm mal namazala predn sm dala pečt. Pekla na 200°C cca 30 min. Nič polivala gor z ničemer, sam takoj pokrila s krpo, da mal stoji in to je to. Topila se je v ustih, tolk je bila mehka in sočna

Hm, nisem Bosanka, a lahko odgovorim?
Filo delaš po svojem okusu, jaz gledam, da imam na 500g testa vsaj 750g file, še bolje 1kg.
V sirnega dam obvezno jajca, na pol kile sira vsaj 2 jajci, bolje 3.
Liste namažem z mešanico olja in vode, za prst olja v 2dcl ozarec, ostalo voda, dobro premešaš pred vsakim mazanjem, da ti ne ostane samo voda na koncu. To imaš dovolj za 500g testa.
Pred pečenjem namažem in prelijem vse skupaj z enako mešanico olja in vode, le da jo je manj, enen 3/4 kozarca.
Pečem na 200 prvih 15 minu, potem pa na 170-180 še pol urce.
Pečeno pokrijem z vlažno krpo in pustim, da se ohladi.
A nobena ne dela sama testa.? Jaz delam testo sama. Pito jemo bolj poredko ker je kar nasitna hrana
Zamesis testo obvezno s toplo vodo, razdelis na dva dela ali več odvisno koliko je tega, pustiš stati (ne v hladilnik)
Razvlečes najbolje če imaš dolgi tansi valar, nafilas zaviješ in pustiš da se malo postoji, zložis v pekač in pečes na 200 ene 35 minut
Skuta dve vrsti pol pol sir jajca kisla smetana sol
Sm se parkrat matrala s testom pa ne rata in ne rata. Me je učila ena frendica iz BiH, pa tud babi, ampak kot rečen ne rata. Al se trga, al se noče lepo razvlečt…skratka zgubla voljo. One pa to tik tak zrihtajo, brez oklagije
Ma tist testo iz Hoferja, pa ta ki sm ga kupovala v Kauflandu je super, zato se mi ne da več zaj.ebavat s tem da bi sama delala.
Sm se parkrat matrala s testom pa ne rata in ne rata. Me je učila ena frendica iz BiH, pa tud babi, ampak kot rečen ne rata. Al se trga, al se noče lepo razvlečt…skratka zgubla voljo. One pa to tik tak zrihtajo, brez oklagije
Ma tist testo iz Hoferja, pa ta ki sm ga kupovala v Kauflandu je super, zato se mi ne da več zaj.ebavat s tem da bi sama delala.
[/quote]
Se nkol nisem testa kupila, bom pa ko se nam bo zahotelo pite, da preiskusim praviš da ga imajo v hoferju
Meni je dobra tudi špinačna in z zeljem
Se nkol nisem testa kupila, bom pa ko se nam bo zahotelo pite, da preiskusim praviš da ga imajo v hoferju
Meni je dobra tudi špinačna in z zeljem
[/quote]
Špinačna je tud men ful dobra, če ne celo najboljša.
Ja v Hoferju, imajo navadnga al pa polnozrnatga, oba sta supr. Imaš not 6 listov, mislm da je okol 1,8€, neki tazga. Tam v Kauflandu jih je pa not 12 listov, stane pa cca 6 HRK, še manj kot 1€. Za info, ko noš šla na Hr

Špinačna je tud men ful dobra, če ne celo najboljša.
Ja v Hoferju, imajo navadnga al pa polnozrnatga, oba sta supr. Imaš not 6 listov, mislm da je okol 1,8€, neki tazga. Tam v Kauflandu jih je pa not 12 listov, stane pa cca 6 HRK, še manj kot 1€. Za info, ko noš šla na Hr
[/quote]
Na Fužinama je Fužinski merak, tam nasprot Rusjanovega, v tistih nizkih kompleksih, mega dober špinačni burek!
Testo je pa tudi meni Hoferjevo dobro, drugače pa dobim iz Bosne ali Srbije tisto pravo tanko, ko je v pol kile po 16-18 listov, cena pa 0,5-0,7€, ga ni za delat doma za tako testo in tak denar.
Na Fužinama je Fužinski merak, tam nasprot Rusjanovega, v tistih nizkih kompleksih, mega dober špinačni burek!
Testo je pa tudi meni Hoferjevo dobro, drugače pa dobim iz Bosne ali Srbije tisto pravo tanko, ko je v pol kile po 16-18 listov, cena pa 0,5-0,7€, ga ni za delat doma za tako testo in tak denar.
[/quote]
Ja to je na nov. Uf, tuki je tud men dobra, pa čevapčiči tud.
