Če nimate vez in poznanstev
Če nimate vez in poznanstev, potem ne it študirat. Pojdite raje po srednji šoli delat. Boste prej lahko našparali denar za nepremičnino. Potem lahko kasneje študirate ob delu. Samo ne naredite iste napake, kot sem jo jaz, ko sem šla študirat in danes nimam nič. Zelo malo delovne dobe, služba za minimalca, denar je za sproti, nič prišparano, nepremičnine si ne morem privoščit.
Veze in poznanstva si ustvariš! Večini niso kar v naročje dane. Študij ni samo za učenje, je predvsem za druženje, tkanje vezi, networking. Zakaj misliš da bogati pošiljajo na drage fakse mulce? Ne zaradi učnih vsebin. Zaradi tega s kom se tam družijo in vezi in poznanstva stkejo. Socialni del je za ljudi ki se niso rodili z vezami….najpomembnejši del pri grajenju kariere. No edino če si ultra strokovnjak, potem tega ne rabiš obvladat, ker se bodo drugi s tabo hoteli družit. Slovenski starši pa mulcem najedate naj se samo učijo, po možnosti popoldan in zvečer še delajo da niso vam na grbi….namesto da bi jih spodbujali da čim več ljudi spoznajo, da stkejo vezi, da sodelujejo izven učnega programa pri raznoraznih projektih, da delajo prostovoljno ipd.. Gradi se to. Pametni ljudje gradijo svoj krog ljudi. Butasti pa jočejo da se niso rodili v že podarjeno to.
Avtorica, žal, imaš kar prav.
Zdaj, če greš študirat medicino, tehnične smeri, je super. Ne rabiš vez.
Če greš pa kaj družboslovenga študirat je pa tako kot ti praviš. Se komot zgodi kot tebi.
Bolje je it v SŠ – elektrotehnika, strojništvo ali kaj podobnega. Dobiš z lahkoto zaposlitev in to pri 19ih. Z družboslovno diplomo dobiš zaposlitev kdaj? 10 let kasneje, ker po diplomi lahko delaš le študenstka dela ali pa na črno? Potem recimo pri 40ih, on s samo SŠ, ima že več kot 20 delovne dobe, dosti višjo plačo. On z družboslovno dobo 10 let delovne dobe, slaba plača.
Roko na srce, 05.06.2025 ob 21:07
Če nimate vez in poznanstev, potem ne it študirat. Pojdite raje po srednji šoli delat. Boste prej lahko našparali denar za nepremičnino. Potem lahko kasneje študirate ob delu. Samo ne naredite iste napake, kot sem jo jaz, ko sem šla študirat in danes nimam nič. Zelo malo delovne dobe, služba za minimalca, denar je za sproti, nič prišparano, nepremičnine si ne morem privoščit.
V bistvu bi nas morali starši naučit, da so v lajfu najbolj pomembne socialne veščine, celo bolj kot šola, najboljših služb ne dobijo najbolj pridni in sposobni, ampak najbolj socialno vešči.
Ampak temu se zato reče veščine, ker se jih da naučit, valjda so eni bolj naravno nadarjeni kot drugi, ampak skoraj vsak lahko rata socialno vešč, ni glih atomska fizika.
Službe za izobražene, ki so vredne osebnega dostojanstva so že vnaprej oddane. Gre za nepotizem, klientelizem in vse oblike korupcije. Ni pogojev, da kakšen prosti padalec s fakultetno diplomo pade na ministrstvo, direktorat, agencijo, UE, občino, komisijo, šolo…
Zveni absurdno, ampak slabši učenci, ki se odločijo za poklicno izobraževanje (ličarji, mehaniki, vodovod, elektrika, krovstvo, keramika, parket…) takoj dobijo delo in dobro plačo. Hitreje kopičijo kapital in pridejo do nepremičnine in tudi prej padejo v penzijo.
Velika škoda in nacionalna tragedija je študij 3+2 do 25/26. leta in potem na zavod za zaposlovanje ter občasna dela za minimalca. Veliko dobrih gimnazijskih maturantov in diplomantov doživi osebno tragedijo v tej greznici imenovani Slovenija.
Iz vasi bogu za leđima, mama čistilka, oče delal v fabrki…delam in živim v Ljubljani, kjer pred šolanjem nisem nikogar poznala. Pri 40+ imam kar velik krog ljudi, poznam kar vplivne ljudi in se upam trditi da imam kar nekaj vez. Znanje/šola brez socialnih veščin ni nič kaj dosti vredno. Razen če si res nek ultra strokovnjak. Vse to se da naučit. Ne gre čez noč, ampak vse se da naučit.