carski prazenec
Čisto preprosto: narediš lahko enako testo kot za palačinke ali lahko tudi posebej za praženec: 2 jajci, 3 dkg skladkorja, 12 dkg moke, malo soli, 1/4 litra mleka.
Beljake ločiš in narediš sneg, ostale sestavine pa zmešaš in na koncu dodaš še sneg iz beljakov ter premešaš. Testo potem zliješ v ponev s segretim oljem in pražiš na zmernem ognju najprej na eni strani, ko porumeni, obrneš in malo popražiš še na drugi strani, nato pa ga razdrobiš na koščke in še nekaj časa mešaš na ognju, da se lepo zapeče. Na koncu lahko posipaš s sladkorjem in postrežeš s kompotom. Dober tek! 🙂
Pri nas pa šmorn naredimo malo manj komplicirano….
Jaz kar zmešam cela jajca, dodam sol, mleko, vanilin sladkor, malo ruma, malo sladkorja, moko ter noževo konico pecilnega praška. Potem pa spečem zelo debelo palačinko, ki pa je pri nas ne raztrgamo ampak jemo po kosih. Narežem ga na 4 dele.
Stvar okusa!
Še nikoli nisem posebej delala snega iz beljakov, bom pa vsekakor poskusila, verjetno je še bolj rahel!
Prijetno peko vsem!
Jessy