cel pečen puran za božično večerjo
A mogoče kdo ve. kje prodajajo celega purana? No, mislim ali ga v raznih sparih, lidlih itd sploh prodajajo? Ne spomnim se, da bi ga že kje videla, bi ga rada imela za božično večerjo… Če ga je kdo kje zasledil, bi bila zelo vesela za podatek…
Ja, pa še nekaj sem se spomnila vprašati. Koliko težkega purana bi rabila za 7-8 ljudi? Spekla bi ga v pečici… Hvala v naprej….
Kar tako prodajajo? Mislim da nikjer. Moras prej narocit, potem pa se da.
Za 7-8 ljudi je odvisno koliko ti ljudje pojedo in kaj mislis imeti zraven. Naceloma racunaj prb. 200g mesa na osebo ce imas neko resno prilogo in so gosti neki povprecni jedci (in ne kaki starejsi ali otroci, ki pojejo tri zlice pa so siti). Potem pa se 30% plus za kosti in vse ostalo.
Puran je izjemno suho meso specifičnega okusa, ki ne ustreza vsem. Je pač bolj tradicionalna ikona AMerike, kot res dober “ptič iz pečice” za Božič.
Jaz raje kopuna nabavim, kot purana. izjemn dobro, sočno, mehko in masleno meso ima.
Pa ne pečem celega. ker ga ne polnim z nadevom iz kruha in zelenjave), ampak ga lepo razkosam – se hitreje speče in ostane bolj sočen, ker ga je treba manj časa peči, kot če je v kosu, pa potem lepo zapečem pod grilom v pečici, da je kožica lepo hrustljava.
Ga pol naredim natur na pekaču, polovico pa z vinom in krompirjem v litoželezni posodi s pokrovom v pečici. Cel ima malo čez 3 kg. Zadostuje kot drugo meso za 8-10 ljudi pri nas.
v času božiča so jih lani in leto nazaj prodajali pri najboljšem sosedu…lepo v alu podstavku, v 2 variantah, začinjenega, ali ne…cena se je gibala me 35- 45 evrčki če se prav spomnim.
Naš meni je bolj na izi…kakšen piščanec, zelenjava za prilogo in solata.. Še raje imam kislo zelje s krompirjem in pečenko zraven. vsak po svojem okusu… 🙂
Puran je po mojem mnenju ne primerljiv s kapunom pa še razkosan pečen. Pri nas smo pekli 3 – 4 kg teško purico, ki so jih včasih prinesle slavonke na trg. Peče se cela najprej pokrita na koncu pa se odkrije in zapeče. To je sočno okusno meso, za tiste ki jedo perutnino. Problem je da domače purice ne dobiš nikjer. Škoda.
Puran je po mojem mnenju ne primerljiv s kapunom pa še razkosan pečen. Pri nas smo pekli 3 – 4 kg teško purico, ki so jih včasih prinesle slavonke na trg. Peče se cela najprej pokrita na koncu pa se odkrije in zapeče. To je sočno okusno meso, za tiste ki jedo perutnino. Problem je da domače purice ne dobiš nikjer. Škoda.
[/quote]
S kapunom? 🙂
Nikakor ni “sočnost” purice/purana primerljiva s sočnostjo kopuna – Ker je purica/puran odrasla ptica, spolno dozorjena ptica in ima popolnoma drugačno strukturo vlaken mesa kot kopun, ki pa ni odrasla in ni spolno dozorjena ptica ( ker je skopljen). Torej njunega mesa ne moreš kar primerjat 🙂
Najboljši slovenski kopuni so pa vedno bili in še vedno so s Kozjanskega.