Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Carski praženec res dober

Carski praženec res dober

Na netu je ene kup receptov. Želim dober recept za carski praženec oz šmorn, da pride poseben, tapravi. Prosim recept, pa naj kaj naj bom pozorna. Hvala vsem.

Stara mama je v jaca in mleko namočila na kocke zrezan star kruh in dodala nekaj rozin. Pa kompot zraven.
Ne spomnim se točno, a je temu rekla škrpet, ali sem jaz kaj pomešal.

Z nutelo.

Nič posebnega, jajca, moko, mleko, sol, gostejša masa kot za palačinke. Carskega spečeš v kosu, debelejši. Šmorn pa začneš že med samo peko na koščke rezat, da pridejo ven čim manjši.
Če čš lahko v maso daš še malo sladkorja ali vanilijev sladkor.
Carskega jaz jem z marmelado ali z skuhanimi gozdnimi sadeži. Šmoren pa lahko posipaš z sladkorjem, če ga ješ.

Jaz beljake stepem v trd sneg in jih dodam na koncu. Imamo radi res puhastega.


jp, to, pa lahko se doda še malo pecilnega p. ali vinskega kamna v moko, je še bolj rahel, ker malo naraste.


Sj naredim kot za palačinke, le malo bolj debelo maso. Samo kaj ko okus ni tak kot bi zunaj jedel ali pa kot v šolah dobijo. So zelo okusni, 100x blj kot palačinke. To ne znam, mi ne gre, rada bi izboljšala in okus.


Sj naredim kot za palačinke, le malo bolj debelo maso. Samo kaj ko okus ni tak kot bi zunaj jedel ali pa kot v šolah dobijo. So zelo okusni, 100x blj kot palačinke. To ne znam, mi ne gre, rada bi izboljšala in okus.[/quote]
Ja, to pa moraš tistega kuharja vprašat, kaj vse še zmeče not.
Meni so moji carski ;). Mnjami!

Naredim kot bi delala biskvit. Najprej stepem 4 beljake v trd sneg, v drugi posodi stepem 4 rumenjake z 1 JŽ sladkorja, noževo konico pecilnega in ščepom soli. V rumeno maso počasi dodajam 3 dl mleka in 2 dl smetane, cca 20 dag moke in na koncu počasi primešam beljak in pest rozin. Njami.

Jaz sem pa enkrat dala v šmoren kvas in mi je bil zelo dober. Sedaj ga večkrat pečem s kvasom.


Tako nekako, ja. V testo gre se scepec soli, malo vanilije in lahko tudi scepec cimeta.

En primer z neta…

http://www.austria.info/si/dejavnosti/tako-tekne-avstrija/majhna-dezela-sijajne-jedi-okusni-recepti/cesarski-prazenec-smoren-cesarja


jp, to, pa lahko se doda še malo pecilnega p. ali vinskega kamna v moko, je še bolj rahel, ker malo naraste.[/quote]
Vaš link

Jaz znam samo odlične furmanske žgance narest. :))

Drugače pa naredim bolj gosto, kot za palačinke s posebej vmešanim beljakom, pa obvezno malo sladkorja in malo soli. 😉

Ko oči zaspijo Se angeli zbudijo (Jan P.)


jp, to, pa lahko se doda še malo pecilnega p. ali vinskega kamna v moko, je še bolj rahel, ker malo naraste.[/quote]
Vaš link[/quote]
https://www.kulinarika.net/recepti/826/jajcne-jedi/cesarski-prazenec-smoren/

Jaz pa moram priznati, da še nikoli nisem delala šmorna. Mogoče zato, ker ga tudi doma nismo delali. Bi rekla, da sem ga jedla dvakrat v življenju. Moram probat. Sliši se dobro, pa manj dela je kot s palačinkami.

Ga potem pečete v ponvi ali v pekaču v pečici?


Jaz v ponvi, uporabim pa maslo, je boljše kot z oljem.
Danes sem delala ponvice in sem v maso prvič dodala strok burbonske vanilije. Mmm še boljše.

Vedno ga pripravljam v pečici. Zame je edino takšen carski praženec pravi.


Potem imas pecenec, ne prazenec. :)))

V pečici? LOL

V pečici? LOL[/quote]
Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.

V pečici? LOL[/quote]
Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.[/quote]

Zakaj LOL?

Ker to potem ni carski praženec (šmorn). Že ime ti pove, kako se neka stvar pripravi. Carski praženec se praži, kajne? Tako kot se pommes frittes cvre, in “pomfri”, ki ga nekateri delajo v pečici na peki papirju, pač ni pomfri, ker ni ocvrt v olju.

In če tista zgoraj napiše, da je carski praženec, pečen v pečici edini pravi, lahko napišem LOL. Ali ROTFL. Je pač neka njena izpeljanka, ni pa carski praženec. :-)))


Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.[/quote]

Zakaj LOL?

Ker to potem ni carski praženec (šmorn). Že ime ti pove, kako se neka stvar pripravi. Carski praženec se praži, kajne? Tako kot se pommes frittes cvre, in “pomfri”, ki ga nekateri delajo v pečici na peki papirju, pač ni pomfri, ker ni ocvrt v olju.

In če tista zgoraj napiše, da je carski praženec, pečen v pečici edini pravi, lahko napišem LOL. Ali ROTFL. Je pač neka njena izpeljanka, ni pa carski praženec. :-)))[/quote]
Ja ja, to že. Ampak ona je napisala, da je zanjo tak taprav ;).
Avtorica pa zbira ideje, da dobi takega, ki jih je zunaj jedla. Mogoče je pa takega jedla? Hm, saj ne vemo, kaj je tisti kuhar uporabil in kako.

Jaz vzamem toliko jajc kot je oseb in potem locim beljak od rumenjaka in naredim sneg. Rumenjak pa zmesam z mlekom in potem dodam moko in naredim maso brez grudic in dodam sneg, na koncu se malo mineralne vode. Specem v ponvi na olju. Dam na dobro segreto olje, potem pa znizam temperaturo plosce, da se ne zasmodi. Ce je velik, ga s kuhalnico prerezem na pol, drugace obrnem v kosu, ko je pecen ga s kuhalnico razrezem na koscke in se malo pustim, da se zapece, seveda v ponvi na stedilniku. Jaz ga potresem s kristalnim cukrom, ostali pa hocejo imet jabolcno cezano zraven. Moj je fajn puhast in oroci ga obozujejo.

New Report

Close