Castaneda
Lep pozdrav,
jaz sem že pred časom prebrala Notranji ogenj. Verjetno si o Castandi že kaj slišala, eni ga strogo zagovarjajo, eni pravijo, da si je vse izmislil. Mene ni ravno prepričal, je pa knjiga vseeno zanimivo branje. Gre za njegovo raziskovanje indijanskih “čarovnij”, spremenjenih stanj zavesti idr… in preizkušanje halucinogenih rastlin (meskalin, peyotl..) z indijanskim šamanom Don Juanom. Glede eksperimentiranja z raznimi drogami je še veliko napisnega, lahko bereš tudi Crowleya, Huxleya, Benjamina.. idr.
Če se ne misliš prav hudo poglabljat, ti, po mojem, ni potrebno brati knjig v zaporedju, poskusi z eno, pa boš videla, če te sploh zanima.
Lep dan…
Brala sem še druge avtorje.. s tega kroga. Florinda Donner, pa še ena, vendar se ne spomnim imena.
Meni je bil C. všeč, ne glede na to, ali je izmišljeno, al i ni. Gre bolj za to, da mi je s svojim pripovedovanjem dal vedeti, da so neke meje v umu, ki jih lahko premaknemo.
A ja, brala sem še Umetnost sanjanja v italijanščini.. L.’arte di sognare C..
Prebral sem vse od Castenede, razen zadnje knjige, ki pa je že nekakšen vodnik oz. priročnik z raznimi vajami… Skratka zadeva, ki je po mojem okusu popolnoma mimo.
Priporočam branje “v pravem” vrstnem redu, ker se stvari res nadaljujejo. Za začetek pa raje začni z Bitko za neznano – našim prvim prevodom, ki NI skrajšan povzetek vseh knjig, ampak štirih. Če te ta knjiga “potegne”, potem prebereš vse, sicer se raje ne muči.
Ostale knjige so posamično izšle v zbirki Gnosis in zdi se mi, da prevodi niso tako dobri, kot je Bitka za neznano. Na platnicah ali zadnjih straneh teh knjig pa vidiš “pravi” vrstni red. Gre nekako takole:
Učenje don Juana, Odvojena stvarnost, Potovanje v Ixtlan, Povest o moči, Drugi krog moči, Orlovo darilo, Notranji ogenj, Moč tišine, Umetnost sanjanja.
Ni jasno, kako je Castaneda prišel do svojih zgodb (čista izmišljotina, malo mešano z lastnimi izkušnjami, ali …) vsekakor pa je zame mojster na svojem področju. S svojim opisovanjem zna pritegniti, da knjige ne odložiš… Vse ostale knjige podobnega žanra so potem le kot kak slab posnetek Castenede, vsaj meni se je tako zdelo. Saj ne da bi ga čisto kopirali, le ideje so bile že nekam znane.. Prebral sem praktično vse s tega področja v slovenščini in moram reči, da sem se tovrstne lit. nasitil. K Castanedi bi omenil le še Florindo Donner (naslov: V sanjanju), ki je praktično “del” Castanedovih knjig.
Kaj lahko odneseš z njegovih knjig? Verjetno vsak najde nekaj edinstvenega, vprašanje je tudi, koliko mu kdo verjame, da so vzporedni svetovi možni oz. resnični… Mene je pritegnilo mogoče čisto nekaj tretjega… Dobri opisi, spoznavaš, kako natančno zanjo indijanci opazovat naravo, kako iščejo in si razlagajo “znake”, ki jim jih narava vrača.. Skratka ljudje, ki imajo čas (in nič izobrazbe) vedo o življenju in naravi morda več kot današnji znanstveniki… In za zaposlenega posameznika kot smo mi, je to vsekakor zanimivo branje. Koliko mu kdo verjame, je pa že druga zgodba.
Kitka, dvomim, da zaradi Castanede, najbrž so že prej imeli tovrstne nagibe in misli. Če pa je človek zelo labilen, ga lahko v bistvu skoraj vsaka druga stvar pripravi do tega, vendar v tem primeru to niso vzroki temveč povodi (z drugimi besedami – lahko bi bilo tudi karkoli drugega, ne le Castaneda, ki jim je pač takrat slučajno prišel v roke in izgleda kot “krivec”).
Lp,
Tatjana