Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek celoletne gume, kdaj dati sprednje zadaj

celoletne gume, kdaj dati sprednje zadaj

Če se kdo spozna na avtomobile, imam leto dni stare celoletne gume, pravijo da je potrebno dati sprednje zadaj in obratno. Po koliko časa je potrebno to narediti?

Menja se glede na število prevoženih km.
Najbolj pametno in priporočljivo je na vsakih 5.000 prevoženih km.
Maksimalno pa tam do največ10.000 prevoženih km

da ni pravila. Zdaj za varnost je boljse imeti slabse gume na pogonski osi, ker teh ti ne bo odnasalo, sam ti pa ne bo to nic pomagalo ce ostanes nekje v snegu. Ce ne bos imel nekih ekstremnih razmer potem kar po obcutku. Po enem letu mislim da se ni potrebno menjati.

Celoletne gume NE obstajajo.

kaj pa če imaš 4 kolesni pogon?

celoletne niso zimske, kar zahteva zakon…………………..

Pogledas gume, ce ze vidis razliko, menjas, ce ne ne. Ce je ful razlike je prepozno. Dajati slabe gume zadaj ni ravno pametno. Razen, ce lovljenje zadka jemljes kot zabavo, ampak v to dvomim.

kaj pa če imaš 4 kolesni pogon?
[/quote]

Pol mas lahko ma vseh 4ih slabe.

celoletne niso zimske, kar zahteva zakon…………………..
[/quote]

Kaj pa pišeš neumnosti?
Vsaka celoletna guma ima oznako M+S kar zadostuje zakonu.
Prava zimska pnevmatika pa ima poleg oznake M+S še oznako snežinke.
Letna pnevmatika pa nima nič od tega in moraš imeti v prtljažniku verige, da zadostiš zakonu.

Po vsaki vožnji, da se enakomerno obrabijo.

Kaj pa pišeš neumnosti?
Vsaka celoletna guma ima oznako M+S kar zadostuje zakonu.
Prava zimska pnevmatika pa ima poleg oznake M+S še oznako snežinke.
Letna pnevmatika pa nima nič od tega in moraš imeti v prtljažniku verige, da zadostiš zakonu.
[/quote]
potem pa lajaj………..MS NI zimska guma!

[/quote]

Po 5000km? Jaz jih nekje na 20.000km zamenjam sprednje z zadnjimi nato vozim še 20.000km tako in potem kupim nove. Nobenega problema.

[/quote]
Samo z oznako M+S pnevmatike torej niso celoletne pnevmatike,“ pojasnjuje ………………..

To seveda ne drži, ker ima večina naših avtomobilov pogon spredaj, na kolesih, ki hkrati tudi zavijajo, torej opravljajo dvojno delo. Da bi na ta kolesa dal nalašč slbše gume, moraš bit počen.

In seveda prednje gume izgubljajo oprijem – pri podkrmarjenju, ko ti zavijaš, avto pa gre naravnost. Sej se ljudje ne zabijajo samo zaradi tega, ker jim avto obrne v ovinku.

Tko čez palec na 1-2 leti. Bolje eno, ampak velike razlike verjetno ni. Lahko pa tudi 1x na mesec, če se ti ljubi.

[/quote]

Ti si pa res nepismen.
Š enkrat preberi zakon in tisto kar sem jaz napisal. :)))

Po 5000km? Jaz jih nekje na 20.000km zamenjam sprednje z zadnjimi nato vozim še 20.000km tako in potem kupim nove. Nobenega problema.
[/quote]

Tako se priporoča, kot sem napisal.
Drgač pa jih tud jaz enkrat na leto zamenjam sprednje z zadnjimi. :)))
Vsak po svoje.

