Najdi forum

Splash Forum Koronavirus Če imate možnost, si roke raje umijte, kot razkužite

Če imate možnost, si roke raje umijte, kot razkužite

pravi doc. dr. Irena Grmek Košnik, dr. med.

“voda in milo zadostujeta za odstranjevanje umazanije, bakterij in virusov, tudi koronavirusa”

Uf, je smrtonosen ta virus, če pride v usta, nos. Tko kot gripa. Roke si umivajte.

Zaprti do smrti.

res je ja. jaz če imam možnost si jih raje umijem kot pa razkužim.
npr če imaš drek na rokah in si jih razkužiš… praktično ga nisi umil samo razmazal si ga… kljub temu da si bakterije ubil…

Mi vam Istinu šaljemo, ali većini vam je Istina odvratna.

V torbici nosim razkuzilo ze kaksnih 15 let.
Ce si lahko umijem roke, si jih umijem. Vcasih v mestu stopim v lokal in prosim, ce grem lahko samo na wc si roke umit.
Ce te moznosti ni, imam razkuzilo.

Problem je, ker si eni roke umivajo samo takrat, ko imajo drek razmazan po njih, drugace njihove dlani vidijo vodo le, ko se tusirajo, ce se tusirajo…

🙂
ej tudi jaz imam svoje razkužilo vedno seboj. si bom jaz to njihovo bremz olje na roke dajal…
prej sem hodil tu v en lokal po “coffe to go” isto tako šel po plačilu v vc roke umit.

dobro ja… lastna hvala se po dreku vala…
jaz prav moram! imeti roke čiste. dobesedno ne morem in ne prenesem da so mi neke take potne lepljive in mastne

Čiste roke so bile osnova v Sloveniji že pred desetletji. Od dole so bili nenavajeni higiene. Tako da ne flancaj, to je osnova higiene.

????
ne razumem oz ne vem kaj si hotel povedat

Jest mam roke kot šmirgel papir na hrbtni strani. Razpokane do krvi.
Umivanje je zanič, razkuževanje pa še bolj.

Drkaš le speri, ne puščat, da se zasuši.

je to nasvet iz prve roke?

Da je bila pri nas higiena samoumevna, ko kje pri vas še variola harala.

🙂
še vedno ne razumem kaj si hotel povedat

Čiste roke so bile osnova v Sloveniji že pred desetletji. Od dole so bili nenavajeni higiene. Tako da ne flancaj, to je osnova higiene.
[/quote]

Ja, moja prababica cefurka, ups, ne cefurka, ker je bila tam dol, nepismena kmetica, je se pred 100 leti vsem otrokom umivala roke, jih vsak vecer umila, zobe so si umivali s pepelom, ker drugega ni bilo, ko je bil kdo bolan, so si umivali roke z rakijo in nosili rute cez usta, to v spomladanskem casu, ko je harala gripa in baba Marta, skratka pred enim stoletjem je znala poskrbet za higieno in zascito, pa verjetno se kaksna njena prednica prej, ker od nekoga se je morala naucit, a Svete Slovenije ni videla niti od dalec, kaj sele od blizu, se najblizjega mesta oddaljenega 30km ni nikdar videla!

Eni ste res ena stoka!
Jebali vas uni id dol!
Potem se pa sprasujete, zakaj vas ne marajo! Ja, kdo bi vas pa imel rad take zatucane in ofucane!

stari a ti veš da je šampon z pepelom najbolj primeren?
ni kemikalij, ne izsuši ti kože, ne pobere ti vse maščobe dol ki jo koža potrebuje…
2 tedna se dela tak šampon

ja, ja… bio stari

Ja, moja prababica cefurka, ups, ne cefurka, ker je bila tam dol, nepismena kmetica, je se pred 100 leti vsem otrokom umivala roke, jih vsak vecer umila, zobe so si umivali s pepelom, ker drugega ni bilo, ko je bil kdo bolan, so si umivali roke z rakijo in nosili rute cez usta, to v spomladanskem casu, ko je harala gripa in baba Marta, skratka pred enim stoletjem je znala poskrbet za higieno in zascito, pa verjetno se kaksna njena prednica prej, ker od nekoga se je morala naucit, a Svete Slovenije ni videla niti od dalec, kaj sele od blizu, se najblizjega mesta oddaljenega 30km ni nikdar videla!

