Če bi se odločali za nakup/najem nepremičnine, katerih 5 kriterijev bi bilo najpomembnejših za vas?
Kriteriji za stanovanje (če izvzamemo cenovne in asministrativno-pravne vidike):
– splošni (intuitivni) vtis stanovanjskega bloka. Ni sicer glavni kriterij, a lahko prevaga, če bi šlo npr. za zamorjen, plesniv, temačen, umazan videz.
– stanovanje: lega – fajn je jug ali jugozahod oz. da so proti jugu obrnjeni družabni prostori in čim manj proti severu oz. vzhodu
– balkon mora biti, razgled iz stanovanja pa vsaj na eni strani (če stanovanje sega od ene do druge stranice) odprt v daljavo. Gruče blokov, ki obkrožajo “notranje dvorišče”, da se tam stanovalci kao družijo, so mi odbijajoče.
– višje nadstropje (idealno vsaj od nekako 4. nadstropja navzgor, ne pa čisto pod streho)
– pretočnost stanovanja – da so družabni prostori povezani oz. prehodni, zasebni pa posebej (da ne prideš npr. iz dnevne direkt v spalnico ipd.)
– drugi stanovalci: čim manj na ić in Albancev. Ideal vseh idealov pa bi bil: nič kadilcev!
Če je možnih samo 5 kriterijev, so za stanovanje sledeči:
-blok, nikakor hiša
-lokacija in mikrolokacija
-od 1.-5.nadstropja, nikoli pa zadnje nadstropje
-razporeditev prostorov, obvezno večji balkon, garažni prostor
-v bližini centra LJ in z vso potrebno infrastrukturo v bližini, šola, vrtec, trgovina itd.
potem je pa še več kriterijev, brez katerih tudi ne bi šla v nakup.
Mi smo kupovali pred tolikimi leti, da to sploh ni več aktualno.
Me zanima pa, zakaj vas je toliko med pomembnih 5 kriterijev določilo balkon.
Hvala za odgovore.
Balkon zaradi kajenja. Pa tudi zato, ker že vse življenje živimo z balkonom in si ne predstavljam brez, pa četudi je neko obdobje predstavljal bolj skladišče;)
Seveda pa nikoli ne veš, kaj življenje prinese.
Balkon za posedet zunaj in za susit perilo na zraku. Torej tudi zrak bi moral biti vsaj kolikor toliko, kar tudi spada v tocko “lokacija”.
Si ne predstavljam stanovanja brez balkona, velikega. Lani, ko sem kupovala stanovanje, je bil to eden izmed pogojev.
Živim v hiši, terasa je non stop v uporabi, tam berem, pijem kavo, klepetam, telefoniram, jem …. enako velja za balkon, le roštilj odpade.
Navedite 5 vam najpomembnejših kriterijev, če bi se odločali za nakup/najem nepremičnine. /quote]
Vedno samo najemam. Kriteriji so:
– stanovanje v bloku (novejšem)
– razporeditev prostorov (balkon, ločena spalnica)
– individualno ogrevanje (plin ali elektrika)
– cena
– vse ‘uradno’ (pogodba, prijava) in nevsiljiv lastnik
Ko sem pred dvema letoma kupovala in bila zelo na tesnem z denarjem, sem želela enosobno stanovanje, oz. garsonijero z ločeno kuhinjo. Kupila sem 34 kvadratov, kuhinja posebej, velika, bivalna. Mali, čisto mali hodnik v katerem je omara do stropa. Velika kopalnica, notri imam velik predalnik, in tudi prostor za sušilca.
Soba (spalnica, otroška soba in dnevna s. obenem) je sicer majhna, vendar imam notri kavč v L, in veliko posteljo. Omare do stropa.
Če ne bi bilo balkona, bi me dušilo. Sicer sem ga zaprla in izolirala, vendar služi 6 mesecev na leto kot nek podaljšek sobe. Občutek, da je soba večja. Na balkonu so po dolgem nizke omarice za čevlje itd. Poleti tam sušim perilo, pozimi imam balkonska vrata v sobo zaprta, ker je na balkonu kljub izolaciji tudi do -2. Vendar je zato bolj toplo v sobi.
Na balkonu imam vedno vsaj eno okno odprto na kip, da ne pride do plesni. Ne kadim, vendar je balkon podaljšek mojega stanovanja.
Pod blokom je osnovna šola, super fajn, otrok ima minuto do šole. V neposredni bližini imam popolnoma vse: avtobusno postajo (lokalec), lekarno , pekarno, mesnico, trgovine, pošto, …Ni, da ni.
Razmišljam, da bi prodala avto :-))
Položnice nizke.
Do avtoceste 5 min.
Res pa je, da otrok raste in zdaj bi potrebovala večje stanovanje. Vsaj eno sobo več.
In šla bi v pritličje, da mi na stara leta ne bi bilo treba hoditi po stopnicah, če crkne dvigalo.
Čudovito, lepo si napisala. Predstavljam si da imaš res lepo urejeno. A si na lj ali mb koncu?
Ko gledam oglase pogledam najprej lokacijo, nato ceno, nato vrsto gradnje ( preferiram blok z manj stanovanji in teraso/ balkonom, druga izbira je vrstna hiša).
Na lokaciji me zanima svetlost, tloris, počutje, okolica, parkiranje..
Bonus bi bil bližina trgovine, pošte in ostale infrastrukture.
Zadnje, vendar zelo pomembno, da ima urejeno dokumentacijo. Četudi je vse oh in za dol past, če ni dokumentacija urejena… adijo.
Želela bi vedeti še, kakšni so sosedje, vendar verjetno ne veš, dokler tam ne živiš.
Pri meni je bilo tako, da so se na začetku najbolj “prijazni” sosedje izkazali za najbolj problematične. :))
Po nakupu fleta ored leti bi rekla DOBRO POCUTJE ob vstopu, da te navdihne vsak dan… BALKON !!! … lega da je sonck zjutri, lahko tud popoldne- oboje najbl vazn, povezave s centrom mesta
Forum je zaprt za komentiranje.