Čakanje na delo – odpoved delovnega razmerja
Pozdravljeni,
Zanima me ali je delavec lahko na čakanju več kot 6 mesecev ( recimo več let), v primeru da mu podjetje nikoli več ne more zagotoviti ustreznega delovnega mesta?
Ali je nadomestilo za plačo v višini 100 % ali 85% zadnjih treh povprečnih plač? Ali je nadomestilo za delavca, ki je zaposlen za polni delovni čas lahko njižje od minimalne plače?
lp
Tasja
Delavec je lahko na čakanju na delo tudi po več let, do upokojitve zaradi mene. Vendar nadomestilo plače v prvih 6 mesecih v letu znaša 80% povprečne plače v zadnjih treh mesecih, nato pa 100%, kot to izhaja iz 138. člena ZDR-1. Nadomestilo je lahko nižje od minimalne plače, če si recimo prejemal minimalno plačo, bi potem na čakanju prvih 6 mesecev prejemal 80% minimalne plače.
Od kod vam informacija, da je lahko delavec na čakanju več let? V zakonu – členu, ki ga navajate piše: Če delodajalec začasno, vendar najdlje za čas šestih mesecev v posameznem koledarskem letu, ne more zagotavljati dela delavcem, lahko z namenom ohranitve zaposlitve pisno napoti delavca na čakanje na delo doma.[/i]
Vendar je moj primer drugačen, saj delodajalec ne more zagotoviti dela – ne gre za začasno nezmožnost ampak dokončno. Prav tako je jasno napisano kakšen je namen čakanja na delo – ohranitev delovnega mesta.
Vaš komentar?
Tasja
Tisti člen govori zgolj o višini nadomestila. O tem, koliko bo imel zaposlenih in koliko časa jih bo imel, pa odloča delodajalec. Ne moreš prisiliti delodajalca, da ti poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.
pozdravljeni,
danes sem prejel informacijo, da bi me podjetje rado dalo na čakanje, ker naj bi bil prevoz na delo za podjetje predrago.
Danes so mi rekli, da naj grem na dopust. ko pa mi zmanjka dopusta pa bom šel na čakanje. podjetje naj bi šlo v stečaj 30.6.2016.
zanima me kaj to pomeni zame? Ali me lahko, kar tako dajo na dopust in nato na čakanje?
Vsekakor vam do 30. 6. pripada polovica letosnjega dopusta, ki ni prenosljiv (torej ce gre podjetje v stecaj vam gre).
Pozdravljeni,
Imam vprašanje in sicer. Kmalu mi poteče bolniški stalež in potem bom po odločbi delodajalca na čakanju doma. Ker bom kmalu tudi predstavljen na inv.komisiji, je bolje če podaljšam bolniško ali sem na čakanju? Glede nadomestila vem, da je bolše, da prejemam čakanje, ker je plačano 100%.
lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.