Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika carski prazenec

carski prazenec

Ali mi lahko kdo napise recept za carski prazenec,ker je tisti iz trgovine kar malo drag, pa bi ga rada naredila sama.
Vnaprej se zahvaljujem za pomoč.

Čisto preprosto: narediš lahko enako testo kot za palačinke ali lahko tudi posebej za praženec: 2 jajci, 3 dkg skladkorja, 12 dkg moke, malo soli, 1/4 litra mleka.
Beljake ločiš in narediš sneg, ostale sestavine pa zmešaš in na koncu dodaš še sneg iz beljakov ter premešaš. Testo potem zliješ v ponev s segretim oljem in pražiš na zmernem ognju najprej na eni strani, ko porumeni, obrneš in malo popražiš še na drugi strani, nato pa ga razdrobiš na koščke in še nekaj časa mešaš na ognju, da se lepo zapeče. Na koncu lahko posipaš s sladkorjem in postrežeš s kompotom. Dober tek! 🙂

Poskusi enkrat nemesto moke pšenični zdrob!

Meni je tudi s pšeničnim zdrobom veliko bolj všeč. Pečem pa šmorn v pečici in ne v ponvi. Zmes zlijem v pekač, dam v pečico in ko se malo zapeče ga z vilico razdrobim na koščke in pustim še malo v pečici.

Pri nas pa uporabimo namesto bele moke polnozrnato ali pa koruzno, kot prilogo pa skuto ali pa čokoladni preliv ali nutelo. Otroci ga obožujejo. Bom poskusla z zdrobom, hvala.

potem ko ga ze razdrobis, ga posujes s sladkorjem in se malo preprazis, da se sladkor stopi – karamelizira.

Pri nas tudi uporabljamo polnozrnato moko ali pa mešamo belo moko z ajdovo. Včasih vanj naribamo jabolko in dodamo malce cimeta in kapljico ruma. Mnjami.

Ali ni carski praženec po domače “šmorn”?
To me pa resnično zanima, saj ga delam na enak način kot ve, dodatki so različni, glede na stvar okusa,pa ga imenujem šmorn.

Hvala za odgovor!

Seveda je carski prazenec šmoren.

Pri nas pa šmorn naredimo malo manj komplicirano….
Jaz kar zmešam cela jajca, dodam sol, mleko, vanilin sladkor, malo ruma, malo sladkorja, moko ter noževo konico pecilnega praška. Potem pa spečem zelo debelo palačinko, ki pa je pri nas ne raztrgamo ampak jemo po kosih. Narežem ga na 4 dele.
Stvar okusa!

Še nikoli nisem posebej delala snega iz beljakov, bom pa vsekakor poskusila, verjetno je še bolj rahel!

Prijetno peko vsem!
Jessy

Poizkusite ga nakoncu razdrobiti, posuti s sladkorjem in pokapati z limono!!!

New Report

Close