Cavalier King Charels Španjel
Imamo 3 leta staro kavalirko. V preteklih letih smo imeli 2 koker španjelki in shi tzujko, ampak je tale kavalirka daleč najbolj prikupnega karakterja. Vsi jo hvalijo in imajo zelo radi. Prijazna, cartljiva, uboga in pa taka sočutna. Več al manj so vsi kavalirji taki.
Dlake pa je dosti in je treba bit kar redoljuben.
Tudi drugih bolezni znajo dosti imet, zato je dobro skrbno poiskat vzreditelja, ki ima svoje kužke testirane na določene najbolj pogoste bolezni, kar sicer ne pomeni, da mladič ne bo zbolel, so pa dosti manjše možnosti.
Lp
V naselju ne sme biti spuscen noben pes.[/quote]
Mislim ce je gosooa zraven[/quote]
Tudi če je gospodar zraven, bi moral biti pes na vrvici. To pa le redko kdo upošteva. In na žalost vecina teh spuscenih psov ne obvlada odpoklica.
Imam malo psičko, vedno na vrvici in pod kontrolo. In kolikokrat od nje odganjam večje pse, ki bi jo ovohavali, naskakovali…lastniki pa 100 metrov stran kličejo psa, če sploh ga, ta pa jih itak ne šmirgla.
Mislim ce je gosooa zraven[/quote]
Tudi če je gospodar zraven, bi moral biti pes na vrvici. To pa le redko kdo upošteva. In na žalost vecina teh spuscenih psov ne obvlada odpoklica.
Imam malo psičko, vedno na vrvici in pod kontrolo. In kolikokrat od nje odganjam večje pse, ki bi jo ovohavali, naskakovali…lastniki pa 100 metrov stran kličejo psa, če sploh ga, ta pa jih itak ne šmirgla.[/quote]
Se cisto strinjam..
Ali potem priporocate kavalircka?
[/quote][/quote]
Kar tako na pamet bi bilo neodgovorno priporočat psa. Najprej se mora bodoči lastnik vprašat koliko bo imel časa za psa, kak prostor mu lahko nudi, ga motijo dlake ali ne, se pozanimat o morebitnih boleznih, ki so jim je določena pasma bolj podvržena, druga manj…… potem šele prideta na vrsto karakter pa izgled psa…
Kot sem že napisala, smo v družini do zdaj imeli že 3 kužke in sem nekako vedela kaj želim od psa in kaj mu lahko nudim. Po skrbni preučitvi vsega znanega sem se odločila za kavalirko in sprejela dejstvo, da so precej podvrženi srčnim obolenjem in drugim dednim boleznim. Zato sem poiskala psarno, ki ima zdravstveno pregledane pse in, ki kužkov ne štancajo številčno, ampak imajo kvalitetne mladičke.
Kavalirji imajo radi družbo in prisotnost človeja pa tudi drugih živali, malo manj imajo radi samoto. Zna se zgodit, daje potrebno paziti na hrano, ker radi odreagirajo s črevesnimi ali kožnimi težavami.
Kakorkoli, če ste si pasmo že izbrali, po internetu dobro preučite njihove značilnosti in lastnosti potrebe, morebitne težave.
Če se boste zanj odločili pa vam zagotovo ne bo žal. Mi smo v iskanju že nove kavalirke
lp
[/quote]
Kar tako na pamet bi bilo neodgovorno priporočat psa. Najprej se mora bodoči lastnik vprašat koliko bo imel časa za psa, kak prostor mu lahko nudi, ga motijo dlake ali ne, se pozanimat o morebitnih boleznih, ki so jim je določena pasma bolj podvržena, druga manj…… potem šele prideta na vrsto karakter pa izgled psa…
Kot sem že napisala, smo v družini do zdaj imeli že 3 kužke in sem nekako vedela kaj želim od psa in kaj mu lahko nudim. Po skrbni preučitvi vsega znanega sem se odločila za kavalirko in sprejela dejstvo, da so precej podvrženi srčnim obolenjem in drugim dednim boleznim. Zato sem poiskala psarno, ki ima zdravstveno pregledane pse in, ki kužkov ne štancajo številčno, ampak imajo kvalitetne mladičke.
Kavalirji imajo radi družbo in prisotnost človeja pa tudi drugih živali, malo manj imajo radi samoto. Zna se zgodit, daje potrebno paziti na hrano, ker radi odreagirajo s črevesnimi ali kožnimi težavami.
Kakorkoli, če ste si pasmo že izbrali, po internetu dobro preučite njihove značilnosti in lastnosti potrebe, morebitne težave.