[/quote]

to NI res!
nič od tega, kar si napisal…

to NI res!
[/quote]

in kaj od tega ni res? 🙂

Copy zakon pravi:
Zimska oprema za vozila do skupne mase 3,5t:

– 4 zimske pnevmatike (M+S) z min. globino profila 3mm ali
– 4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru.
– vse 4 pnevmatike morajo biti enake po velikosti, vrsti in zgradbi;
– na isti osi istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti
– zimske pnevmatike so lahko nižjega hitrostnega razreda (največ za dva razreda) kot ga zahteva konstrukcijsko določena hitrost.

pomen oznak iz proizvajalca gum:
M + S in 3PMSF: Prave zimske pnevmatike imajo poleg oznake M+S na bočnici tudi oznako snežinke v gori s tremi vrhovi (tuja kratica 3PMSF), podvržene pa so strogim testom na snegu in ledu. Ne smemo jih zamenjevati s pnevmatikami, ki imajo le oznako M+S. Po naši zakonodaji se pnevmatike s to oznako sicer uvrščajo med zimske pnevmatike, vendar vam za vožnjo v pravih zimskih razmerah priporočamo pnevmatike z oznako snežinke/3PMS

iz testa
Evropski avtoklubi in AMZS objavili test celoletnih gum
Celoletna guma je guma z zimsko oznako M+S, ki pa je prilagojena celoletni uporabi. Med sedmimi testiranimi gumami sta zadovoljili le dve. Celoletna guma ostaja velik kompromis. Najboljša med njimi lahko zadovolji voznika, ki mu ni treba nujno voziti po zasneženi cesti.

to NI res!
[/quote]

ti menjaš?

A da ne? A 365 dnevne pa? Al allseason?a tu vozis polletne…pol leta jih vozis pol leta pa avto stoji al kak?

in kaj od tega ni res? 🙂

Copy zakon pravi:
Zimska oprema za vozila do skupne mase 3,5t:

– 4 zimske pnevmatike (M+S) z min. globino profila 3mm ali
– 4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru.
– vse 4 pnevmatike morajo biti enake po velikosti, vrsti in zgradbi;
– na isti osi istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti
– zimske pnevmatike so lahko nižjega hitrostnega razreda (največ za dva razreda) kot ga zahteva konstrukcijsko določena hitrost.

pomen oznak iz proizvajalca gum:
M + S in 3PMSF: Prave zimske pnevmatike imajo poleg oznake M+S na bočnici tudi oznako snežinke v gori s tremi vrhovi (tuja kratica 3PMSF), podvržene pa so strogim testom na snegu in ledu. Ne smemo jih zamenjevati s pnevmatikami, ki imajo le oznako M+S. Po naši zakonodaji se pnevmatike s to oznako sicer uvrščajo med zimske pnevmatike, vendar vam za vožnjo v pravih zimskih razmerah priporočamo pnevmatike z oznako snežinke/3PMS

iz testa
Evropski avtoklubi in AMZS objavili test celoletnih gum
Celoletna guma je guma z zimsko oznako M+S, ki pa je prilagojena celoletni uporabi. Med sedmimi testiranimi gumami sta zadovoljili le dve. Celoletna guma ostaja velik kompromis. Najboljša med njimi lahko zadovolji voznika, ki mu ni treba nujno voziti po zasneženi cesti.
[/quote]

si ti danes nekoliko pregloboko pogledal v kozarec?

odgovoril sem ti na citiran post, katerega si oddal ob 16:45h!!!

16:42 seveda!

si ti danes nekoliko pregloboko pogledal v kozarec?

odgovoril sem ti na citiran post, katerega si oddal ob 16:45h!!!
[/quote]

Ti si ga pa že spil, ne samo pogledal :)))
Ob 16:45 nisem nič napisal, sem pa ob 16:42 !

Vprašanje je isto, kaj od tega ni res 🙂
Tako priporočajo strokovnjaki, eno pa počnem jaz, kar sem kasneje napisal 🙂
Predpisa pa za to ne obstaja.

Nisi pa odgovoril na vprašanje drugega, ki te sprašuje, če ti sploh menjaš sprednje z zadnjimi?

Nove gume imajo 8 mm profila.
Pozimi morajo (po zakonu) gume imeti 4 mm profila.
1x letno izmeriš profil na prvih in zadnjih gumah. Ko imaš razmerje rofila 3/5 spredaj napram 2/3 zadaj menjaš iz prednjih na zadnja ..

New Report

Close