če ne bo po moje so odprte vse opcije
saj so sprejeli skupni sporazum o sodelovanju, pa dobili nezaupnico. S strani, ki naj bi sodelovale.
kot sem omenil, naj se že enkrat zamenja vlada. in to čimprej.
primož
Jaz pa mislim, da bo odšel, ko bo videl, da res nima nobene podpore.
primož
Jaz pa mislim, da bo odšel, ko bo videl, da res nima nobene podpore.
primož[/quote]
Tule pa nimaš prav. JJ nebo nikoli odšel, poiskal bo sovražnika kot v dobrih starih časih, ki bo JJja odpiknil najkasneje čez eno leto. In povzetek tega bo: Slovenci še nismo pripravljeni na demokracijo, hehe.[/quote]
Če nima šans, bo zagotovo šel, tolk neumen pa spet ni.
Seveda pa moramo vedeti, da še nisem srečal politika, ki bi karkoli priznal. Niti prejšnja vlada ni bila nič kriva.
primož
Jaz, če sem povsem iskrena, imam tudi nekaj malega strahu, da si bo Janša skušal podašljati svoje bivanje v vladni palači. Sicer je takšen scenarij precej neverjeten, smo demokratična država, v EU, NATO, in si nekdo to težko privošči. Pa vseeno se mi zdi, da Janša kdaj pred spanjem razmišlja tudi o tem.
Zato pa imamo zakone. Kjer lepo piše, kaj se sme in česa ne. Redne volitve se razpišejo najprej 135 dni in najkasneje 75 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Predčasne volitve razpiše predsednik republike z aktom o razpustitvi državnega zbora.
In kaj piše v ustavi???
81. člen
(mandatna doba državnega zbora)
Državni zbor se voli za štiri leta.
Če bi se mandatna doba državnega zbora iztekla med vojno ali v času trajanja izrednega stanja, preneha njegov mandat šest mesecev po prenehanju vojne ali izrednega stanja, lahko pa tudi prej, če sam tako sklene.
Volitve v državni zbor razpiše predsednik republike. Nov državni zbor se izvoli najprej dva meseca in najkasneje 15 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Če se državni zbor razpusti, se izvoli nov najkasneje dva meseca po razpustu prejšnjega. Mandatna doba prejšnjega državnega zbora se konča s prvo sejo novega državnega zbora, ki jo skliče predsednik republike najkasneje 20 dni po njegovi izvolitvi.
Janšo torej lahko reši vojna ali izredno stanje.
92. člen
(vojno in izredno stanje)
Izredno stanje se razglasi, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države. O razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepih in njihovi odpravi odloča na predlog vlade državni zbor.