Če se boste zanj odločili pa vam zagotovo ne bo žal. Mi smo v iskanju že nove kavalirke
lp[/quote]
Prostora bo imel vec kot dovolj, vedno pa bo s svojo skrbnico… v kateri psarni pa ste ga vzeli?
Mi jo imamo zdaj je ze 5 leto. Cudovit karakter, prijazna, ubogljiva, crkljiva, skoraj ne laja, res je pravi cuker. Je pa požrešna, ter so problemi z izpadanjem dlak.Ima prvovrstno hrano, vendar dlaka izpada vsak dan, Najhuje je pa tak čas, ter spomladi.Tako da ce se odločite za cavalirja, bo treba vsak dan sesat.
Mislim, da je primerno za starejšo gospo, vendar samo vrt ni dovolj, kuža rabi vsaj dvakrat dnevno pol ure hoje/ igranja.Se pa tak pes prilagaja lastniku , lahko je precej aktiven, lahko pa tudi poležava…
Lp
Mi jo imamo zdaj je ze 5 leto. Cudovit karakter, prijazna, ubogljiva, crkljiva, skoraj ne laja, res je pravi cuker. Je pa požrešna, ter so problemi z izpadanjem dlak.Ima prvovrstno hrano, vendar dlaka izpada vsak dan, Najhuje je pa tak čas, ter spomladi.Tako da ce se odločite za cavalirja, bo treba vsak dan sesat.
Mislim, da je primerno za starejšo gospo, vendar samo vrt ni dovolj, kuža rabi vsaj dvakrat dnevno pol ure hoje/ igranja.Se pa tak pes prilagaja lastniku , lahko je precej aktiven, lahko pa tudi poležava…
Lp[/quote]
Ok potem pa super… gospa je tudi kar aktivna… ali je nujno da gre v pasjo solo?
Moj ni sel pa je super vzgojen?
Ga imamo v soli in lepo hodi poleg. Torej ga imamo vedno spuščenega, ko smo odmaknjeni od cest. Ko pa se približujemo naselju in v naselju samem je pripet. Se bolje počutimo saj nikoli ne ves od kje kakšen avto pridrvi ali pa nepripet pes. Moram se reci da so kavalircki absolutno neagresivna pasma. Kot vidim se raje umakne. Res glede dlake nimamo slabih izkušenj ampak pravijo da se dlaka razraste po enem letu. Za starejšo malo bolj aktivno gospo je kavalircek dobra izbira prav tako za živahne otroke. Pes nekako čuti energijo in se prilagodi. Zdravstvenih težav zaenkrat ni. Je bil pa genetsko pregledan in nima predispozicij za okvare pogostih boleznih. Torej , rodovnik je res priporočljiv. Upam da sem to kaj pomagala pri odločitvi. Odločitev je pa vaša
Mi imamo že 15 let kavalirčke, pa tudi družimo se precej z lastniki teh prikupnih bitij, tako da lahko iz prve roke povem veliko o njih. Kot prvo, ta pes je absolutno primeren za starejšo gospo, saj zelo uživa v družbi in se rad carta. Je zelo učljiv, lahko tudi trmast na trenutke, hitro zna prevzeti vodstven položaj v družini. Veliko sprehodov ta pasma ne potrebuje načeloma, se pa glede fizične aktivnosti resnično zelo prilagodijo lastniku. Na splošno so živahni, igrivi in pa resnično požrešni, zato je potrebno malo paziti pri hrani. Njihova slaba lastnost pa je ta, da so zelo gensko obremenjeni z boleznimi, problem je predvsem prirojena okvara srčne zaklopke. Drugače pa imajo lahko tudi pogoste težave z vnetji oči in ušes, zato je pri nekaterih v mrzlem in vetrovnem vremenu potrebna previdnost. Dlake ne puščajo preveč, je pa seveda fino, da se jih počeše vsaj na dva dni. Dlaka je zelo odvisna od hrane, zato je fino, da se jih hrani s kvalitetno hrano. Kar pa se tiče nakupa, pa vam resnično priporočam, da psička kupite od priznanega vzreditelja in da zahtevate papirje, da je potomstvo bp za najmanj dva rodova nazaj. Tudi ko psička izberete, naj bo resnično veterinarsko pregledan z narejenim ultrazvokom srca. Moje osebne izkušnje so take, da se je boljše ogniti rejcem ali pa psom iz češke in slovaške (nekateri gredo celo tja po pse in jih tu prodajajo kot svoje). Avstrijci in Nemci imajo kar nekaj dobrih psarn kavalirčkov, zato se splača narediti kakšen kilometer več. So pa tudi pri nas dobre psarne (da ne bo pomote), ampak še enkrat polagam na srce: papirji, papirji, papirji! Pravi kavalirček ni poceni, se pa zavedajte, da pa je na drugi strani morebitno zdravljenje še dražje.