Eni ste res ena stoka!
Jebali vas uni id dol!
Potem se pa sprasujete, zakaj vas ne marajo! Ja, kdo bi vas pa imel rad take zatucane in ofucane!
[/quote]
Govorim o Yugi ne o Kraljevini Jugoslaviji. Tam je bil red. Potem je bio haos. Ko se je vse živo privleklo sa planina u malomeščanska mirna mesteca Slovenije i Hrvatske. : ) Nemoj ti meni o 1921 godini, šta je bilo tada. Ofucana si verjetn ti, 20 komada mora da te ofuca

Ti to za guzico ili za zube? Bio… hemićar.

Eni ste res ena stoka!
Jebali vas uni id dol!
[/quote]

Ne samo bake od dole, tudi naše babice so to zelo dobro poznale. In ne vem kdaj smo prišli nazaj v srednji vek, ko parfumirali so se, ampak umivali pa ne. Perilo so prali res 1x na teden, ampak sušili pa na soncu, kjer se je pod UVžarki še razkužil pa niti vedeli niso kaj UVžarki sploh so, ampak samo to, da se suši na soncu. In še je takih. Le kje se je ta živopričevalska dediščina izgubila?

Ne samo bake od dole, tudi naše babice so to zelo dobro poznale. In ne vem kdaj smo prišli nazaj v srednji vek, ko parfumirali so se, ampak umivali pa ne. Perilo so prali res 1x na teden, ampak sušili pa na soncu, kjer se je pod UVžarki še razkužil pa niti vedeli niso kaj UVžarki sploh so, ampak samo to, da se suši na soncu. In še je takih. Le kje se je ta živopričevalska dediščina izgubila?
[/quote]V delavskih naseljih opjevane Juge.

Jaz si jih umivam, razkužujem pa ne.
Sploh te ki jih vsi uporabljajo, na tistih pumpicah je marsikaj.
Temelj higiene je ravno v umivanju rok. In ko mi kdaj nekdo, ki posega z neumito roko v hrano začne pametovat o korona virusu ga pobaram okoli tega kako pa mu je sprejemljivo da je sedaj s to neumito roko v usta nesel še kaj drugega, recimo ravno koronavirus..

[/quote]

Ja, perilo se je pralo ob ponedeljkih, ne vem zakaj, ampak to je bil dan za perilo.
Imeli so en tak prostor s kuriscem, kjer so pekli kruh, se kopali v taki manjsi kovinski kadi in odkuhavali perilo v ogromnem piskru. Pa milo so tudi tam kuhali, iz loja. Perilo so susili v tem prostoru pozimi in v dezju, v soncnem vremenu pa seveda zunaj na soncu.

Pac so se znasli, kakor so se lahko v tistih casih, pa ne samo leta 1921, tudi 1941 in 1951 in 1961, se iz 70ih se jaz spomnim babice, da je v tem istem prostoru in na tem istem kuriscu odkuhavala perilo, ker je bilo novega pralnega stroja skoda za delovne obleke.

Ti to za guzico ili za zube? Bio… hemićar.
[/quote]

točno to ja…
če bi rekel kakemu izobraženemu to pa da slučajno ne ve… ali pa kaki taki razmaženi
pa smejal bi se mi jebote… kvazi naprednjaci nazadnjaci

[/quote]

Okoli 95 let stara, po materini slovenski mi je pripovedovala, da so si otroci noge v kravjekih greli ko čevljev niso imeli in v stranišča na štrbunk zunaj sr… Babici, po očetovi makedonski strani, pa so že Turki kanalizacijo zgradili. Toliko o higieni Slovencev in onih od dole

Govorim o Yugi ne o Kraljevini Jugoslaviji. Tam je bil red. Potem je bio haos. Ko se je vse živo privleklo sa planina u malomeščanska mirna mesteca Slovenije i Hrvatske. : ) Nemoj ti meni o 1921 godini, šta je bilo tada. Ofucana si verjetn ti, 20 komada mora da te ofuca
[/quote]
No, no malo se umiri. Tudi drugje po Yugi so živeli meščani in si umivali roke, ne samo v Ljubljani in Slo.

Pojdi v Kimija po milo-ti bodo svetovali katerega iz. Uporabljaj doma trda mila z deležem kreme.

Saj ne da so nam že od začetka povedali da je milo ravno tako učinkovito kakor razkužilo.

Okoli 95 let stara, po materini slovenski mi je pripovedovala, da so si otroci noge v kravjekih greli ko čevljev niso imeli in v stranišča na štrbunk zunaj sr… Babici, po očetovi makedonski strani, pa so že Turki kanalizacijo zgradili. Toliko o higieni Slovencev in onih od dole
[/quote]

Pa ni treba tako blizu, lahko gremo še dlje do Starih Rimljanov in akveduktov.

New Report

Close