cafetiera

Vse to mora biti, kot sta povedali proxima in andi.
Prvo skuhano kavo zlijemo stran.
Če bo zadevica skoz v uporabi, bo kava vedno boljša. In ne peri jo s sredstvom za pomivanje posode; samo voda.
Sčasoma se v spodnjem delu nabere tudi vodni kamen. Pametno je naliti v vodo malo sredstva za odstranjevanje kamna in pustiti, potem samo dobro odstraniš in še bolj natančno spereš.
Jaz najraje v vodo malo kisa in pustim delovati.
Pa gumijasta tesnilca si nabavi, ker ji včasih v SLO ni dobiti ta pravih.
Najboljša so original z znamko caffetiere. V Italiji dobiš pakirana po tri in zraven še vse nadomestne dele…do roćaja, će slućajno kdaj poči.
Najboljše it. pa so BIALLETI . Znak možićek z brki. Imajo svojo spletno stran.
Joj, sem natolkla:)))
Lep dan Babi

Precej boljše …
Vendar mi še vseeno ni jasno: zraven lončka ni bilo nobenega gumijastega tesnila! A ga moram nabaviti posebej?
Moje čudo sestavljajo spodnji lonček – za vodo, kovinski filter – za kavo in zgornji lonček – kamor po sreči prikaplja nekaj kapljic kave …
Še vedno nekaj pare uhaja ven na navoju … ja, verjetno bo res treba najti “gumice”.
Proxima, pridi v Zasavje, končno nas je obsijal sonček …
lp

dve razlicici sta!? nekateri pravijo,da je treba kavo “naloziti” na rahlo, drugi,da jo je treba dobro potlaciti!! ?? po mojih izkusnjah je bolje potlaciti…pere pa se jo,kot ti je napisala babi! to pa vem!
se nekaj, imamo eno okroglo,eno oglato…definitivno /ne vem zakaj !! ??-/ je v oglati boljsa kava !! petra
Večkrat je že tekla debata o kafeteriji, pa si vedno rečem, da to “čudo” pa moram kupit in sprobat :-))
Enkrat sem celo v eni od trgovinic v našem malem mestu našla tele oglate (večkotne) kafeterije. Ampak je bila tako poceni (taka ne čisto tamala, za dve kavici recimo je bila 2000 sit – ma to po moje ni ravno kakšna posebna kvaliteta.
Babi (ali katera druga) morda veste če se v Sloveniji dobi kafeterija od tele firme?
Pozdravček in lep ostanek vikenda vam želim.

ne bi ti znala povedati od katere firme. tudi ti je nisi napisala. v M – ta-velikem -v lj jih imajo od 2-8 skodelic po priblizno teh cenah!! nasi-obe_ sta ze kar “v letih”- sta bili kupljeni doma – ne bi vedela koliko “drago” je bilo to takrat.
mislim pa,da to ,kar si navedla /2 skodelici/ bi naj bilo kar tam nekje….petra

Hojla!
Še ena, ki si brez kafetiere si ne predstavlja življenja:))) Bialeti dobiš v Ljubljani, mislim da sem jih videla v Nami pa v Mullerju, verjetno še kje drugje., Sem pa pred kratkim kupila neko novo od Bialetti-ja (v Italiji, pri nas jih nisem videla) za dve osebi (ponavadi so za 1 ali za 3), ki ima neko “penilo” na tistem delu, kjer prihaja kava ven. V bistvu je to nek dodaten ventil, ki speni kavo, tako, da dobiš takšen esspresso kot v Italiji (takega mogoče dobiš še kje na obali, v Ljubljani nikjer, ali pa vsaj jaz ne vem kje). Zelo priporočam, vode daš sicer manj, kave pa še kar, tako da je kratka in močna, vendar zeloooooooooooo dobra in še s veliko pence na vrh, seveda je odvisno tudi kakšno kavo uporabljaš, ampak to je pa že spet druga zgodba.
Lep večer in uživanja ob pitju kavice Miele
Na obali ni problema najti Bialetti v vseh velikostih.Jaz jo imam tudi za 6 oseb, so pa še večje in taka majcena za 1 osebo.
So pa iz različnih materialov in trendu primerno obdelane.
Ampak ta navadna iz dur aluminija je verjetno še vedno zakon. tista na vogale:)))
jaz penim mleko v tstem lončku za penjenje mleka in potem potresem gor malo cimeta in naribane črne ingverjeve čokolade;) NJAMI!
Palada , sem vesela, da si vse našla:)))
Lep pozdrav in prijetno kavico Babi
Ja, to firmo sem mislila :-))) Bialetti.
Na tej cafeteriji, katero sem jaz gledala sploh ni bilo nič napisano, nobene firme. Bom ob priliki skočila pogledat če imajo tudi to.
Na obali verjamem da jo imate Babi :-))))
In katero kavo uporabljate za cafeterijo, katera je za vaš okus najboljša?

