cedevita
Zdravo!
Zanima me naslednje, namreč pri nas spijemo ogromno cedevite, fostra, šumečih vitaminskih tablet ipd., pa mi je kolegica rekla, da je nekje menda enkrat slišala, da te stvari niso priporočljive za otroke, vendar se ni mogla spomnit, zakaj ne.
Ali katera ve, kaj o tem, otroci pijejo predvsem cedevito, tako da me zanima, če katera ve, ali res ni fajn za otroke in zakaj?
Čao!
Gre za to, da ob pretiranem dodajanju umetnih vitaminov organizem “zaspi” in ne zna več črpati vitaminov in mineralov iz hrane oz. jih ne zna izkoristiti.
Verjetno pretiravanje ni priporočljivo tudi zato, ker so naravni vitamini le malce drugačni od umetnih dodatkov.
Kot dodatek niso škodljivi (če se ne pretirava), niso pa nadomestek zdravi prehrani.
Priporočene količine so (naj bi bile) navedene v deklaraciji.
Jaz mislim, da ne morete kar absorbirati razne šumeče tablete in cedevito. Vsi priporočljivi odmerki so napisani na škatli. Cedevita je naredila cedevito za otroke zato ker vsebuje manjšo in priporočljivo količino vitaminov! Po moje gre le za predoziranje z vitamini, če otroci pijejo preveč cedevite….
hehe, ni se mogla spomnit, zakaj ne…??
Samo poglej število E-jev na Fosterju (še trikrat več kot pri Cedeviti), pa ti bo takoj jasno, zakaj ne… :)))
Sama bi svojemu otroku dala kvečjemu en kozarec Cedevite(!) na dan, otroške seveda (razen če ima otroška umetna sladila? kar je še huje od navadnega sladkorja), in bi mu pojasnila, da se več pač ne sme pit.