Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek carski praženec

carski praženec

Baje je testo kot za palačinke, pa v ponvi naj bi se “palačinko” zmečkalo in strgalo, ampak ali ima kdo kak fajn recept? Predvsem pa, v čem točno se šmorn razlikuje od strganih in zmečkanih palačink?

Malo gostejse testo kot za palacinke, plus rozine.

Sneg stepi, zmešaj rumenjake moko in mleko malo gosteje kot za palačinke, nato dodaj sneg in peči. Ko je na vrhu kremast ga razreži na kocke in obrni ter speci do konca. med kocke posuj sladkor da karamelizira.

CESARSKI PRAŽENEC
(za 4 osebe)

Sestavine:
4 jajca
100g gladke moke
45g sladkorja (lahko tudi manj, po želji)
150ml mleka
maslo ali olje (za v ponev)
40g rozin

Priprava:
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg. V drugi skledi k rumenjakom dodamo moko, sladkor in mleko ter zmešamo. K masi iz rumenjakov postopno vmešamo sneg.

Na teflonski ponvi razpustimo maslo. Ko se začne peniti dodamo četrtino testa (odvisno od velikosti ponve) in četrtino rozin. N azmernem ognju pečemo 2-3min na eni strani, nato obrnemo in popečemo še drugo stran. Nato palačinko z dvema vilicama raztrgamo na kose in na zmernem ognju pražimo še 1 minuto.
Postopek ponovimo še s preostalo maso.

Cesarski praženec nato posujemo s sladkorjem v prahu, zraven lahko postrećemo še marmelado.

PS: rozine je fino prej namočiti v vodi – bodo bolj sočne.

Hvala vsem, smo že pojedli 🙂 Polili smo ga pa s Sladkim grehom, zraven pa še kepica sladoleda.
Če bi prej vedela, da je tole tako hitro narejeno, bi večkrat jedli namesto palačink 🙂

Sama ga vedno pripravim v pečici. Je manj masten.

http://www.kulinarika.net/recepti/2540/jajcne-jedi/carski-prazenec-v-pecici/

Moja hči obožuje slan šmorn. V gosto maso za palačinke dodam nekaj koščkov piščančjih prsi (pečene p. prsi salama), nekaj drobnih koščkov sira ter peteršilj. Včasih še ščepec vegete, sicer pa soli. Pa ji nato narežem na trikotnike in je prosto, zraven pa solato.

Sneg je ključ do uspeha. Jaz uporabljam takele količine na osebo
1 jajce (ločim in naredim iz beljakov sneg)
50 g moke
0,8 DL mleka
sladkor, sol
Pečem na močnem ognju in ves čas razbijam na manjse kose z leseno lopatico.

New Report

Close