Najdi forum

čarovnalnik

Od kje pravzaprav izvira beseda računalnik? Ali je to za današnje naprave sploh ustrezen izraz? Koliko pa z njimi sploh računamo? Ali nebi bilo bolj primerno kakšno ime v zvezi s komunikacijami, telekomunikacijami ali pa s transakcijami?

lp

hehe, dobro temo si začel, mislim da je še nismo obravnavali.

Po moje je računalnik še vedno pravilen izraz za celotno “škatlo”, katera je pa
sestavljena iz posameznih enot.
Na žalost se računalnik sporazumeva še vedno samo z 0 in 1.
Torej če mi ne računamo, to delo postori microprocesor in ostalo “čipovje” v njemu.
Za besedo računalnik, ki izvira iz najbrž besede računanje je pa vsaj po moje
krivec g. Egon Zakrajšek.
Iz njegovih prvih skript sem tudi jaz črpal znanje, saj takrat – no ja saj so bili
tudi drugi, ampak on je skripte dobro napisal, ter vsaj za mene na tak način, da
se jih je dalo prebrati brez velikih težav.

Za komunikacijo pa uporabljamo modeme (MOdulator / DEModulator).
Kaj pa naj bi rekli telekomunikacijski računalnik, ali pa
transakcijski računalnik – čudne besede.

Dejal bi pa edino nekaj pomembnega, vsaj za mene, pa tudi ostali poizkusite
uporabljati čimmanj tujk v besednjaku računalništva, da ne bomo imeli preveč tujk
v našem računalniškem izrazoslovju in da ne bo naš materin jezik zatonil.

Spletna stran za računalniško izrazoslovje je pa

Sicer pa počakajva še na ostale, da udarimo kako pametno debato.

lp

Lahko ti povem, samo primer iz svojega življenja, da je izraz računalnik mogoče res malo neustrezen.
Mene je naprimer neka stara kmečka ženica enkrat vprašala, kaj cele dneve računam. To si jaz razlagam tako, da si je ona predstavljala, da se računalnik uporablja samo za računanje, tako kot kalkulator.
Verjetno si je mislila, da nisem čisto pri pravi, da cele dneve računam. he he he
V tem primeru je naprimer tako ime zavajujoče.
Zdi se mi pa, da imena povezana s telekomunikacijami še manj pa s transakcijami (telekomunikator he he, transaktor he he) kot pravi Klemenxx nebi bila primerna.
Bo mogoče dal kdo kakšen predlog, počakajmo.

lp

Se popolnoma strinjam s Klemenom, računalnik ne počne prav nič drugega kot vedno samo računa premetava in primerja tiste 0 in 1, pa čeprav nima to skoraj nobene veze z računanjem kakršnega poznamo ljudje.

Da ne bomo mešali računanja in norega plesa ničel in enic(kateri se reče Boolova algebra) lahko računalnik prekrstimo v boolov algebrator :)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close