Če kupiš za tisoč € Bitcoinov in jih takoj prodaš a je to prihodek?
Bitcoin je samo še rezervna zlata kripto valuta, preden se balon razpoči, pa Kitajci imajo čisto prevelik vpliv na minerje in druge svetovne gospodarske velesile bodo to dopuščale v nedogled – itak ja. Tako da dolgoročno ni rentabilen, ne eco, pa če se bitcoin maxi dajo na pol. Indija bo v že kratkem pritisnila na Bitcoin.
Kar pa še ne pomeni, da se kritpotehnologija ne razvija naprej, torej v manj potratne in bolj stabilne smeri. Dobrih projektov je kar precej. Cardano, Ripple, Stellar, Etherium. Japonci razvijajo alternativo. Vse več držav išče svoje alternative. Slovenija pa seveda, da ne. Ali pač?
Toliko pametovanja, pa nobenega odgovora.
Torej – po moje še sam FURS ne ve. Da je trgovanje s kriptovalutami obdavčeno, je treba prijaviti dejavnost oziroma s.p. Na suho ti davka nihče ne more zakasirat. Če bo šlo torej za malo trgovanja, po moje ne bo problema. Če bi šlo za višje vsote, bi te pa FURS po moje pozval, da si uredi status, ker gre za delo na črno.
Piše vse. Obdavčeno je, če miniraš in če prevečkrat na leto trguješ, ker te smatrajo kot dejavnost.
https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/trgujem_z_virtualnimi_valutami/