carski praženec
CESARSKI PRAŽENEC
(za 4 osebe)
Sestavine:
4 jajca
100g gladke moke
45g sladkorja (lahko tudi manj, po želji)
150ml mleka
maslo ali olje (za v ponev)
40g rozin
Priprava:
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg. V drugi skledi k rumenjakom dodamo moko, sladkor in mleko ter zmešamo. K masi iz rumenjakov postopno vmešamo sneg.
Na teflonski ponvi razpustimo maslo. Ko se začne peniti dodamo četrtino testa (odvisno od velikosti ponve) in četrtino rozin. N azmernem ognju pečemo 2-3min na eni strani, nato obrnemo in popečemo še drugo stran. Nato palačinko z dvema vilicama raztrgamo na kose in na zmernem ognju pražimo še 1 minuto.
Postopek ponovimo še s preostalo maso.
Cesarski praženec nato posujemo s sladkorjem v prahu, zraven lahko postrećemo še marmelado.
PS: rozine je fino prej namočiti v vodi – bodo bolj sočne.
Sama ga vedno pripravim v pečici. Je manj masten.
http://www.kulinarika.net/recepti/2540/jajcne-jedi/carski-prazenec-v-pecici/