Hm, jaz v zadnjem casu prisegam na Illy – navadno kupim zmleto za espresso in vakuumsko pakirano v skatli, zadnjic sem jo pa prvic kupila tudi v zrnju, tista pa se caka na nakup kavnega mlincka, moj je sel namrec pred casom sfalit, pa ga v bistvu nisem pogresala do zdaj.
Skratka, Illy se mi zdi odlicna – v planu je pa tudi za provat Lavazza, ce bo prisla naslednjic pod roke. Kupujem jo namrec vedno na Skofijah ali v Torri d’Europa.
Dodam podobno kot Babi spenjeno mleko (imam tistega malega cmrlja na baterije :)) in rjavi sladkor – po vrhu pa cimet ali grenki kakav.
lp, proxima

Illy je definitivno najboljša, Lavazza je tudi v redu, še posebno ta nova, carmencita je O.K. Drugače je pa tako: več kot plačaš, boljše dobiš, vsaj praviloma. Lavazze je veliko vrst (odvisno od kvalitete-cena sorazmerna), najcenejša je tudi v redu, medtem ko pri drugih vrstah ne bi mogla tega trditi. Jaz kupujem to lavazzo carmencito, zdaj po novem, tu pa tam pa še kakšen illy, za vikende, da se z možem malo pocrtava. Za penico sem mislila tisto od kave, ne mleka. Je pa res, da tudi jaz obožujem capuccino (mož pije črno, bolj ko je črna, boljša mu je), vendar ne rata takšen kot bi hotela. Imam tudi tisti motorček, mleko se sicer speni, vendar pade takoj dol. Tudi tisto posodo (capuccino creamer) imam in je zgodba podobna. Je pa res, da sem imela pred leti enega večjega (capuccino creamer), ta je delal tako penco kot je meni všeč, čvrsto in stoječo! Tako, da je tudi med temi posodami razlika (najbrž mrežica) čeprav so na videz vse enake. Seveda se mi je zlomil ročaj (verjetno od pretirane uporabe) in zdaj pijem kavo z mrzlim mlekom :))))
Hvala punce, za tele izkušnje, si bom zapomnila, da bom vedela ko pridem do takšne kave. Lavazzo sem tudi jaz že kupovala, pa se je v našem malem mestu ne dobi.
Illy pa poznam tudi samo iz “kafičev” in kjer je tabla illy je ponavadi tudi dober kofe :-)))
LP
Hej!
Kupila sem novo Bialetti za tri osebe in zraven so tudi navodila. Vse lepo narisano in napisano. Osvežila spomin. Prve kave stran, pravi. Jaz samo eno zavržem.
Kave nikoli ne natlačimo, piše. Kot jo vsujemo, samo poravnamo.
Glede kave pa ILLY , Lavazza, Segafredo…
Jaz kupujem prvi dve.Llavazza pa tri: rdečo, modro in tole zadnjo Club v črni vrečki… Zmešam vse skupaj in aroma in okus krasen.
Dobro je imeti zaprto v posodi s tesnilom.
Mešanice so najboljše.
Lp

Moja nima steklenega pokrovčka ampak kovinskega, ampak mislim da je to to, kaliffa sistema brikka. Hecno, ampak tudi jaz kot babi prisegam na mešanice. Vedno ko kupim lavazzo jo še mal zmešam s kakšno barcaffe(čisto malo) ali kakšno drugo kavo, tako je delala moja mama in sem vedno mislila, da je mal obsedena, no pa sem tudi jaz pristala na njenem mestu. Illy je edina kava ki je ne mešam, ampak uporabljam takšno kot je. Sem pa navadne kafetiere Bialetti videla v eurospinu v Ljubljani, po čisto normalnih cenah okoli 2.500 sit ravno včeraj.
Dišečo in okusno kavico vsem kavoholikom, Miele
Jaz tudi prisegam na “kofetjere” Bialetti. Imam za 1, 3 in 6 skodelic. Najbolj je v uporabi tista za 6, ko si čez vikend sama s partnerjem privoščiva dozo Se pozna, da sva s primorskega konca (blizu Italije).
Kavo kupujeva najpogosteje Lavazzo, za crkljanje pa tudi kaj dražjega. Je pa en moj kolega pogruntal zanimivo kavno mešanico. Mattioni modra in Mattioni rjava kava: pol-pol. Dobro in poceni.
Partner je pristaš tega, da mora biti kava čim bolj natlačena. Če jo premalo potlačim, to takoj ugotovi in jamra, da je prevodena.
Pa še to: če ti je voda na ventilu udarila ven, si kafetjero premalo zatisnila. Ne boj se drugič močneje zatisniti.

Tudi pri nas se pije kavo iz kafetjere od kar vem zase (živim praktično ob italijanski meji in drugačne kave skoraj ne poznamo). Prvo kot prvo: kave se nikoli ne tlači!! Naloži se jo v sitce do vrha, narahlo “potreplja” z žličko – toliko da je kava zravnana in to je to. Kava ima tako res pravi okus, saj pobere samo najboljše. Seveda mora biti obvezno grobo mleta, če je drobno se zna zgoditi, da ne bo šla vsa voda skozi in tudi kava bo precej “švoh”. Pomembno je tudi to, da damo kafetjero na majhen ogenj, ker bo drugače voda prehitro dvignila in bo kapljala skozi ventil pa tudi kava včasih pribrbota skozi odprtino na vrhu. Aja, Lavazza je zakon!

Jaaa, tole kafetjero imava pa tudi midva, imenuje se Brikka od Bialettija. Je super , naredi tako fajn penico, moraš pa dat kvalitetno kavo not, npr. Illy.
Je pa stala enih 32 eur.
Za kavo zjutraj imava tudi kvalitetno kafetjero in sicer od Lagostine, za popoldan si pa narediva kavo iz Brikke. Pijeva pa zjutraj Barcaffe ali Lavazzo, dobra je tudi Paulista je pa od Lavazze, popoldan za crtanje pa si privoščiva Illy.
Pozdrav vsem kafetarjem!;)))
Pati